«

»

INOVECO: Concrete Canvas® – produse inovatoare cu beton din Marea Britanie, prezente acum in Romania

Share

 

In anul 2004, in timp ce studiau ingineria la Universitate, doi studenti din Marea Britanie au inventat un adapost gonflabil, cu instalare rapida, pentru situatii de urgenta. Adapostul era realizat dintr-un interior gonflabil din plastic si un strat exterior din geotextile umplute cu beton.

In 2009, constientizand lipsa produselor din beton ca alternativa in aplicatiile de control erozional de pe piata de constructii civile, cei doi tineri inventatori, William CRAWFORD si Peter BREWIN, au decis sa inceapa productia comerciala a geotextilelor umplute cu beton, create initial pentru utilizarea ca strat exterior al adaposturilor gonflabile.

 

Foto 1: Concrete Canvas® a fost initial inventat ca strat exterior pentru un adapost de ajutorare in caz de dezastru

 

Concrete Canvas®, primul material de acest tip, este exportat de la baza de productie a firmei din South Wells (Tara Galilor) in peste 80 de tari din intreaga lume. Organizatia internationala de standardizare ASTM i-a acordat propria clasificare/denumire, aceea de GCCM − Geosynthetic Cementitious Composite Mat (Material Geosintetic Compozit cu Ciment).

Foto 2: O ilustrare a sectiunii transversale a materialului geosintetic compozit cu ciment

 

 Bucurandu-se de succes, compania a continuat procesul de inovare, astfel incat in anul 2015 Concrete Canvas® Ltd a lansat un nou produs denumit CC Hydro. Acesta a fost primul material de impermeabilizare armat, produs la nivel mondial, special creat pentru aplicatiile de impermeabilizare secundara. CC Hydro beneficiaza de tehnologia unica a materialului Concrete Canvas® caruia i s-a atasat o geomembrana impermeabila cu rezistenta chimica mare. ASTM a clasificat CC Hydro ca CCCB − Geosynthetic Cementitious Composite Barrier (Bariera Geosintetica Compozita cu Beton).

 

Foto 3: Una dintre aplicatiile de baza pentru GCCM este impermeabilizarea canalelor

 

Cele mai recente solutii pentru control erozional si impermeabilizare

Materialele geosintetice compozite cu ciment (GCCMs) sunt utilizate cu preponderenta pentru control erozional, ca inlocuitor direct pentru betonul turnat, pulverizat sau al prefabricatelor, la aplicatii ce includ impermeabilizarea canalelor, protectia pantelor si lucrari de remediere.

 

Foto 4: Control erozional

Foto 5: Impermeabilizare rigola la partea superioara si control erozional

 

Produsele GCCM cuprind o structura tridimensionala din fibre umpluta cu un amestec de ciment uscat, avand la partea superioara un filtru hidrofil iar la partea inferioara un film polimeric etans la apa. Produsele GCCB au fost create pentru utilizarea in aplicatiile de impermeabilizare a lagunelor, rezervoarelor si ca impermeabilizare secundara. Ambele tipuri de materiale sunt flexibile, se livreaza in role usor manevrabile, si se intaresc dupa hidratare, formand un strat subtire de beton.

Popularitatea acestor produse, ca alternativa la solutiile clasice din diverse domenii, este in crestere. Materialele livrate in role permit o instalare rapida, usoara si sigura, in comparatie cu variantele clasice. Flexibilitatea produselor inainte de hidratare le confera capabilitatea mularii pe profilul suprafetei de lucru, putandu-se astfel utiliza intr-o gama variata de aplicatii. Instalarea rapida are ca rezultat economii de timp pe santier si reducerea costurilor. De asemenea, materialele sunt considerabil mai prietenoase cu mediul inconjurator decat betoanele traditionale. Amestecul special de beton are o rezerva de alcalinitate si o rata de spalare scazute, care ii confera siguranta pentru utilizarea in cursurile de apa active si in zonele sensibile din punct de vedere ecologic. Solicitarile de logistica sunt reduse semnificativ, fapt ce conduce la o reducere substantiala a emisiilor de carbon, in comparatie cu alternativele existente.

 

Foto 6: Impermeabilizare rigole

 

Aplicatii ale produselor Concrete Canvas®

Produsele companiei s-au dovedit utile intr-o diversitate de sectoare din infrastructura si industrie, incluzand caile ferate, drumurile si autostrazile, industriile petrochimica si miniera, precum si utilitati. De asemenea, Concrete Canvas® GCCM , CC Hydro GCCB si CCX sunt specificate adesea pentru aplicatii noi. In ultimii ani, produsele au fost specificate sau au fost folosite pe diverse tronsoane experimentale la lucrari de control erozional al malurilor, impermeabilizarea rigolelor si a rezervoarelor noi sau repararea celor deteriorate si la prevenirea cresterii buruienilor. In functie de conditiile si cerintele specifice fiecarei regiuni, utilizarea in unele aplicatii este mai frecventa decat in altele.

Potrivit lui Flavio COSMA, Managerul pentru Dezvoltarea Afacerilor pentru Sudul Europei, in tara noastra produsele au potential sa fie utilizate pentru impermeabilizarea canalelor si a bazinelor de retentie, precum si pentru protectia taluzurilor.

 

In Romania, partenerul Concrete Canvas® este compania Inoveco Expert. Fondata in 1993, Inoveco Expert aduce impreuna activitati variate, precum constructiile, productia de mase plastice, furnizarea de materiale geosintetice si produse destinate managementului deseurilor si agriculturii, toate aceste activitati fiind axate pe protectia si grija fata de mediul inconjurator. Inca de la infiintare, Inoveco Expert este leader pe piata de materiale geosintetice, oferindu-le servicii complete partenerilor sai prin sugestii de proiectare, furnizare de materiale, servicii de instalare si asistenta tehnica etc. In cei 30 de ani de activitate, compania a contribuit constant la promovarea produselor inovatoare, de inalta calitate, care aduc reale beneficii societatii si mediului inconjurator.

 

 

 

INOVECO SRL
Bulevardul Eroilor nr. 6-8 | Cod 077190 | Voluntari | Judetul Ilfov
Tel.: 021 241 55 13
E-mail: geo@inovecoexpert.ro
Web: www.inovecoexpert.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 14-15

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/12/11/inoveco-concrete-canvas-produse-inovatoare-cu-beton-din-marea-britanie-prezente-acum-in-romania/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.