Pentru ca acest anotimp se plaseaza inevitabil intr-un context al invatarii, si familiarizati deja cu dinamismul ce caracterizeaza activitatea Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii, o rapida trecere in revista a agendei de toamna a SRGF − si nu oricum, ci alaturi de dna prof. dr. ing. Loretta BATALI, presedintele societatii − ni s-a parut cel mai firesc demers. Iar ce am aflat depaseste sfera simplului interes, evenimentele recente sau in perspectiva apropiata avand in ele samburele unui impact ce nu se limiteaza la domeniul geotehnicii, ci se poate extinde la nivel national.
Revista Constructiilor: SRGF se aliniaza dinamicii studiilor universitare si le ofera profesionistilor din domeniul ingineriei geotehnice, in aceasta perioada, oportunitati suplimentare de invatare si specializare. Cu ce noutati veniti, concret, anul acesta?
Prof. Loretta BATALI: Noutatea este Cursul de formare Investigarea geotehnica in Romania. Documentatii geotehnice.
Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii are si un rol educativ in formarea specialistilor din domeniu, in aducerea la zi a cunostintelor, in promovarea noilor reglementari tehnice etc.
Astfel, in fiecare an, incepand din 2014 (cu foarte mici exceptii), SRGF a organizat cursuri de formare − in ultimii ani, impreuna cu Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, institutie acreditata ARACIS, cursurile fiind recunoscute pentru pregatirea profesionala continua a specialistilor atestati.
In 2023, cursul de formare profesionala propus de SRGF si UTCB este dedicat investigarii geotehnice si documentatiilor geotehnice. Aceasta activitate sta la baza oricarei constructii, deoarece studiul geotehnic este o piesa obligatorie pentru orice structura si, pe de o parte, exista multe probleme legate de investigarea geotehnica, iar pe de alta, exista modificari reglementare importante, unele foarte recente, altele care vor veni odata cu revizia Eurocodului 7, toate acestea necesitand discutii, prezentari, actualizari etc.
Cursul dedicat investigarii geotehnice in Romania si documentatiilor geotehnice va fi sustinut de 4 dintre elaboratorii reviziei din 2022 a NP 074, respectiv prof. Loretta BATALI, conf. Ernest OLINIC, prof. Manole SERBULEA si sef lucr. Ioan BOTI, toti de la UTCB, si se va desfasura in Bucuresti, la UTCB, cu prezenta fizica in zilele de sambata, 25.11.2023 si 9.12.2023.
Exista intentia de a organiza cursul si la Iasi, Cluj-Napoca si/sau Timisoara in ianuarie – februarie 2024, in functie de numarul de inscrisi.
Programul cuprinde 16 ore (10 ore de curs si 6 ore de workshop), dupa cum urmeaza:
Ziua 1: 6 ore curs + 2 ore workshop
Curs − capitolele 1-3:
- Generalitati privind documentatiile geotehnice
- Continutul documentatiilor geotehnice legate de investigarea geotehnica (aviz geotehnic preliminar, studiu geotehnic)
- Continutul documentatiilor geotehnice legate de proiectarea, monitorizarea si expertizarea geotehnica
Workshop:
- Modele teren (modelul geotehnic al terenului, modelul geotehnic de proiectare)
- Principii de expertizare geotehnica
Ziua 2: 4 ore curs + 4 ore workshop
Curs − capitolul 4:
- Investigarea terenului de fundare prin incercari de teren si de laborator
Workshop:
- Intocmirea temei studiului geotehnic
- Analiza temelor elaborate si discutii pe marginea acestora
- Metode de obtinere a valorilor derivate din incercari pe teren – discutii
Toate detaliile despre acest curs, de la obiectiv, adresabilitate si organizare pana la tematica exhaustiva, pot fi gasite la https://srgf.ro/2023/09/19/srgf-anunta-organizarea-impreuna-cu-utcb-a-cursului-de-formare-profesionala-investigarea-geotehnica-in-romania-documentatii-geotehnice/.
Revista Constructiilor: Pregatirea se poate face insa si intr-un cadru mai putin… formal, nu-i asa? Iar SRGF, fidela rolului asumat de a contribui la formarea profesionala continua a specialistilor din domeniu, a pastrat traditia de a se adresa celor mai tineri dintre geotehnicieni „pe limba lor”, la o noua editie a Taberei de geotehnica.
Prof. Loretta BATALI: Tabara de Geotehnica este un eveniment care a capatat deja traditie in cadrul Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii si care evolueaza foarte frumos, avand prezente din ce in ce mai numeroase, la ultimele editii constatandu-se o crestere a procentului studentilor aflati la master si doctorat.
Tabara de Geotehnica 2023 a fost organizata de Filiala Bucuresti a SRGF la Complexul Turistic Panicel (Rasnov) intre 15-17 septembrie si s-a bucurat de o participare numeroasa, prilej cu care studentii, atat cei din domeniu, cat si cei din domenii conexe, profesori, membri SRGF, precum si cei interesati de domeniul ingineriei geotehnice, au relationat, s-au distrat, au asistat si interactionat la prezentarile filialelor Iasi, Timisoara, Cluj si Bucuresti: prelegerile Primii pasi in geotehnica (sef lucr. Ioan BOTI) sau Intre practic si pragmatic in ingineria geotehnica (prof. Irina LUNGU, sef lucr. Florin BEJAN) au fost completate de alte subiecte actuale precum Dezvoltare durabila in geotehnica (prof. Adrian CIUTINA), respectiv Valorile parametrilor de compresibilitate si consolidare pentru pamanturi (conf. Vasile FARCAS).
Concursul Inventivitate, iscusinta si dedicatie in domeniul ingineriei geotehnice, organizat de ing. Lorand SATA, vicepresedintele Filialei Bucuresti, si ing. Alexandru MAGUREANU, secretar al filialei Bucuresti a SRGF, a fost primit cu entuziasm si a mobilizat cele sase echipe sa realizeze cele mai ingenioase, inventive si frumoase machete ce s-au incadrat in cele doua tematici propuse: umplutura de pamant armat pentru o structura rutiera si o lucrare de sprijinire a unei excavatii adanci.
Participantii au facut si o vizita la pestera Valea Cetatii, unde au beneficiat si de explicatii asupra geomorfologiei si geologiei zonei din partea conf. Marius MANTULESCU, de la Universitatea Transilvania din Brasov.
Revista Constructiilor: Am lasat la final un eveniment care, prin nisa geotehnica vizata, are puternice implicatii la nivel de tara: seminarul Depozite de deseuri. Performanta sistemelor de etansare, reglementari si ghiduri actuale, monitorizare, practici curente si studii de caz. Si va rugam sa ne spuneti DE CE sunt importante astfel de discutii si acest seminar.
Prof. Loretta BATALI: Societatea Romana de Geotehnica si Fundatii a fost co-organizator, alaturi de Naue (membru colectiv al SRGF) si Klarwin, al acestui seminar dedicat depozitelor de deseuri, indeosebi subiectelor legate de performanta sistemelor de etansare, de reglementarile tehnice din domeniu, bune practici etc.
Evenimentul a beneficiat de o serie de invitati internationali, respectiv dr. George KOERNER – director al Institutului de Geosintetice din SUA, Kent von MAUBEUGE – expert in bariere geosintetice al CEN, Naue Germania, Darren BLAND – director CQA International, Marea Britanie, Henning EHRENBERG – director calitate Naue Germania, precum si de 2 prezentari nationale – Loretta BATALI – presedinte SRGF si Lucian PAVEL – director Klarwin.
Prezentarile au acoperit o gama larga de subiecte din domeniul depozitelor de deseuri, un tip de structura geotehnica care, in ciuda diverselor tinte impuse pentru reducerea cantitatilor depozitate si tendintei de a renunta la acest tip de depozitare, inca exista si pune nenumarate probleme in proiectare, executie, operare si inchidere:
- George KOERNER: Caracteristici esentiale ale barierelor geosintetice (geomembrane si geocompozite bentonitice) folosite la depozite de deseuri
- Loretta BATALI: Aspecte legate de stabilitatea pe pante la depozitele de deseuri – studii de caz si modelare numerica
- Kent von MAUBEUGE: Riscuri legate de specificarea incorecta a geocompozitelor bentonitice si greseli privitoare la proiectarea si instalarea acestora in depozitele de deseuri
- Darren BLAND: Construirea si operarea depozitelor de deseuri – practici curente bazate pe experienta din Marea Britanie
- Henning EHRENBERG: Calitatea materialelor geosintetice; marcajul CE; cerinte specifice pentru depozitele de deseuri si confirmarea performantelor prin testare
- Lucian PAVEL: Geoklast – un instrument inteligent pentru operarea sigura si sustenabila a depozitelor de deseuri
- George KOERNER: Esecuri la depozitele de deseuri – consecinte si invataminte
Practic, seminarul a constituit un adevarat curs in materie de depozite de deseuri pentru cei aproape 100 de participanti.
Unul dintre cele mai importante aspecte discutate, si care a suscitat un viu interes, a fost cel legat de legislatia nationala in materie de proiectare a depozitelor de deseuri, respectiv Normativul tehnic aprobat prin Ordinul MAPM 757/2012. Acesta trebuie actualizat in multe privinte, dat fiind ca in rastimpul din 2012 pana in prezent au evoluat si cunoasterea si materialele si metodele, dar si ca, in plus, el a promovat inca de la inceput o filozofie de proiectare de tip prescriptiv, cu conditii minimale care au fost considerate ca fiind si finale, ce nu a incurajat efectuarea de calcule, nu a facut trimitere la normativele tehnice aplicabile etc. Acest lucru a dus la proiecte foarte slabe, realizate dupa reteta, de catre societati fara competente in proiectarea geotehnica, de exemplu, cu consecinte foarte grave (alunecari de teren, alunecari ale sistemului de etansare-drenaj pe pante, exfiltratii de levigat etc.), asa cum am aratat in prezentarea pe care am facut-o, prin exemple concrete din Romania. Prelegerile au crescut gradul de constientizare a problemelor existente in Romania in acest domeniu si le-a permis participantilor sa cunoasca bune practici, dar si esecuri din alte tari.
Ca urmare a acestui eveniment tehnic si discutiilor avute, SRGF va sustine un demers de formare a unui grup de lucru de specialisti care sa contribuie la revizuirea acestui normativ privind depozitarea deseurilor.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 208 – noiembrie 2023, pag. 22-24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns