Bogat in evenimente si momente relevante pentru comunitatea geodezilor romani, 2023 se apropie de final. La ceasul bilantului, reprezentantii Uniunii Geodezilor din Romania au acceptat sa ne rezume ceea ce a adus bun acest an, punand astfel in lumina bezele de pe care porneste activitatea de geodezie si cadastru in anul ce urmeaza.
Mircea AFRASINEI – presedintele Uniunii Geodezilor din Romania
- Ce a insemnat anul 2023 pentru Uniunea Geodezilor din Romania?
Mircea AFRASINEI: Inca de la infiintarea sa, Uniunea Geodezilor din Romania si-a propus sa-i stranga in interiorul si in jurul ei pe toti cei care doresc sa se implice in recunoasterea acestei profesii, sa fie forumul in care solutiile profesionistilor la provocarile aparute in domeniile in care activeaza sa poata fi mai bine reprezentate si rezolvate, spre beneficiul intregii societati.
Chiar daca anul 2023 a fost pentru uniune un an plin de provocari, de succese dar si de insuccese, acum putem spune ca suntem multumiti de ceea ce am reusit sa realizam.
Inceputul anului 2023 ne-a prins in toiul dezbaterilor aferente modificarii Regulamentului de receptie si inscriere in evidentele de cadastru si carte funciara, modificare care s-a concretizat in luna februarie prin emiterea Ordinului 600/2023 de catre Directorul General al ANCPI. Nu a fost un succes deplin pentru UGR, dar o parte a initiativelor noastre se regasesc in acest act normativ.
In luna mai, pentru 4 zile, am „transformat” Oradea in capitala europeana a geodeziei. Saptamana Geodeziei Romanesti, cel mai important eveniment anual al comunitatii geodezice din Romania, a deschis seria evenimentelor organizate in Oradea, reunind peste 250 de participanti din tara si strainatate.
In calitate de membri ai CLGE, am continuat cu lucrarile Adunarii Generale a Consiliului European al Geodezilor, fiind desemnati sa organizam prima adunare din anul 2023, care a reunit reprezentanti din 34 de tari ale Europei, carora li s-a alaturat si dl Kwame TENADU – vicepresedinte al Federatiei Internationale a Geodezilor.
Tot la Oradea s-au repus bazele unei colaborari constructive intre Uniunea Geodezilor din Romania si Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, prin semnarea unui nou Protocol de colaborare.
In paralel cu sesiunile si subiectele concentrate in special pe mediul profesional, academic si institutional, tinerii viitori geodezi au beneficiat de un program variat de activitati esentiale pentru dezvoltarea lor. Aceste activitati, concepute special pentru ei, au fost desfasurate cu sprijinul Comisiei de Tineret a UGR, punand accent pe dezvoltarea competentelor si pe facilitarea interactiunii cu profesionisti consacrati din domeniu.
Perioada a coincis cu depunerea in Parlamentul Romaniei a proiectului de lege privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez.
Actiunile uniunii au continuat prin participarea la dezbateri aferente proiectului de lege ce priveste aceasta profesie.
Prezentarea necesitatii existentei unei legi care sa reglementeze aceasta profesie a constituit unul dintre subiectele discutate in cadrul altor doua evenimente la care Uniunea Geodezilor din Romania a avut calitatea de organizator in anul 2023: Zilele Facultatii de Silvicultura si Cadastru din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj-Napoca – octombrie 2023, si cea de-a X-a editie a Simpozionului International GEOMAT, gazduit de Universitatea Tehnica „Gheorghe Asachi” din Iasi – noiembrie 2023.
Simpozionul International GEOMAT, care a celebrat si 210 ani de la infiintarea primei clase de ingineri hotarnici cu studiu in limba romana, a incheiat seria manifestarilor stiintifice din domeniu organizate in anul 2023.
Tot in 2023, Uniunea Geodezilor din Romania a avut o contributie importanta in cadrul dezbaterilor organizate de Uniunea Nationala a Profesiilor Liberale din Romania si de Guvernul Romaniei, in ceea ce priveste modificarea cadrului legal al modul de organizare a activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, primind o adresa oficiala de multumire din partea organizatorilor.
Am incercat sa fac o prezentare cat mai scurta a actiunilor intreprinse de organizatia noastra in acest an, iar eu consider ca 2023 poate reprezenta un an de referinta pentru Uniunea Geodezilor din Romania, cu conditia ca munca depusa de membrii uniunii noastre sa fie continuata macar in acelasi ritm si in urmatorul an.
- La ora actuala, in Parlament, se afla in dezbatere legea profesiei de geodez. Ce asteapta Uniunea Geodezilor din Romania de la aceasta lege?
Mircea AFRASINEI: De fiecare data suntem intrebati de ce ne dorim aceasta lege, ce ne dorim sa contina aceasta lege.
Profesia de geodez se cladeste pe doua mari fundamente: precizie si responsabilitate. Geodezul este implicat intr-o arie larga de activitati, in marea lor majoritate fiind lucrari publice, cu responsabilitate foarte mare. El face parte din orice echipa de proiectare, conduce in executie orice proiect de infrastructura, retele edilitare, constructii industriale si civile.
Partea reglementata a profesiei noastre este doar cea aferenta lucrarilor de cadastru. Foarte bine, ar spune unii, dar uite ca si aici, din tot circuitul unei documentatii cadastrale, care incepe cu alegerea unei persoane autorizate care executa lucrarea, receptionata apoi din punct de vedere tehnic de specialistul in cadastru din cadrul oficiilor teritoriale de cadastru si finalizata prin emiterea incheierii de carte funciara de catre registratorul desemnat, intreaga responsabilitate ii revine EXCLUSIV persoanei autorizate.
Avand in vedere importanta si responsabilitatea profesiei noastre, care pe langa ramura de cadastru mai include si alte specializari neacoperite in totalitate de reglementari legale, noi, cei din Uniunea Geodezilor din Romania, ne dorim o lege a profesiei, asa cum este prevazut in art. 20 din Legea nr. 7/1996 a cadastrului si publicitatii imobiliare, o lege care sa ne recunoasca si sa ne protejeze interesele.
Majoritatea tarilor din Uniunea Europeana se bazeaza pe profesii reglementate in domeniul de aplicare a Directivei Europene privind recunoasterea reciproca a calificarilor profesionale.
Doar printr-o actualizare a cadrului legislativ si a regulamentelor specifice, prin participarea directa a profesionistilor alaturi de institutiile statului abilitate, vom putea creste calitatea lucrarilor in care este implicat geodezul, vom oferi siguranta atat executantilor cat si beneficiarilor lucrarilor, si, nu in ultimul rand, doar asa vom cladi respectul pentru aceasta profesie.
- Ce isi propune Uniunea Geodezilor din Romania pentru anul 2024?
Mircea AFRASINEI: Ne vom continua obiectivele propuse:
- promovarea si sustinerea proiectului legii geodezului
- recunoasterea rolului profesiei de geodez si recastigarea respectului cuvenit acestei profesii
- continuarea dialogului constructiv cu ANCPI in vederea identificarii de solutii rapide si eficiente la problemele ivite in derularea lucrarilor
- dezvoltarea filialelor judetene ale Uniunii prin implicarea directa a membrilor locali
- organizarea de filiale ale tinerilor geodezi in fiecare centru universitar de profil
- continuarea desfasurarii manifestarilor stiintifice in colaborare cu mediul universitar
La Saptamana Geodeziei Romanesti, cel mai important eveniment anual al comunitatii geodezice din Romania, care va avea loc in octombrie 2024 si va fi organizat impreuna cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, se va analiza daca munca depusa de membrii uniunii in anul 2023, si continuata in anul 2024, a condus spre atingerea obiectivelor propuse.
Ca de fiecare data, mesajul si obiectivul meu prioritar este unul de unitate a tuturor vocilor geodezilor din Romania intr-un „cor” coerent, fara disonante si distorsiuni ivite din orgolii marunte, adesea nefondate.
Cosmin DRAGOMIR – vicepresedinte UGR si reprezentat al firmelor membre UGR
- Cum a fost anul 2023 pentru firmele afiliate UGR?
Cosmin DRAGOMIR: Putem sa spunem ca anul 2023 a fost un an dificil si plin de provocari, in primul rand prin prisma masurilor fiscale adoptate de catre Guvern. Coroborat si cu lipsa de predictibilitate in ceea ce inseamna contractarea in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara, precum intarzierile aparute in cadrul desfasurarii lucrarilor de inregistrare sistematica, si in special intarzierile generate in procesul de verificare si receptie, care au un impact negativ asupra cash flow-ului contractelor, la final de 2023 nu ne mai punem problema asupra evolutiei marjei de profit, ba, din contra, ne intrebam daca mai exista marja de profit si ne punem serios problema sustenabilitatii economice a firmelor afiliate UGR.
- La ora actuala este in desfasurare Programul National de Cadastru si Carte Funciara, care insa evolueaza cu mare greutate. Ce propun firmele afiliate UGR pentru accelerarea si cresterea calitatii lucrarilor?
Cosmin DRAGOMIR: Pentru accelerarea lucrarilor in cadrul PNCCF este necesara in primul rand implicarea mai multor prestatori, prin dezvoltarea unei piete de servicii competitive si reglementate. Din pacate, la aceasta data, aplicarea pretului ca singur criteriu de selectie, in cadrul procedurilor de achizitie publica, are ca rezultat o dependenta a intregului program de un numar restrans de prestatori. O piata competitiva de servicii este reglementata nu doar de pret, ci, din contra, trebuie sa existe un echilibru intre pretul ofertat si capacitatea tehnica si profesionala a ofertantului, coroborata si cu experienta similara. In general, exista o dependenta directa intre pret si calitate, iar, cand ai ca singur criteriu de selectie pretul, in mod evident calitatea lucrarilor a scazut. Lipsa predictibilitatii a fost un alt factor esential care a provocat dezechilibre si discrepante, afectand sustenabilitatea economica a multor prestatori dintre firmele afiliate UGR. In concluzie, conditia esentiala pentru accelerarea si cresterea calitatii lucrarilor este ca autoritatile responsabile sa creeze premisele dezvoltarii unei piete competitive si predictibile, prin asigurarea echilibrului intre pret si calitate prin criteriul capacitatii tehnice si profesionale, coroborata si cu experienta similara a prestatorilor.
Iaroslav ZIFCEAC – presedinte Comisia de Tineret UGR
- Cum a fost anul 2023 pentru tinerii geodezi?
Iaroslav ZIFCEAC: Anul 2023 a reprezentat un punct culminant in activitatea Comisiei de Tineret, fiind cel mai bogat an in ceea ce priveste actiunile desfasurate pana in prezent. Eforturile noastre au fost concentrare in directia consolidarii prezentei noastre la toate evenimentele majore din domeniul geodeziei, atat in Romania, cat si in strainatate. Aceasta strategie a avut doua obiective principale: sa ne facem cunoscuti si sa invatam metodele de bune practici de la cei care au atins un grad mai inalt de dezvoltare. Astfel, am reusit sa participam, prin membrii comisiei, la urmatoarele evenimente:
- Saptamana Geodeziei Romanesti, Oradea, 11-13 mai
- FIG Young Surveyors Conference, Orlando, 28 mai – 1 iunie
- Zilele Facultatii de Silvicultura si Cadastru − USAMV, Cluj-Napoca, 26-27 octombrie
- CLGE Young Surveyors Meeting, Berlin, 10-12 noiembrie
- GEOMAT, Iasi, 16-17 noiembrie
Prin participarea noastra la evenimentele de prestigiu in Romania si la nivel international, ne-am conectat cu studentii din diverse centre universitare, am schimbat experiente si am impartasit perspective, contribuind astfel la o mai buna intelegere a provocarilor si oportunitatilor din acest domeniu in continua evolutie. Prin implicarea noastra activa in aceste evenimente si interactiunea cu profesionisti consacrati, am reusit sa ne conturam un profil solid in comunitatea de tineri geodezi, aducand contributii semnificative la promovarea si avansarea acestei profesii.
In paralel, in acest an, am derulat mai multe proiecte complexe, captand atentia participantilor si evoluand in mod favorabil. Workshop-urile traditionale si concursul Mapathon dedicate studentilor au devenit tot mai atragatoare, iar proiectele noi, precum Bursa UGR te aduce la SGR si Campania de strangere de semnaturi „Tinerii studenti geodezi isi ocrotesc viitorul” au reprezentat provocari semnificative, scotandu-ne din zona de confort.
Toate aceste proiecte nu ar fi putut fi realizate fara sustinerea si indrumarea conducerii UGR, respectiv a domnului presedinte Mircea AFRASINEI, care este foarte deschis si dedicat ramurii mai tinere din Uniune. Totodata, este necesar sa se mentioneze ca aceste proiecte reprezinta fructul unei munci de echipa, in care colaborarea cu cei mai activi dintre membrii Comisiei, Mircea NAP − vicepresedinte, Silviu Cristian RADUCU − vicepresedinte, Cristina BIT − membru, Diana CHIRILOIU − membru, a facut ca initiativele noastre sa devina realitate.
- Cum vad tinerii aparitia unei legi a profesiei?
Iaroslav ZIFCEAC: Cand analizam profesia de geodez, prima intentie care se contureaza este sa ne indreptam atentia catre geodezii activi. Exista o tendinta de a omite adesea perspectivele tinerilor geodezi care, de fapt, reprezinta viitorul acestei profesii. Prin focalizarea doar asupra experientei si expertizei geodezilor activi, exista riscul de a subestima potentialul si energia pe care tinerii le aduc in aceasta ramura esentiala. Viitorii geodezi, aflati in stadiul initial al carierei lor, reprezinta o sursa inestimabila de inovatie si progres in domeniul geodeziei.
Asa cum am mentionat, Comisia de Tineret a desfasurat o Campanie de strangere de semnaturi intitulata „Tinerii studenti geodezi isi ocrotesc viitorul”. Prin aceasta campanie, ne propunem sa ii facem constienti pe studentii acestui domeniu de studiu despre Proiectul de Lege in desfasurare, astfel incat sa inteleaga ce implica si ce reprezinta acesta. Totodata, prin interactiunea lor cu Proiectul de Lege, am reusit sa surprindem viziunea lor asupra acestuia. Ei se asteapta ca aceasta lege sa creeze o delimitare mai clara intre specialistii geodezi si cei care practica aceasta meserie fara a fi urmat un program de licenta in acest domeniu, sa protejeze viitorul acestei profesii in fata provocarilor pietei muncii, respectiv sa creeze un sentiment de apartenenta, prin care geodezii sa simta ca fac parte dintr-o comunitate bine organizata si reprezentata.
- Ce isi propune comisia de tineret pentru anul 2024?
Iaroslav ZIFCEAC: Pentru anul 2024, ne propunem sa inregistram o dezvoltare organizata a organizatiei noastre de tineret, avand in vedere formalizarea existentei unui pol de reprezentare in fiecare centru universitar. Acest demers strategic urmareste sa asigure o prezenta coeziva in toate centrele universitare, facilitand astfel o comunicare eficienta cu grupurile de studenti interesati sa contribuie la dezvoltarea comunitatii noastre.
Viziunea noastra este orientata pe termen lung, avand in vedere dorinta noastra de a creste in mod sanatos si sustenabil. In ceea ce priveste proiectele, ne-am propus sa livram un numar si mai mare in 2024. Avem in plan sa optimizam proiectele care nu au atins nivelul de performanta dorit, sa continuam si sa le dezvoltam pe cele care s-au bucurat de un succes notabil, si sa aducem inovatie prin reinventarea si adaptarea initiativelor care au avut mai putin succes, respectiv sa cream proiecte noi, relevante pentru nevoile studentilor.
Cu prioritate, ne vom concentra proiectele in jurul evenimentului-fanion al comunitatii noastre, Saptamana Geodeziei Romanesti, dar, in acelasi timp, vom cauta sa fim prezenti la cat mai multe evenimente locale ale comunitatii noastre, consolidand astfel legaturile si implicarea intr-un spectru divers de activitati.
Ionut-Cristian SAVOIU – Secretar de stat, Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, fost presedinte al UGR
- Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI), prin companiile de administrare a infrastructurii de transport, reprezinta un colaborator permanent al profesionistilor din domeniul geodeziei. Inginerii geodezi sunt implicati in multiple proiecte, de la studii de fezabilitate sau lucrari de proiectare pana la lucrari de exproprieri si intabulare. Cum vedeti colaborarea cu profesionistii din domeniul geodeziei?
Ionut-Cristian SAVOIU: Pe langa cele prezentate in preambul, geodezii pot contribui esential la buna gestiune a terenurilor, constructiilor si instalatiilor aferente aflate in proprietatea publica si privata a statului roman, atat in cadrul diverselor structuri ale ministerului cat si in cadrul companiilor de administrare a infrastructurii de transport, fie ca vorbim despre drumuri nationale, drumuri expres si autostrazi, de calea ferata, aeroporturi sau de zonele portuare si canale navigabile. Administrarea infrastructurii de transport devine din ce in ce mai complexa si se extinde zi de zi prin programul investitional fara precedent al MTI.
Consider, de asemenea, ca uniunea profesionala a geodezilor poate contribui activ prin idei si propuneri la imbunatatirea cadrului normativ.
- In lucrarile specifice geodeziei in domeniul feroviar, rutier, naval sau aerian, de multe ori, standardele tehnice impuse sunt minimale sau depasite. Ca secretar de stat de profesie inginer geodez, ce masuri ati luat pentru imbunatatirea standardelor tehnice de executie a lucrarilor?
Ionut-Cristian SAVOIU: Sa fiu sincer, am realizat mult mai putin decat mi-as fi dorit, in aceasta privinta. Desi am participat la mai multe grupuri de lucru si am identificat multe situatii in care reglementarile tehnice sau sistemele existente care au componenta geospatiala nu tin pasul cu evolutiile tehnologice, cu tendintele sau reglementarile de profil, atat in ceea ce priveste achizitia datelor cat si gestiunea acestora, ma aflu inca in faza de discutii pe o arie foarte restransa.
Desi pare ciudat, nu este usor de convins ca un proiect tehnic realizat pe baza unor lucrari topografice utilizand tehnologii moderne de scanare laser si ortofotograme digitale actuale cu rezolutii si precizii ridicate, corect calibrate scopului, dublate de masuratori de precizie in teren acolo unde este necesar, poate creste calitatea si viteza proiectarii. Unul dintre efectele imediate ar fi reducerea semnificativa a unor riscuri de implementare a proiectului ce tin de o estimare mai exacta a cantitatilor lucrarilor de terasamente si de materiale folosite.
Putem vorbi si de ideea initierii constituirii unui sistem integrat pentru toate cele 4 moduri de transport, care sa gestioneze informatia geospatiala a terenurilor si constructiilor din domeniul public si privat aflat in administrarea MTI. Un astfel de sistem ar putea asigura un management performant al acestui tip de informatie, respectiv stocarea neredundanta a informatiei utile, regasirea si prezentarea rapida a acesteia in activitatea de analiza si decizie a diverselor entitati din cadrul MTI. Mai departe, informatia astfel consolidata va putea fi pusa in valoare si partajata si de alte aplicatii si servicii online, care ar pune la baza acest gen de informatie in cadrul altor directii, diverse entitati sau companii din cadrul MTI pe alte subiecte, in procesele proprii de digitalizare.
Procesul de digitalizare a diverselor activitati din cadrul MTI se afla in plin avant si este stimulat pozitiv de o serie de programe cu finantare europeana derulate de Guvernul Romaniei. Mi-am propus ca in perioada urmatoare sa accentuez faptul ca acest proces constituie o noua provocare dar si o oportunitate pentru profesia de inginer geodez, deoarece in domeniul transporturilor componenta geospatiala a informatiei este critica pentru orice sistem IT aflat la dispozitia utilizatorilor din aria de competenta a MTI. Trebuie semnalat celor care creioneaza proiecte de digitalizare ca rolul in devenire de adevarat manager de informatie geospatiala si competentele specialistului geodez pot fi puse mai bine in valoare in procesul de digitalizare, in folosul intregii societati.
- Ce asteapta Ministerul Transporturilor de la breasla geodezilor in anul 2024?
Ionut-Cristian SAVOIU: Nu imi este usor sa raspund la o intrebare atat de cuprinzatoare pentru un geodez ex-presedinte UGR, actualmente facand parte din conducerea MTI. Ar fi usor sa gresesc sau sa-i dezamagesc pe unii sau pe altii. Sunt convins ca atat eu cat si colegii mei din conducerea ministerului, de la diferite niveluri de decizie, ne dorim de la geodezi in primul rand calitate si promptitudine in activitatile lor. Conduita profesionala a geodezilor sa fie ghidata de etica si integritate. Contributia geodezilor la definirea unor noi standarde tehnice in pas cu progresul tehnologic actual poate juca un rol important in procesul de modernizare a infrastructurii romanesti de transport si nu ar trebui deloc neglijata. Cred cu tarie ca Uniunea Geodezilor are rolul integrator de consolidare a acestor teme in puncte de vedere si propuneri consistente si valoroase catre intreaga societate romaneasca si care pot fi preluate de conducerea MTI in diversele activitati de reglementare si administrare de la nivelul central.
***
Conducerea Uniunii Geodezilor din Romania multumeste tuturor membrilor sai pentru contributia, suportul si increderea acordate in 2023 si ureaza intregii comunitati geodezice din Romania un an 2024 prosper, cu impliniri si realizari!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 116-119
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns