Printre variatele activitati culturale ale Iasului, lucrarile simpozionului GEOMAT din luna noiembrie au devenit un eveniment asteptat si mult discutat atat in presa locala cat si in intreaga comunitate a specialistilor geodezi. Debutul simpozionului a avut loc cu ocazia sarbatoririi a 200 de ani de la momentul istoric al infiintarii primei clase de inginerie si hotarnicie de catre marele carturar Gheorghe Asachi, ceea ce a insemnat asumarea unei continuitati a invatamantului tehnic superior in limba romana pentru cel putin doua secole. De aceea, rolul principal in initiativa de a organiza anual acest simpozion a fost preluat de catre Departamentul de Masuratori Terestre si Cadastru al Facultatii de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului, adica de cei care astazi formeaza ingineri de cadastru, urmasii primilor ingineri hotarnici ai lui Gheorghe Asachi. Alaturi de Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, s-au implicat in derularea acestui proiect de lunga durata principala organizatie a specialistilor de masuratori terestre si cadastru, Uniunea Geodezilor din Romania, universitati de profil din tara si institutia coordonatoare a activitatii din domeniu, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
O prima recunoastere internationala a GEOMAT s-a produs odata cu cea de-a treia editie, in 2016, cand, sub egida simpozionului − avand, in acel an, ca tema Managementul informatiei spatiale pentru o dezvoltare durabila − a avut loc sedinta anuala a Comisiei 3 – Managementul Informatiei Spatiale din cadrul Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG) si adunarea generala a Grupului European al Topografilor (EGOS). Pentru prima data in Romania, organizatiile internationale si europene ale geodezilor au luat contact cu progresele inregistrate in domeniul masuratorilor terestre si al sistemelor informationale nationale, apreciind potentialul de dezvoltare al firmelor romanesti atat pe zona de echipamente de masurare cat si pe cea a dezvoltarii softurilor de specialitate. Un astfel de eveniment a avut un sprijin remarcabil din partea autoritatilor locale, dar si guvernamentale, ceea ce a dovedit ca cele mai bune solutii pentru dezvoltarea durabila nu se pot gasi decat prin cooperarea dintre oamenii de stiinta si cei implicati direct ca factori de decizie in administratia publica.
Odata cu inscrierea simpozionului GEOMAT in circuitul firesc al celor mai importante evenimente pentru comunitatea specialistilor geodezi, Uniunea Geodezilor din Romania a deschis drumul organizarii mai multor intalniri de lucru ale comisiilor FIG sau EGOS si astfel s-a conturat ideea realizarii unui eveniment major la nivel national, care sa aiba loc anual sub denumirea de Saptamana Geodeziei Romanesti. Ca o recunoastere a vizibilitatii Iasului pe harta marilor centre universitare ce pregatesc specialisti in domeniu, cea de-a treia editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti a inclus, in 2022, si desfasurarea simpozionului GEOMAT, reunind o larga participare a profesionistilor din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei si cartografiei, dar si colaboratori din domeniile apropiate, specialisti in constructii, arhitectura si stiintele mediului. Adaptat cerintelor de moment, s-a dovedit ca inginerul geodez este in masura − prin competentele de culegere, procesare si gestiune a datelor geospatiale − sa sustina sectoare vitale ale economiei nationale aflate in plina dezvoltare. Tematica ampla a „managementului datelor geospatiale pentru mediul construit” a adus clarificari si solutii de viitor pentru zona infrastructurii de transport, a retelelor de utilitati tehnico-edilitare si, in general, a cladirilor din spatiul urban.
Anul acesta, cea de-a zecea aniversare a simpozionului GEOMAT a insemnat un moment de sinteza a rezultatelor unei munci sustinute pentru a intretine o efervescenta a comunicarii stiintifice in toate ariile geodeziei, cartografiei, fotogrammetriei si teledetectiei, cadastrului si publicitatii imobiliare, Sistemelor Informatice Geografice (GIS) si stiintelor de mediu cu aplicatii in analiza spatiala a datelor.
Ca un corolar al momentelor aniversare din acest an, s-au sarbatorit 210 ani de invatamant superior tehnic-ingineresc in limba nationala, ocazie cu care, in deschiderea plenara a sesiunilor de prezentari, profesorul emerit Gheorghe NISTOR a descris, in cuvinte pline de consideratie, viata si personalitatea marelui intemeietor de scoala si cultura romaneasca, Gheorghe Asachi. Totodata, la unison cu manifestarile dedicate in acest an comemorarii savantului umanist si principe al Moldovei Dimitrie Cantemir, la 300 de ani de la trecerea sa din aceasta lume, organizatorii simpozionului au dedicat un spatiu expozitional pentru omagierea operei sale remarcabile si a contributiilor cartografice pentru zona Moldovei. Un alt moment important de evocare a trecutului a fost si cercetarea profesorului Laurentiu RADVAN, de la Facultatea de Istorie a Universitatii „Al.I. Cuza” din Iasi, care a scos la lumina activitatea inginerilor straini, cei care, in prima jumatate a secolului 19, au redactat primele planuri topografice ale orasului Iasi. Toate aceste celebrari ne-au apropiat in egala masura si de comunitatea geodezilor din Republica Moldova, cu care impartasim un trecut comun si care ne motiveaza sa continuam activitatile de promovare a profesiei, colaborarea pentru elaborarea revistelor stiintifice si instruirea specialistilor in domeniul geodeziei si cadastrului.
Pentru ca tematica simpozionului GEOMAT se refera deopotriva la prezent si la viitor in domeniul geodeziei, in sesiunea invitatilor speciali au fost abordate subiecte de actualitate, cum ar fi tematica digitalizarii infrastructurii de transport, dezbatuta de catre secretarul de stat Ionut-Cristian SAVOIU, fost presedinte al UGR, solutii eficiente in domeniul fotogrammetriei, prin lucrarea elaborata de catre prof. Valeria-Ersilia ONIGA, de la Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului din Iasi, si metode moderne de invatare in utilizarea tehnologiei sistemelor informatice geografice (GIS), prezentate de catre prof. Ana-Cornelia BADEA, de la Facultatea de Geodezie din Bucuresti. Ca in fiecare an, prof. Pietro GRIMALDI, expert in fotogrammetrie arhitecturala de la Politehnica din Bari, ne-a oferit rezultatele si perspectiva unei experiente de cel putin 14 ani in organizarea scolii de vara internationale dedicate noilor tehnologii de masurare.
Pe langa sesiunile tehnice din amfiteatrele facultatii de la Iasi, in cadrul simpozionului, un loc aparte l-a avut expozitia de echipamente geodezice ale firmelor de specialitate din Romania, care nu doar vin in sprijinul activitatii de cadastru, ce preocupa in prezent cea mai mare parte a publicului, ci au un impact major in tot ceea ce inseamna lucrul cu date geospatiale.
Privind spre viitor, simpozionul a evidentiat tendintele contemporane in geomatica si a subliniat rolul esential al datelor geospatiale in societatea moderna, cu accent special pe domeniul sistemelor de informatii virtuale tridimensionale. In acest sens, simpozionul GEOMAT s-a dovedit a fi o oportunitate deosebita pentru ca tinerii geodezi sa ia contact cu lumea ideilor si a planurilor de viitor pentru cariera lor profesionala, si chiar sa se faca cunoscuti prin preocuparile si aptitudinile lor remarcabile. Simpozionul GEOMAT, in editiile sale din 2021 si 2022, a reprezentat un debut incarcat de emotie pentru acesti tineri, care si-au asumat cu entuziasm angajamentul lor fata de profesia aleasa. Scena acestor manifestari a fost pregatita pentru concursul profesional destinat studentilor din domeniul ingineriei geodezice si mapathon-ul Map with us, desfasurate in spatiile Facultatii de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului de la Iasi. Participarea la aceste concursuri nu a fost doar o ocazie de a castiga premii, ci mai mult o sansa de a invata lucruri noi, de a-si testa propriile capacitati de munca, stimuland gandirea creativa, abilitatile analitice si spiritul de echipa, toate acestea, esentiale pentru succesul in cariera profesionala. Editiile din ultimii ani au venit cu un mesaj incurajator pentru studenti din partea celor care coordoneaza ramura de tineret a FIG, cu indemnuri de a se implica activ pentru cauzele profesiei, subliniind beneficiile de ordin educativ si social pe care le pot obtine cei care decid sa se implice ca voluntari in context international sau la nivel de organizatie nationala. In cadrul editiei din acest an a Simpozionului GEOMAT, studentii au avut ocazia de a participa la sesiunile tehnice sustinute de cercetatori din universitati si firmele de profil, au explorat potentialul echipamentelor geodezice de ultima generatie, software inovator, studii de caz complexe, oportunitati de angajare si posibile colaborari in timpul practicii studentesti si dupa incheierea studiilor. GEOMAT ramane astfel fidel ideii ca implicarea studentilor in viata reala a firmelor si companiilor de profil constituie o componenta esentiala a dezvoltarii si inovarii in acest domeniu.
In perspectiva, simpozionul GEOMAT va pune un accent mai puternic pe evidentierea tendintelor in domeniul geodeziei si a rolului critic al datelor de referinta spatiale in societatea noastra. „Tehnologia digitala, un adevarat refren al zilelor noastre, ne transforma vietile, iar aceasta transformare, asa cum a fost initiata la nivelul institutiilor europene, trebuie sa aduca beneficii cetatenilor si companiilor. Digitalizarea a devenit o piesa importanta in majoritatea domeniilor noastre de activitate. Pozitionarea spatiala a obiectelor si investitiile viitoare, conversia informatiilor fizice in forma digitala, toate acestea sunt componente ale muncii efectuate de un inginer geodez”, subliniaza Mircea AFRASINEI, presedintele Uniunii Geodezilor din Romania.
Simpozionul GEOMAT isi propune sa devina un loc de intalnire pentru discutii inspirate si dezbateri relevante, reprezentand o ocazie deosebita ca cei pasionati de domeniul geodeziei sa formeze o comunitate de specialisti bazata pe proiecte comune, unitate de opinii si real interes in dezvoltarea profesiei de inginer geodez.
Autori:
conf. dr. ing. Constantin CHIRILA, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, presedinte al Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT
sef lucrari dr. ing. Loredana Mariana CRENGANIS, Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi, secretar general al Comitetului de organizare al simpozionului GEOMAT
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 128-129
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns