Antreprenor general: S.C. TCI CONTRACTOR GENERAL SA
Beneficiarul lucrarii: MUNICIPIUL CLUJ-NAPOCA
Proiectant general: S.C. CONPAC ARHITECT SRL
Proiectant instalatii: S.C. PROGIR SRL CLUJ-NAPOCA
DESCRIEREA LUCRARII:
Terenul pe care s-a construit parcarea, cu o suprafata de 2.000 m2, se afla intr-o zona preponderent rezidentiala si este proprietatea Municipiului Cluj-Napoca. Cladirea de parcare are regimul de inaltime 2S+P+5E+6E partial, astfel: Subsol S2 si Subsol S1 sunt situate sub cota terenului amenajat; Parterul, situat la cota terenului amenajat, nivel de acces auto in cladire; Etaj 1, Etaj 2, Etaj 3 si Etaj 4 sunt situate peste cota terenului amenajat, nivel de iesire auto din cladire; Etaj 5 si Etaj 6 (etaj partial)sunt situate peste cota terenului amenjat. Nivelurile supraterane sunt puternic ventilate prin goluri, care reprezinta peste 50% din suprafata fatadei. Constructia, cu un numar de 379 de locuri de parcare, va fi accesata de la nivelul Parter (cota ±0.00m), iar iesirea va fi la nivelul E4 (cota +10.90 m) . Pentru a asigura accesul automobilelor la nivelurile superioare, constructia va avea niveluri decalate cu circulatie pe rampe cu panta de maximum 18%. Parcarea va fi accesibila numai autoturismelor cu sarcina totala autorizata de max. 3.500 kg, cu motoare pe benzina si motorina, cu interdictie pentru autoturisme ce functioneaza pe GPL. Pe langa circulatiile auto si spatiile rezervate pentru parcarea autoturismelor, exista si zone de parcare pentru motociclete si biciclete. Cele 379 locuri de parcare sunt distribuite astfel: in spatiile subterane − 189 locuri de parcare, iar in spatiile supraterane − 190 locuri de parcare. Pot accesa cladirea doua autoturisme simultan, dar circulatia in interior se face pe o singura banda, in regim de sens unic. Aparatele de plata sunt amplasate atat pe zona intrarii, cat si pe zona iesirii.
Finisaje interioare: Pardoseli circulabile auto din beton elicopterizat cu insertii de cuart. Inchiderile laterale ale parcarii vor fi de protectie, cu parapeti de beton armat si tabla expandata intre goluri. S-au aplicat mai multe tipuri de marcaje rutiere.
Peretii si stalpii s-au tratat cu vopsea lavabila, alba, gri sau colorata.
Tamplarie: Usi EI 60 – C si EI 90 – C ; usi realizate din PVC ; usi metalice de exterior cu grile de ventilare pentru postul trafo
Finisaje exterioare: Vopsea lavabila, alba, gri sau colorata. Peretii exteriori sunt finisati cu tencuiala decorativa acrilica de exterior. Sistem parasolar din profile metalice. Acoperisul este in sistem de terasa verde inierbata cu gazon rezistent la seceta si sistem de terasa necirculabila cu strat hidroizolant autoprotejat cu granule minerale. Balustradele scarilor interioare si exterioare vor fi metalice.
Structura de rezistenta: A fost realizata dintr-un radier general de beton armat sub toata suprafata cladirii, cu planseu dala care reazema direct pe stalpi, fara intermediul grinzilor.
Siguranta in exploatare: (D – cerinta esentiala, fosta B) – este asigurata pentru circulatia pietonala in interior, circulatia interioara pe verticala avand latimea libera a scarilor interioare de 1,2 m. Siguranta la intruziuni si efractii: Cladirea este prevazuta cu sisteme adecvate de protectie a utilizatorilor, impotriva eventualelor acte de violenta, hotie, vandalism, comise de intruziunea umana, precum si impotriva patrunderii nedorite a insectelor sau animalelor daunatoare. Protectia impotriva zgomotului (E – cerinta esentiala, fosta F): Izolarea fonica se va asigura prin stratificatia peretilor exteriori si grosimea lor, dar si prin materialele utilizate pentru goluri: sticla in sistem dublu termoizolant. Izolatia termica, hidrofuga, economia de energie (F – cerinta esentiala, fosta E): Izolatia termica a cladirii este asigurata doar pentru izolarea termica a instalatiilor, deoarece cladirea este perimetral deschisa.
Parkingul Primaverii 20 dispune de toate dotarile si facilitatile unui parking modern si contribuie substantial atat la rezolvarea necesarului de locuri de parcare din zona, cat si la estetica actuala a cartierului clujean Manastur.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 46
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns