Simplitatea estetica a liniilor, functionalitatea si ecologia reprezinta triada celor mai importante tendinte din arhitectura contemporana, care a devenit o caracteristica permanenta in peisajului nostru. Si, desi minimalismul nu este o tendinta noua in arhitectura, solutiile tehnologice care exista astazi ne permit sa-i depasim si mai mult limitele si sa cream spatii armonioase si moderne, care atrag atentia prin estetica lor si, in acelasi timp, integreaza interioarele cu lumea inconjuratoare.
Ce solutii merita folosite si de unde sa ne inspiram?
Minimalism in design
Simplificarea formei la minimul necesar si renuntarea la toate elementele de prisos sunt trasaturile de baza ale minimalismului, care este una dintre tendintele dominante in arhitectura contemporana. Designul minimalist in arhitectura isi are originea in culturile orientale, in principal in cea japoneza, influentata de taoism si budismul zen, din care a adoptat simplitatea, „puritatea” si armonia. Simplitatea se refera aici nu numai la valorile estetice, ci si la adevaruri mai profunde, ajungand la valorile interioare si la esenta spatiului, materialelor si obiectelor. Acest lucru se reflecta, de exemplu, in estetica japoneza Wabi-Sabi, care pretuieste calitatea obiectelor obisnuite, simple, si lipsa caracteristicilor inutile si se concentreaza pe acceptarea imperfectiunilor si a efemeritatii.
Minimalismul european, deci si cel romanesc, este diferit, pentru ca nu presupune crearea unui spatiu simplu si auster, ci obtinerea elegantei, confortului si comoditatii interiorului datorita simplitatii.
In zilele noastre, cand suntem bombardati cu stimuli vizuali si auditivi de peste tot, simplitatea si linistea sunt raspunsul. Aspectele legate de mediu sunt, de asemenea, in prim plan. Toate acestea formeaza, impreuna, esenta minimalismului ca baza a designului modern. Se realizeaza prin jocul de culori, texturi si prin combinarea straturilor din diferite materiale. Ele, si nu ornamentele sau decoratiunile suplimentare, sunt esenta designului.
Influenta ferestrelor si usilor asupra esteticii incaperilor
Pana de curand, rolul ferestrelor in estetica unei cladiri era luat in considerare doar dinspre partea fatadei. Insa forma usilor si ferestrelor este cruciala pentru a crea un interior armonios. Aceste elemente devin nu numai aspecte functionale ale arhitecturii, ci si o parte integranta a decorului interiorului. Pentru a construi un spatiu interior estetic si minimalist, acestea nu trebuie sa fie uitate.
Tendintele minimaliste in selectia de ferestre si usi
Geamurile mari si ramele usilor cat mai inguste, geamurile panoramice fara imbinari vizibile, peretii complet vitrati in care ferestrele fixe sunt adiacente usilor de balcon si ferestrelor mobile, sunt cele mai bune exemple de proiecte minimaliste care integreaza interiorul cu imprejurimile din exteriorul cladirii.
„Oferta ALUPROF include mai multe propuneri de ferestre si usi din aluminiu in sisteme care se incadreaza perfect in designul minimalist”, subliniaza Hubert NUCKOWSKI, Managing Director la ALUPROF SYSTEM ROMANIA.
Sistemul MB-Slimline, adica ferestre cu profile inguste, este un exemplu de sistem minimalist in oferta companiei, care, datorita latimii foarte mici a profilelor de aluminiu, va permite sa creati canaturi de fereastra practic invizibile. In acelasi timp, aceasta solutie se caracterizeaza prin izolare termica si fonica ridicata, etanseitate si durabilitate ridicata a structurii.
Aproape de natura datorita vitrajelor mari
Geamurile mari confera simplitate formei, dar permit, de asemenea, ca spatiul sa se deschida si sa inceapa sa respire. Acestea au o mare importanta atat in proiectarea caselor sau apartamentelor din zonele rurale sau forestiere, cat si in cladirile comerciale din centrele oraselor, unde este crucial sa se permita patrunderea libera a luminii solare, ceea ce face ca spatiul din interiorul cladirii sa fie practic „deschis” spre exterior.
In acest context, merita sa acordati atentie ferestrelor si usilor din aluminiu, care permit realizarea unor geamuri panoramice ce creeaza impresia de contact direct cu natura.
Usile culisante MB-Skyline Type R cu cadru ascuns sunt concepute pentru astfel de spatii. Usile bazate pe profile inguste nu numai ca asigura o trecere fara prag, de exemplu din interior spre terasa, dar ofera si efectul unei structuri subtiri si usoare, in ciuda faptului ca dimensiunile usii pot fi considerabile − pana la 4 m inaltime. Acest efect se obtine datorita cadrului ascuns in perete, pardoseala si tavan si prin canatul usii care este la acelasi nivel cu profilul tocului pe partile laterale. Lipsa restrictiilor privind latimea structurii inseamna ca sistemul poate fi conectat si constituie o secventa uniforma de vitraje.
Alegerea materialelor si solutiilor
Atunci cand alegeti ferestre si usi pentru cladiri minimaliste, merita sa luati in considerare nu numai aspectele estetice, ci si – ceea ce este deosebit de important – aspectele ecologice. Ferestrele trebuie sa fie durabile, rezistente la conditiile meteorologice si sa asigure o izolare termica adecvata.
O solutie care poate satisface toate aceste nevoi sunt sistemele din aluminiu, care, pe de o parte, permit instalarea structurilor cu geamuri de dimensiuni mari si, pe de alta parte, instalarea chiar si a structurilor cu geam triplu.
„Solutiile ALUPROF sunt printre putinele care permit conectarea mai multor canaturi. De exemplu, usile pliante din sistemul MB-86 FOLD LINE HD fac posibila conectarea a pana la 8 canaturi intr-o secventa panoramica, si intr-o structura de colt liber”, subliniaza Hubert NUCKOWSKI, continuand: „Avem si sisteme care va permit sa inlocuiti feroneria traditionala din otel, ceea ce este deosebit de important in cladirile aflate in renovare”.
Un exemplu sunt ferestrele din aluminiu cu profile inguste in sistemul MB-Ferroline. Aceasta este una dintre solutiile cel mai frecvent folosite in proiectele ce necesita ca vechile tocuri de tamplarie sa fie pastrate. Instalarea acestora nu necesita demontare, astfel incat nu exista riscul de a deteriora peretii din jurul ferestrei, ceea ce este crucial in renovarea cladirilor istorice si atunci cand dorim sa pastram stilul si caracterul cladirii in renovare.
Let’s Build a Better Future
Merita sa ne amintim ca alegerea usilor si ferestrelor din aluminiu nu este doar o chestiune de estetica, ci si, poate mai presus de toate, alegerea unei solutii moderne si prietenoase cu mediul. Aluminiul este una dintre cele mai mari sperante pentru sectorul constructiilor: un material care nu este doar durabil, ci poate fi si reciclat de multe ori si permite construirea de solutii eficiente energetic − cea mai mare nevoie a constructiilor moderne. Alegand acest tip de tehnologie, designerii si specialistii din industria constructiilor din Romania pot crea spatii care imbina modernitatea cu ecologia, satisfacand asteptarile clientilor moderni.
Stimati Parteneri,
Multumim pentru colaborarea cu compania noastra!
Va dorim un Craciun linistit si fericit dar si un An Nou prosper, incununat de succes!
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 82-83
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns