«

»

Interviul editiei decembrie 2023: Incercam sa ne aducem aportul la instruirea temeinica a pietei

Share

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS ROMANIA este o prezenta constanta in paginile Revistei Constructiilor. Chiar si pentru cei care cunosc in detaliu produsele si solutiile grupului cu origini poloneze, fiecare material are o anumita doza de „wow”, deoarece merge intotdeauna dincolo de simpla descriere tehnica a unui sistem si propune o captivanta punere in context din perspectiva arhitecturala − o calitate a comunicarii care sa egaleze calitatea constant validata a elementelor din aluminiu si sticla cu care ALUPROF a ales sa contribuie la construirea unui viitor mai bun.

Pentru a ne elibera de amenintarea utopiei si a ne pastra ancorati in realitatea materiala a construirii acestui viitor − mai bun, mai verde, mai sustenabil si mai etic, de ce nu − l-am provocat pe dl Managing Director Hubert NUCKOWSKI la o discutie despre modul in care un producator cum este ALUPROF reuseste sa se mentina pe piata locala, despre exigentele in crestere (asociate sectorului tamplariei termoizolante, in acest caz) la care trebuie sa se alinieze, si, in general, despre ce presupune sa ajungi un rol model si sa ramai relevant in domeniul tau de activitate.

 

 

Revista Constructiilor: Am vrea sa pornim discutia de la cei peste 10 ani pe care i-ati petrecut la conducerea ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS ROMANIA. Cum a fost aceasta experienta pana acum? Care a fost cea mai mare provocare? Dar cea mai mare satisfactie? Ce momente sau aspecte-cheie considerati a fi demne de mentionat? Ce a adus nou si cum a evoluat compania in acest interval?

Hubert NUCKOWSKI, Managing Director, ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS ROMANIA

Hubert NUCKOWSKI: Timpul zboara foarte repede, asa cum se spune atat in Romania cat si in Polonia sau oriunde; intr-adevar, mi-am petrecut chiar 11 ani administrand subsidiara din Romania a ALUPROF SA din pozitia de Managing Director al ALUPROF SYSTEM ROMANIA. Acum, la ceas de bilant, pot sa declar cu mandrie ca am avut parte de o experienta pozitiva, placuta chiar, si plina de provocari, avand in jurul meu o echipa extrem de pregatita, cu ajutorul careia, prin eforturi sustinute si perseverenta, am reusit sa ocupam o pozitie de lider pe piata locala, asa cu este cea de care se bucura ALUPROF acum.

Venind in domeniul tamplariei, fatadelor si solutiilor de umbrire tot din sectorul constructiilor, m-am adaptat din mers, si, alaturi de colegi, am reusit sa consolidam si sa marim de peste trei ori echipa, sa crestem gradul de competenta, sa relocam activitatea operationala intr-un cadru mult mai adaptat evolutiei noastre si sa ne facem mult mai cunoscuti breslei noastre prin sistemele si solutiile oferite de catre firma mama, ALUPROF SA. Rezultatele au venit in timp, pe masura asteptarilor noastre, iar prezenta ALUPROF pe piata din Romania atinge in prezent cifra de 20.000.000 euro, daca vorbim de vanzarile ALUPROF SYSTEM ROMANIA si vanzarile directe ale ALUPROF SA pentru clientii din Romania.

 

Revista Constructiilor: S-a diferentiat aceasta evolutie prin ceva de evolutia sectorului tamplariei termoizolante in general (pe piata romaneasca)?

 Hubert NUCKOWSKI: Da, putem afirma justificat ca ALUPROF a reusit sa creasca mult peste nivelul cresterilor inregistrate de sectorul nostru de activitate, iar daca in urma cu cativa ani ne aflam intr-o pozitie de frunte pentru doar cateva dintre categoriile de produse oferite, acum ocupam o pozitie de top fie ca vorbim despre sisteme de tamplarie clasica, eficiente energetic, rezistente la foc, despre fatade sau solutiile de umbrire si aplicatii conexe. Atitudinea onesta, calitatea si complexitatea solutiilor, adaptarea continua la cerintele pietei din Romania si abordarea „win-win” adopata in relatia cu toti clientii nostri au determinat in buna masura si cresterile inregistrate pe piata din Romania, si pozitia actuala de lider de piata.

  

Revista Constructiilor: Comparand cu compania-mama, din punct de vedere financiar, rezultatele subsidiarei din Romania au fost similare, in perioada de criza din 2020 pana in 2022? Sau exista particularitati romanesti?

 Hubert NUCKOWSKI: Este evident ca brandul ALUPROF, desi provine dintr-o tara est-europeana, cum este Polonia, este unul extrem de puternic si pe deplin recunoscut pe plan mondial, nu numai in Europa. Cand spunem ALUPROF vorbim despre calitate, performanta, profesionalism, solutii complete certificate. Experienta acumulata in cei peste 70 de ani de existenta ai companiei noastre a demonstrat ca ALUPROF este un partener de incredere oriunde in lume, nu numai in Romania. Brandul ALUPROF isi consolideaza an de an prezenta pe toate pietele in care activeaza, fie ca vorbim de Europa, Asia, Africa sau America de Nord, iar pozitia de lider pe care o ocupa pe piata poloneza si pe alte piete europene importante ne-a motivat, firesc, sa urmam si noi, in Romania, acelasi trend pozitiv, reusind an de an sa inregistram cresteri procentuale aflate la un nivel cel putin similar cu cel inregistrat de firma mama, exprimat prin doua cifre, inclusiv daca ne referim la perioada pandemica sau post pandemica.

  

Revista Constructiilor: Care sunt previziunile pentru 2024 si pe termen mediu, si ce va propuneti, ca directii principale de actiune?

 Hubert NUCKOWSKI: In curand o sa incheiem un an plin de provocari, un an care pentru subsidiara ALUPROF din Romania a reprezentat inca un succes. Avem certitudinea inregistrarii de cresteri cantitative importante ale cererii pentru toate categoriile de produse aflate in portofoliul nostru, iar din punct de vedere valoric speram sa inregistram o crestere cu 20-25% pentru sistemele si solutiile destinate realizarii tamplariei din aluminiu si fatadelor si o relativa stagnare, preconizata, de altfel, pentru sistemele si solutiile de umbrire. Avem certitudinea ca prezenta ALUPROF pe piata din Romania va continua sa creasca pana la finalul lui 2023, consolidandu-ne astfel pozitia de lider pentru cele mai multe dintre categoriile de produse oferite. Pentru anul 2024, ALUPROF nu poate decat sa isi propuna sa mentina acelasi trend ascendent. Impreuna cu partenerii nostri, firmele de executie din tara, speram sa reusim sa realizam cat mai multe si cat mai importante proiecte atat pe plan intern cat si extern − fiind binecunoscut faptul ca, in acest moment, peste 50% dintre sistemele comercializate catre clientii ALUPROF din Romania au ca destinatie finala, dupa executie, pietele vest-europene, in special Belgia, Italia, Franta, Olanda, Austria, Germania, Elvetia si Marea Britanie, unde partenerii ALUPROF din Romania reusesc cu succes sa se impuna in fata competitorilor lor din alte state europene, in special prin inalta calitate a produselor si serviciilor oferite, seriozitate si perseverenta.

 

Fabrica ALUPROF de sisteme arhitectuale din Bielsko-Biala

 

 Revista Constructiilor: Vom vedea si in perioada urmatoare lansari de produse/solutii/aplicatii (dupa sistemul de tamplarie eficient energetic MB-86N sau pergolele bioclimatice premium MB-OpenSky 140, ca sa amintim doar doua dintre noutatile care se bucura deja de mare apreciere in piata de profil)?

 Hubert NUCKOWSKI: Anii post pandemici au adus, asa cum sunteti deja obisnuiti, noutati multiple, sisteme si solutii care au fost dezvoltate in centrul nostru de cercetare si apoi produse in unitatile noaste de productie din Bielsko-Biala si Opole, Polonia. Ne referim aici la sisteme si solutii ca MB-79N si MB-86N – sisteme de tamparie eficienta energetic, MB-Harmony Office – sistem pentru partitii interioare care asigura o excelenta atenuare fonica, MB-86WW – sistem de tamparie destinat aplicatiilor de tipul „window-wall”, MB-Skyline Type R – sistem de tamparie glisanta cu design minimalist, MB-100GFT – sistem pentru usi pivotante destinat spatiilor comerciale, Glassprof – sticla rezistenta la foc „made by ALUPROF”, MB-86N Pivot Door – sistem de usi pivotante pentru aplicatii rezidentiale, MB-MT50 si MB-MM50 – sisteme avangardiste de perete cortina, sau la sisteme din gama solutiilor de umbrire ca MB-SkyFlow – sistem de jaluzele venetiene exterioare, MB-SkyRoll – sistem de rolete textile exterioare (sau screen-uri exterioare), MB-OpenSky140 si MB-OpenSky120 – sisteme destinate pergolelor bioclimatice, MB-OpenSlide – sistem minimalist complementar de tamparie glisanta, SkyTwin – sistem complex de rulou in complementar cu roleta textila (screen exterior). Trebuie sa avem in vedere si alte solutii realizate, gandite ca upgrade pentru sistemele deja existente. Promitem sa va prezentam in curand si alte noutati, constienti fiind ca diversitatea sistemelor si solutiilor noastre a determinat in buna masura cresterea si consolidarea pozitiei ALUPROF pe piata din tara noastra si ca a ne folosi de orice opotunitate de a le face cunoscute celor interesati este un demers mai mult decat firesc.

 

ALUPROF Ogrodzona – Centrul de Cercetare si Inovare

 

Revista Constructiilor: Dintre produsele din portofoliul ALUPROF, care merg cel mai bine in Romania si care apreciati ca au sanse de crestere? Este conditionata preferinta doar de specificul proiectelor, sau ramane motivata in principal financiar? Si, oarecum in aceeasi directie: recent construita cladire-turn de birouri SkySawa, din Varsovia, care nu este cu nimic mai prejos de zgarie-norii din New York, a primit certificarea finala de constructie sustenabila BREEAM la nivelul Outstanding (si nu este singura din portofoliul polonez al ALUPROF care detine o certificare de top). In Romania, exista vreun asemenea proiect finalizat sau in curs de implementare in viitorul apropiat, proiect integrand solutii ALUPROF si avand (sau cu mari sanse de a obtine) nivelul maxim de validare?

 Hubert NUCKOWSKI: Speram ca si in Romania sa se puna accentul tot mai mult pe solutii eficiente energetic, sustenabile, o spunem noi, in calitate de lider european in acest domeniu. Desigur, avem in vedere si Ordinul adopatat la inceputul anului 2023, referitor la implementarea criteriilor nZEB si in Romania, care va determina o crestere a ponderii solutiilor eficiente energetic, careia ALUPROF poate sa-i raspunda la cel mai ridicat nivel.

Nu reprezinta un secret fapul ca ALUPROF este un adevarat ambasador al caselor pasive, avand numeroase sisteme certificate in acest sens de catre Passive House Institute (MB-104SI, MB-104Aero, MB-SR50N TT, MB-SR50 N HI+, SP& SP-E) sau Cradle to Cradle (MB-ST50N HI+, MB-70, MB-70HI, MB-70 Casement, MB-86SI, MB-86Casement, MB-86ST).

Numai in cusul anului 2023, la nivel global, ALUPROF a reusit sa inregistreze o crestere semnificativa a ponderii solutiilor pentru cladiri certificate Breeam si Leed. In Romania, putem aminti de proiecte ca fabrica Arctic sau CTP Club House; fara sa imi propun sa evidentiez multe alte proiecte din aceeasi categorie, as remarca, insa, numeroasele proiecte certificate de catre Passive House Institute, cele mai multe fiind resedinte private sau sedii ale unor companii private care au folosit sistemele noastre. Incercam sa continuam oferirea unui nivel inalt al calitatii produselor si serviciilor tuturor partenerilor nostri, imbunatatindu-ne continuu raspunsul la solicitarile lor.

 

Fabrica ALUPROF din Opole, pentru sisteme de umbrire

 

Revista Constructiilor: Cum comunicati cu arhitectii in aceasta directie?

 Hubert NUCKOWSKI: ALUPROF incearca sa ofere in mediul online cele mai pertinente informatii clientilor si colaboratorilor nostri; avem aici in vedere nu numai ultimele informatii referitoare la sistemele si solutiile oferite, dedicate in special executantilor: cataloage, liste de preturi, update-uri de soft, instructiuni de executie, certificate si teste specifice, materiale de marketing, disponibile pe zona autorizata a site-ului nostru, dar si vasta baza de date dedicata arhitectilor si firmelor de proiectare, plasata in sectiunea specifica a site-ului ALUPROF, in care sunt disponibile fisiere necesare proiectarii – CAD, Revit, ArchiCAD, SketchUp sau 3ds Max. Astfel, putem considera ca informatiile de utilitate pot ajunge in cel mai scurt timp catre cei interesati. Prin intermediul retelelor de socializare (Facebook, LinkedIn, Instagram), dar si al publicatiilor si revistelor de specialitate, asa cum este cea a dvs., reusim sa transmitem materiale clare catre cele mai diverse medii: clienti finali, antreprenori, colaboratori. Este important de reamintit si aportul adus de catre ALUPROF in sprijinirea tuturor celor interesati din breasla noastra, prin intermediul cursurilor online si remote, parte a conceptului Alu-Academy.

 

Revista Constructiilor: La o scara mai… personala, cum putem, cu ajutorul ALUPROF, sa facem dintr-o constructie un loc de suflet, o „acasa?

 Hubert NUCKOWSKI: Casele pot fi diferite: mica sau mare, cu design modern sau pe stil vechi. Cu toate acestea, sunt cladiri pur rezidentiale pana cand cineva locuieste in ele si le da un oarecare caracter. Scopul final este ca o casa sa nu reprezinte o simpla cladire, ci un spatiu care sa „traiasca” impreuna cu toti membrii familiei. De fapt, interiorul unei case nu trebuie sa fie scump, luxos sau chiar deosebit de modern, pentru a se simti viata in cladire. Cel mai important lucrul este ca in interiorul cladirii sunt suflete. Lumina naturala imbunatateste confortul locatarilor. Trendul arhitectural actual este de a se realiza campuri vitrate cat mai generoase – iar solutiile ALUPROF raspund aceastei cerinte permitand luminii naturale sa „lumineze” casa. In acelasi timp, excesul de lumina poate sa creeze un efect opus, lipsa de comfort, iar aici ALUPROF vine in ajutorul membrilor familiei cu solutii pentru umbrire si control solar, dandu-le practic posibilitatea de a alege cata lumina intra in interiorul casei. Prin toate aceste solutii si sisteme, ALUPROF incearca sa transforme „o casa” in „acasa”, oferind confortul atat de necesar vietii de zi cu zi.

 

 Revista Constructiilor: Tendinta actuala spre neutralitate climatica, atat privind produsele in sine, cat si procesul de fabricatie, vine la pachet cu reglementari foarte exigente la nivel european. Cum face fata ALUPROF provocarii neutralitatii climatice, si cum contribuie la efortul comun de eficientizare energetica? Sunt obiectivele stabilite de Uniunea Europeana realizabile pentru industria constructiilor? La Ziua producatorilor si montatorilor de tamplarie, vitraje izolante si fatade, ati adus in discutie provocarile si perspectivele normelor nZEB. Concret, care sunt provocarile, si ce perspective par posibile (inclusiv facand o comparatie sumara cu Polonia)?

Hubert NUCKOWSKI: ALUPROF a actualizat si si-a definit obiectivele economice strategice pentru anii 2021– 2025. Continuand actiunile anterioare in domeniul ESG (eng. Environmental, Social, Corporate Governance), ALUPROF a definit pentru prima oara parametrii si a prezentat angajamentele – pe care compania le respecta deja – legate de mediu si de guvernarea sociala corporativa. Pentru generatiile viitoare si mediul natural, in „lupta pentru un viitor mai bun” trebuie sa se alature si industria, in special domeniul constructiilor. Conform studiilor The World Economic Forum si Boston Consulting Group (2021), aceasta ramura a economiei este responsabila de 10% din emisia mondiala de gaze cu efect de sera. In cadrul strategiei publicate, ALUPROF continua actiunile de promovare a conceptului de dezvoltare durabila. Printre numeroasele angajamente ale companiei, se disting cele de mediu si sociale – certificarea Cradle to Cradle si perfectionarea continua a proceselor de productie (in cadrul sistemului de management al mediului ISO 14001).

Compania implementeaza o serie de initiative cu scopul diminuarii impactului activitatii sale asupra mediului natural. ALUPROF a actualizat analiza detaliata a amprentei de carbon a produselor sale si a prezentat angajamentele legate de dezvoltarea durabila. Printre numeroasele teluri privind mediul ale companiei se numara tinta de realizare a neutralitatii climatice. Parte-cheie in strategia noastra, obiectivul nostru este sa atingem neutralitatea climatica pana in anul 2050, iar pana in 2025 sa reducem amprenta de carbon cu 15%.

Reducerea amprentei de carbon, chiar si la o scara mica in propria gospodarie, este importanta. Merita sa retinem ca prin alegeri constiente si achizitia produselor cu valori reduse ale emisiilor, contribuim la protejarea mediului si la realizarea obiectivului reprezentat de reducerea amprentei de carbon la scara mondiala. Fiecare dintre noi poate incerca sa isi reduca propria amprenta de carbon. Este suficient sa ne modificam cateva obiceiuri, pentru ca impactul nostru asupra mediului natural sa fie pozitiv. Merita sa alegem, de exemplu, produse ecologice si sa acordam atentie certificatelor pe care le detin produsele pe care le cumparam.

In cazul ALUPROF, emisia calculata de dioxid de carbon transformata intr-o tona de produse atinge un parametru foarte redus: 2,79 t CO2 emis pentru produsele cu emisii reduse realizate in fabricile din Kety, pe linia LOW CARBON KETY. Spre comparatie, productia unei tone de aluminiu primar in lume cauzeaza in medie o emisie de 16,7 t CO2e, de aproape 6 ori mai mare. Nivelul redus de emisii a putut fi atins datorita utilizarii instalatiilor si utilajelor moderne in procesul de productie si continutului ridicat de materii prime secundare – deseurile din aluminiu reciclate la un nivel mediu de 65%.

Cladirile din Europa genereaza 40% din consumul de energie si sunt responsabile de 36% din emisiile de gaze cu efect de sera. Pentru a reduce acest lucru, recent, in UE au fost implementate noi cerinte nZEB. Scopul este ca pana in 2050 Europa sa devina primul continent a carui amprenta neta de carbon sa fie zero.

Polonia a introdus cerinte mai stricte pentru ferestrele clasice, in comparatie cu Romania, daca ne referim la elementele vitrate destinate cladirilor noi. De exemplu, in WT 2021 (Noi standarde de performanta energetica pentru cladiri) din Polonia, pentru tamplariile exterioare (ferestre verticale) U’max [W/m2*K] = 0,9 , in timp ce in Romania, in Mc 000/2022 (Metodologie de calcul a performantei energetice a cladirilor), U’max [W/m2*K] = 1,11; tamplariile exterioare (ferestre tip mansarda): in Polonia – U’max [W/m2*K] =1,10, iar in Romania – U’max [W/m2*K] =1,11; usile de intrare cu actionare manuala: atat in Polonia cat si in Romania – U’max [W/m2*K] =1,30.

 

Grupa Kety – Centrul de extrudare

 

Revista Constructiilor: Cum v-a influentat razboiul din Ucraina? De partea cealalta, exista perspectiva participarii subsidiarei romanesti la reconstruirea zonelor devastate de razboi?

Hubert NUCKOWSKI: Anul 2023 a reprezentat un moment de incercare pentru breasla noastra, a celor implicati in realizarea de tamparie, fatade si sisteme de umbrire, dar si pentru sectorul constructiilor din Romania in general. Evolutia pietei a fost una extrem de complicata, imprevizibila pe alocuri, inceputul de an oferindu-ne o prognoza pesimista care s-a nuantat, cu tente pozitive in partea a doua a anului. Cauzele contextului actual sunt multiple, plecand de la conflictul armat de la granita noastra, razboiul din Ucraina, pana la o vizibila recesiune inregistrata pe pietele europene, in special in sectorul nostru de activitate, generate in principal de politicile guvernamentale, tendintele speculative, si nu numai, din ultima perioada. In ciuda masurilor intreprinse de marii jucatori din domeniu, dintre care cea mai importanta a fost scaderea preturilor pentru cele mai multe categorii de produse, piata a reactionat cu dificultate, rezultatele timide aparand numai incepand cu a doua parte a anului 2023. Ne dorim cu totii sa vorbim cat mai curand la timpul trecut despre conflictul din Ucraina, sperand ca viata sa revina in fagasul normal pentru toti cei afectati, inclusiv pentru colegii nostri din compania sora ALUPROF UA, subsidiara ALUPROF SA din Ucraina, care este unul dintre cei mai importanti jucatori din domeniu, si care in mod evident se va implica in activitatea de reconstructie.

 

Revista Constructiilor: Pentru a rezuma, Let‘s build a better future inseamna, pentru dumneavoastra, Hubert NUCKOWSKI, Managing Director al ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS ROMANIA:

Hubert NUCKOWSKI: Este normal sa ne concentram activitatea pe sustenabilitate si protectia mediului – planeta pe care ne aflam trebuie sa o predam in siguranta urmasilor nostri, ca cel mai de pret dar – deci dezvoltam zi de zi sisteme si solutii care sa urmareasca acest deziderat; mai mult, prin seriile de webinarii oferite executantilor, arhitectilor si in general tuturor persoanelor interesate, incercam sa ne aducem aportul nostru la instruirea temeinica a pietei in acest domeniu, constienti fiind ca industria constructiilor este responsabila pentru 38% din emisiile de CO2, din care 28% asociate exploatarii cladirilor si 10% – cosumului de energie necesar producerii materialelor din care este realizata cladirea.

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 62-65

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/12/11/interviul-editiei-decembrie-2023-incercam-sa-ne-aducem-aportul-la-instruirea-temeinica-a-pietei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.