«

»

MENARD ROMANIA: Platforma de lucru pentru lucrari geotehnice – informatii de baza

Share

 

Inainte de a executa imbunatatiri ale terenului, este necesar sa fie pregatita o platforma de lucru corespunzatoare si sigura. Daca imbunatatirile se fac pe un pamant foarte slab sau cand nivelul de lucru este semnificativ deasupra sau sub nivelul terenului (excavatii si movile de pamant), lucrarile de terasament, platforma de lucru si eventualele sisteme de drenaj ar trebui sa faca obiectul unui proiect tehnic detaliat. Calitatea si siguranta lucrarilor geotehnice, cum ar fi imbunatatirea terenului sau forajul, depind in mod strict de proiectarea si executia platformelor de lucru.

 

Primul pas in pregatirea unei platforme de lucru ar trebui sa fie proiectarea acesteia. Este foarte important ca documentatia sa fie facuta corect. Inspectorii din domeniul sanatatii si securitatii in munca ar trebui sa verifice documentatia si sa se asigure ca a fost elaborata de persoane care au cunostinte temeinice si cu date adecvate pentru proiectarea ei. Conform reglementarilor, nu exista obligatia ca persoana care proiecteaza platforme de lucru sa detina autorizatii de proiectare, dar din punct de vedere practic pare recomandabil. Cheia este cunoasterea temeinica a regulilor si aplicarea lor in practica. In cazuri mai complexe, este necesara colaborarea intre specialisti in geotehnica, constructii de masini si securitate si sanatate in munca. Datele de intrare pentru proiectare ar trebui sa includa informatii complete despre conditiile terenului, conditiile apei, tehnologia de lucru si proiectarea echipamentelor de constructii care vor fi utilizate.

 

O platforma de lucru reprezinta o structura din pamant, cel mai adesea pregatita sub forma de strat de agregate grosiere sau agregate fine stabilizate, creata ca o suprafata pentru pozitionarea si operarea in conditii de siguranta a echipamentelor grele de constructii. In cazul lucrarilor geotehnice, platforma functioneaza adesea ca o baza pentru utilajele si echipamentele de terasament ce constau intr-un sasiu greu si un catarg inalt, cum ar fi utilajele pentru foraj de piloti, ciocane pentru piloni sau macarale. Acest echipament are un centru de greutate ridicat, astfel incat cerintele pentru platforma de lucru sunt mult mai inalte decat in cazul echipamentelor destinate lucrarilor de terasament, cum ar fi excavatoarele sau incarcatoarele.

Ar trebui notat faptul ca pamantul poate fi foarte eterogen, in special in zona apropiata de suprafata. Intr-un astfel de caz, este necesar sa se efectueze teste suplimentare pentru a determina profilul exact si parametrii pamantului in primii cativa metri de adancime. Densitatea punctelor de cercetare geotehnica contribuie la cresterea sigurantei si la optimizarea costurilor platformei de lucru prin limitarea domeniului zonelor care implica cele mai mari costuri. Persoana care proiecteaza platforma de lucru ar trebui sa detina datele necesare pentru a determina presiunile provenite de la echipamentul utilizat. Nu doar masa sa este importanta, ci si distributia sa geometrica, in special distanta elementelor individuale in raport cu axa neutra a masinii si punctele sale de sprijin (picioarele si senilele). Bazandu-se pe distributia maselor si geometria suporturilor/senilelor, se fac calcule privind distributia presiunilor transmise in pamant. Pe baza configuratiilor adoptate ale masinii (de exemplu, inaltimi diferite sau inclinari ale catargului), proiectantul determina modelele adecvate de incarcare.

 

Solutia de proiectare ar trebui sa includa parametrii materialului necesar, grosimea platformei de lucru in diferite locuri, tehnologia de constructie, geometria in plan si in sectiune transversala, si parametrii de acceptare necesari. In cazurile simple, o parte descriptiva poate fi suficienta. In situatii mai complicate, proiectarea unei platforme de lucru necesita calcule avansate efectuate in mai multe faze si care ar trebui incluse in proiectul geotehnic detaliat. Construirea platformei de lucru ar trebui sa inceapa prin curatarea terenului de eventuale munitii neexplodate si eliminarea obstacolelor din pamant, securizarea instalatiilor subterane si marcarea acestora pe teren.

 

Un alt aspect important este nivelul platformei de lucru. Alegerea nivelului de lucru este rezultatul factorilor precum nivelul natural al terenului, nivelul fundatiei structurii, nivelul apei subterane, faza de constructie, utilitati etc. Proiectarea lucrarilor geotehnice de baza, platformelor de lucru, protectiei taluzurilor, peretilor de sapatura, movilelor si drenajului santierului sau terenului poate fi pregatita ca studiu tehnic complet sau ca mai multe studii tehnice separate, coordonate. Tehnologia corespunzatoare si organizarea lucrarilor de terasament, precum si dezvoltarea adecvata a santierului de constructie, sunt foarte importante. De asemenea, este crucial ca lucrarile geotehnice specializate sa fie efectuate in conformitate cu regulamentele de sanatate si securitate aplicabile.

 

Pas cu pas: zona este nivelata si modelata in conformitate cu ghidurile proiectului intr-un mod care asigura drenajul apei de ploaie. Este important de mentionat ca in multe cazuri topografia terenului natural determina posibilitatea sau imposibilitatea drenarii platformei de lucru in timpul ploilor. Modelarea platformei fara pante (pe suprafata superioara sau inferioara) este permisa doar daca exista pamanturi foarte permeabile in situ.

Anumite tipuri de pamanturi permit obtinerea parametrilor necesari pentru platforma de lucru doar dupa profilarea corespunzatoare si compactarea suprafetei. Cu toate acestea, in astfel de situatii, este necesar sa se verifice si capacitatea portanta a substratului fara utilizarea unui strat suplimentar de material.

In cazul pamanturilor organice si coezive existente in situ, in multe situatii este necesar sa se aseze un geosintetic de separare, iar apoi se planifica distribuirea si compactarea materialului pentru platforma.

Platformele de lucru pot fi realizate din pamant nativ sau material adus din exterior, stabilizat cu lianti hidraulici. Aceste solutii necesita, suplimentar, teste de laborator pentru a proiecta optimal amestecul. In plus, straturile de pamant stabilizat constituie cel mai adesea un strat impermeabil la apa, motiv pentru care suprafetele platformelor trebuie intotdeauna realizate cu pante corespunzatoare.

In etapele urmatoare, sunt pregatite rampele de iesire si caile de acces catre platforme. Platforma de lucru ar trebui sa aiba margini adecvate pentru a permite echipamentului sa se deplaseze in afara conturului de lucru, marcate clar si, daca este necesar, protejate. Toate diferentele de inaltime, pragurile si sapaturile ar trebui securizate si marcate in mod constant.

Platformele de lucru trebuie sa fie dotate cu sisteme de drenare a apei de la suprafata, sub forma de santuri si, eventual, gropi pentru evacuarea apei in exces. Cele care nu sunt realizate dintr-un material foarte permeabil ar trebui sa aiba pante asemanatoare cu suprafata terenului. Coliziunile cu instalatii sau obiecte subterane este necesar sa fie securizate permanent si vizibile la suprafata platformei de lucru.

In fiecare caz, la final, platforma trebuie examinata in ceea ce priveste construirea si compactarea sa. Pentru a verifica starea de compactare, cele mai uzuale metode sunt teste cu placi de verificare (VSS), placi dinamice sau sonde dinamice usoare.

Platformele de lucru trebuie sa permita echipamentului de constructie sa se deplaseze in toate conditiile meteorologice. Prin urmare, este necesar sa le intretineti corespunzator. Se impune monitorizarea zilnica a platformei, pentru a detecta aparitia posibilelor anomalii, si repararea in mod constant, in special pentru nivelarea suprafetelor, eliminarea denivelarilor, imbunatatirea pantelelor si drenajul suprafetei. Adesea, sunt necesare modificari constante, in functie de echipamentele introduse ulterior pentru a raspunde schimbarilor tehnologice.

 

 

Iata cateva cerinte generale referitoare la platforma de lucru:

  • Material: beton zdrobit sau caramida, agregat zdrobit sau piatra concasata
  • Se recomanda compactarea pamanturilor necoezive, moderat compactate si afanate.
  • Suprafata platformei trebuie sa fie extinsa in raport cu domeniul de lucru − dimensiunile echipamentului.
  • In zonele umede, ar trebui prevazut un sant de drenaj.
  • Caile de acces catre platforma sa aiba o latime minima de 6,0 m.
  • Coborare catre platforma de lucru cu o latime minima de 6,0 m, si o panta maxima de 1:4.
  • In cazul pamanturilor slabe, se recomanda utilizarea de geosintetice de separare.
  • La lucrarile efectuate in apropierea pantei unor movile/sapaturi, trebuie verificata stabilitatea globala a structurii de pamant, in special atunci cand se utilizeaza echipamente grele.

In cazul conditiilor mai complexe, cum ar fi utilizarea de echipamente foarte grele, teren foarte slab, platforme de lucru situate in santuri, pe pante, movile sau la diferite niveluri, ar trebui utilizat un mod de abordare personalizat. Pregatirea santierului pentru lucrari de baza trebuie analizata de catre ingineri din mai multe domenii, reprezentanti ai antreprenorului general si contractanti specializati. Faptul ca cele mai mari companii de constructii din tara inteleg importanta problemei legate de platformele de lucru reprezinta un pas mare in directia cresterii nivelului de siguranta pe santierele de constructii. In mod tot mai frecvent, calitatea platformelor de lucru devine subiectul analizei companiilor de asigurari, care participa adesea la acoperirea pierderilor materiale rezultate din deteriorarea proprietatii si a echipamentelor aflate in lucru pe santier. Accidentele care provoaca cele mai mari pagube materiale includ pierderea stabilitatii masinilor, cum ar fi ciocanele pentru piloni folosite pentru realizarea pilonilor de fundatie sau coloanelor de deplasare.

 

Autori:

Agnieszka TOMCZYK, Florina NEDELCU − Menard Romania

 

MENARD Romania
Str. Banu Dumitrache nr. 30, sector 2
RO 023765, Bucuresti
+40 740 156 396
www.menard.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 100-101

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/12/11/menard-romania-platforma-de-lucru-pentru-lucrari-geotehnice-informatii-de-baza/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.