Suntem constienti si recunoastem ca facem parte dintr-o industrie poluanta, care genereaza emisii considerabile de gaze cu efect de sera, dar in acelasi timp credem cu tarie ca ne aflam in randul companiilor care pot veni cu solutii si pot contribui la reducerea substantiala a amprentei de carbon in sectorul constructiilor.
Astfel, ne aducem contributia la satisfacerea nevoilor fundamentale si stim ca activitatea noastra este esentiala in dezvoltarea modurilor de transport ecologice (inclusiv sisteme de metrou, cai ferate si tramvaie), locuinte cu consum redus de energie si infrastructura care genereaza energie curata (precum baraje si parcuri eoliene).
In calitate de subsidiara a Soletanche Bachy, parte a grupului Vinci Construction, credem intr-o dezvoltare durabila, care ne va imbunatati modalitatile de lucru, va aduce schimbari in industria noastra si va incuraja crearea si adoptarea de solutii ecologice pentru clientii nostri si proiectele noastre cu ajutorul inovatiilor tehnologice de imbunatatire a solului si de realizare a fundatiilor speciale.
Pentru a realiza acest lucru, ne concentram eforturile pe conservarea resurselor naturale, gestionarea si reciclarea deseurilor, economisirea energiei si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, dezvoltarea de tehnologii de lucru si venind in sprijinul clientilor nostri prin solutii care vor face mai usoara tranzitia la utilizarea de constructii mai putin poluante.
Planul Soletanche Bachy pentru protejarea mediului inconjurator este construit in jurul a trei angajamente:
- Reducerea amprentei de carbon cu 40% pana in 2030 − scop 1 si scop 2 − comparativ cu nivelurile din 2018, prin reducerea consumului nostru direct si indirect de combustibili fosili (motorina pentru echipamente, benzina pentru vehicule si electricitate);
- Reducerea consumului de ciment − scop 3 − prin proiectarea ecologica, astfel incat in executie sa se foloseasca mai putin beton, dar si prin utilizarea de ciment cu amprenta de carbon mai mica, CEM II sau CEM III, care folosesc mai putin clincher, acesta din urma fiind inlocuit cu lianti cum ar fi zgura, cenusa de termocentrala etc.
Materialele folosite in industria constructiilor (beton, ciment, otel beton) sunt responsabile pentru 95% din emisiile de gaze cu efect de sera din aceasta industrie.
In contextul in care autoritatile gestionare de infrastructura, dezvoltatorii, dar si industria constructiilor, la nivel macro, intampina provocari din ce in ce mai diverse – de la incadrarea in standarde de sustenabilitate tot mai stricte, eficientizarea economica a proiectelor fara a face rabat de la calitate si siguranta, constrangeri de spatiu si caracteristicile mecanice slabe ale terenurilor disponibile – este nevoie de solutii inovatoare care sa raspunda acestor provocari si sa asigure o sustenabilitate demonstrata pe toata durata de exploatare a constructiei, nu numai in faza de executie.
Toate solutiile tehnice patentate de Soletanche Bachy la nivel de grup se bazeaza pe o serie de inovatii cu ajutorul carora obtinem proiecte mai eficiente, respectand toti parametrii de siguranta si avand in acelasi timp un consum de materiale mult mai redus, ceea ce se reflecta automat in emisii de CO2 reduse. Le prezentam in continuare pe cele mai utilizate dintre acestea.
SOLUTII DE MALAXARE IN ADANCIME A PAMANTULUI – SPRINGSOL®, GEOMIX®, TRENCHMIX®
Suntem pionieri si lideri la capitolul tehnologii care utilizeaza pamantul in situ (din amplasament) drept material de constructie, numite si solutii de malaxare in adancime a pamantului – Springsol®, Geomix®, Trenchmix®.
SPRINGSOL®
Springsol® este un procedeu de stabilizare a pamanturilor si imbunatatire a terenului de fundare prin metode de malaxare in adancime, ce se diferentiaza de majoritatea procedeelor cu aplicatii similare prin flexibilitatea utilizarii in spatii limitate si prin folosirea pamantului din amplasament ca material de constructie. Astfel, Springsol® este o solutie rapida si nepoluanta de malaxare in adancime, folosita in:
- lucrarile de infrastructura prin realizarea de coloane de pamant stabilizat sub linii de cale ferata fara intreruperi semnificative ale traficului;
- sisteme de ancoraje de teren;
- reutilizarea fundatiilor existente pentru a prelua incarcari mai mari;
- consolidarea fundatiilor existente;
- structuri ale caror pardoseli au suferit deformatii in urma tasarii terenului de fundare (de exemplu, din cauza pamanturilor sensibile, a celor cu continut de materie organica sau destructurate).
TRENCHMIX®
Trenchmix® este una dintre tehnicile noastre inovatoare de malaxare a pamanturilor in adancime prin utilizarea terenului de fundare ca material de constructie. Spre deosebire de tehnicile traditionale, este o metoda rapida, eficienta si prietenoasa cu mediul, utilizata in realizarea incintelor si imbunatatirea si stabilizarea terenurilor de fundare. Aceasta solutie acopera o gama larga de provocari, precum:
- realizarea de ecrane de etansare pentru diguri si baraje, in jurul zonelor poluate;
- stabilizarea platformelor de lucru, taluzurilor, pamanturilor lichefiabile;
- imbunatatirea terenului de fundare pentru depozite industriale, spatii logistice si infrastructuri liniare, cum ar fi terasamente de cale ferata si autostrazi.
GEOMIX®
Geomix® reprezinta combinatia dintre expertiza recunoscuta a Soletanche Bachy in tehnica de malaxare in adancime si tehnologia Hydrofraise®.
Este una dintre solutiile noastre tehnice inovatoare, folosita in executia lucrarilor geotehnice speciale de stabilizare in adancime a pamanturilor prin malaxare, fara a fi necesara evacuarea pamantului din teren.
Procesul Geomix® a fost utilizat pana acum:
- local: pentru excavatii urbane, puturi, ziduri de sprijin, reparatii de cheuri, lucrari de imbunatatire a terenului de fundare (terenuri sensibile, degradate de prezenta materiei organice sau lichefiabile);
- international: pentru fundatii speciale si incinte etanse dedicate complexelor rezidentiale, cladirilor industriale si comerciale, depozitelor publice de deseuri, tunelurilor rutiere si de metrou, aeroporturilor si centralelor nucleare.
SCREWSOL® – o tehnologie inovatoare de indesare de diametre mari
O solutie tehnica inovatoare pe care am testat-o pentru prima data in Romania in 2005 este Screwsol®, singura tehnologie de indesare de diametre mari capabila sa realizeze piloti de indesare cu suprafata laterala filetata, fara excavare sau inlaturare de material din teren.
Tehnologia este utilizata pentru fundatiile speciale din infrastructura de transport, dar si cea maritima-fluviala, turbine eoliene, complexe industriale formate din silozuri si rezervoare, cladiri fundate pe radier general, centre logistice si cladiri comerciale cu structura in cadre fundate pe fundatii izolate.
Sustenabilitatea intr-un proiect complex de fundatii speciale inseamna, in primul rand, alegerea solutiei tehnice optime inca din etapa de proiectare, prin adoptarea tehnologiilor si utilajelor moderne, eficiente, care permit reducerea consumului de materiale cu emisii mari de CO2, dar care ofera si un mai mare control si o mai buna coordonare a activitatilor din perioada de executie si, implicit, a termenelor de livrare.
SBR Soletanche Bachy
Str. Roma nr. 54-56, sector 1 Bucuresti – 011775, Romania
tel: +40 (0) 31 102 37 01 | fax: +40 (0) 31 102 37 02
email: sbr@sbr.ro | www.sbr.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 14-15
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns