Capitala europeana a culturii in anul 2023, Timisoara a fost anul acesta si capitala arhitectilor, cel putin intre 1 si 5 noiembrie, pe perioada desfasurarii primei editii a FAST Festival of Architecture Schools of Tomorrow.
FAST este prima initiativa ce reuneste toate cele 5 scoli de arhitectura din Romania – din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Oradea si Timisoara – sub umbrela aceluiasi eveniment: singurul festival dedicat educatiei arhitecturale. Editia cu numarul 1 a insemnat cinci zile de dezbateri, expozitii, prelegeri, proiectii de film, concerte, activari si workshop-uri diverse, desfasurate in mai multe spatii emblematice ale orasului capitala culturala europeana in 2023.
Festivalul scolilor de arhitectura, o initiativa a Ordinului Arhitectilor din Romania sustinuta prin timbrul arhitecturii, a pornit ca o oportunitate anuala de invatare prin expunere, dialog, colaborare si participare, fiecare editie urmand a fi organizata in parteneriat cu una dintre cele cinci scoli de arhitectura din tara. Miza? O mai buna conectare intre mediul educational si zona de practica profesionala si conturarea pedagogiilor viitorului pentru un mediu construit de calitate. Festivalul FAST nu se adreseaza, asadar, doar studentilor, ci si comunitatii arhitecturale in ansamblu, celor interesati de cum construim viitorul profesiei, al oraselor si comunitatilor noastre, si – foarte important – companiilor sau institutiilor-cheie in conturarea acestui viitor.
FAST a reusit, inca de la prima editie, sa mobilizeze peste 800 de participanti – studenti, profesori delegati si absolventi ai facultatilor de arhitectura din tara si din regiune, peste 20 de vorbitori invitati din diverse colturi ale lumii si sute de profesionisti ai domeniilor mediului construit si industriilor conexe, in special tineri.
„Am initiat acest festival din nevoia de a consolida o platforma reala de dialog si colaborare pentru viitorul profesiei. Printre misiunile sale importante, Ordinul asigura accesul in profesie si se preocupa de dezvoltarea profesionala a membrilor sai – actuali sau viitori – asa ca ne bucuram ca am reusit sa concretizam ideea unei intalniri atat de necesare. FAST – festivalul scolilor de arhitectura ale viitorului – este o ocazie deosebita nu doar pentru arhitectii de maine si profesionistii care ii indruma, ci pentru toti cei interesati de domeniul nostru: de a ne cunoaste ca profesionisti, de a intelege care ne sunt provocarile si ce impact putem avea la nivelul societatii de maine”, declara Stefan BALICI, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania, in deschiderea conferintelor FAST.

Stefan BALICI, presedintele OAR, in deschiderea serilor de #TALKS
Tema centrala a primei editii, Sustainable Futures, Leave No One Behind, a traversat cele trei sectiuni principale: #TALKS, #EXHIBITIONS si #ACTIVATIONS. Festivalul a abordat, asadar, aspecte legate de dezvoltarea durabila si incluziunea sociala in arhitectura, preluand problematicile discutate in cadrul Congresului Uniunii Internationale a Arhitectilor din acest an. De altfel, editia de la Timisoara a festivalului a stat sub inaltul patronaj al Parlamentului European si s-a bucurat de sustinerea Congresului Mondial UIA 2023, inclusiv prin prezenta Presedintei Congresului de la Copenhaga.
Prima editie FAST a fost gazduita si co-organizata de Facultatea de Arhitectura si Urbanism din Timisoara, prin proiectul UPT Campus Creativ al Universitatii Politehnice (UPT). Campusul UPT a fost inima festivalului inca din perioada de pregatire (proiectare si build-up) a Pavilioanelor FAST, materializari ale tematicii FAST prin design participativ si opera celor cinci echipe mixte de studenti si tutori reprezentand scolile participante in festival. Pavilioanele scolilor de arhitectura au imbogatit experienta spatiala din parcul Campusului politehnicii si au intrat in circuitul vietii studentesti odata cu deschiderea anului universitar si pe parcursul evenimentelor FAST warm-up din luna octombrie. Pavilioanele FAST au fost apoi scena unor activari din festival si raman in continuare spatii de socializare si repere in campusul timisorean.

Studentii, tutorii si coordonatorii implicati in atelierul de build-up al Pavilioanelor FAST, septembrie 2023
Daca Pavilioanele FAST au strans, simbolic, cele 5 facultati de arhitectura din tara intr-un parteneriat pentru schimbare pornit inca dinainte de festival, seria de workshop-uri si masterclass-uri din sectiunea #ACTIVATIONS au avut scopul de a intari legaturile directe dintre studentii si tutorii celor cinci scoli participante in timpul celor cinci zile de festival de la Timisoara. Contributie a UPT Campus Creativ la programul general al festivalului, aceasta sectiune pune accent pe valorile de patrimoniu ce au conturat identitatea primilor 100 de ani de campus politehnic timisorean. Aceasta identitate este data si de cladirile proiectate de unul dintre arhitectii emblematici ai perioadei interbelice, Duiliu MARCU – de exemplu cea a cantinei, parte a ansamblului initial al Politehnicii timisorene, transformata recent intr-un valoros centru multifunctional al Facultatii de arhitectura – ARChA.
La centrul ARChA au avut loc unele dintre cele mai populare activari ale festivalului: interventia artistului Dan PERJOVSCHI asupra frizei din spatiul expozitional, urmata de un masterclass si un atelier participativ dar si masterclass-ul artistului britanic Steve MESSAM. Acesta a realizat in cadrul FAST o interventie asupra unei alte cladiri din campusul politehnicii – de aceasta data, reprezentativa pentru stilul brutalist al anilor ‘60, proiectata de Petre SWOBODA – cladirea Electro. Sculptura temporara gonflabila CANOPY preia detaliile specifice Casei Ernö Neuhaus din Timisoara, initiind un dialog tacut intre stilul Secession de la inceputul secolului si brutalismul epocii comuniste.
ARCha a atras sute de vizitatori pentru principala expozitie din festival: Sustainable Futures x 5, adica prima expozitie colectiva a scolilor din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Oradea si Timisoara. Raspunsurile atelierelor de proiectare din scolile de arhitectura din tara la complexa tema a sustenabilitatii, selectate de acestea pentru a fi expuse si explicate pentru prima oara impreuna, cu ocazia acestei editii de festival, ofera o prima ocazie de reflectie si dezbatere cu privire la scopul, mizele si optiunile scolilor de arhitectura de maine.
Expozitia Sustainable Futures x5, Centrul ARChA
Sectiunea #EXHIBITIONS a mai adus in atentia participantilor primei editii FAST productia scolii-gazda, expozitia FAUT (50) +3, la Cazarma U, Hala cu Roboti si Sala Expo a FAUT, expozitia Facultatii de Arhitectura din Debrecen la Pepiniera OAR, expozitia retrospectiva a concursului CASA in parcul UPT sau cea dedicata sectiunii de diplome selectate in cadrul Bienalei de Arhitectura 2023.
Campusul UPT a fost, asadar, scena principala a activarilor si expozitiilor FAST pe perioada celor cinci zile de festival, in timp ce popularele conferinte FAST #TALKS au umplut timp de trei seri la rand sala Operei Nationale din Timisoara (Palatul Culturii) si sala de proiectii de la Cinema Timis, egaland popularitatea proiectiei, in cadrul FAST, a documentarului Portret Vertical: Fackelmann, dedicat unuia dintre cei mai importanti arhitecti postbelici, timisoreanul Hans FACKELMANN.
Sectiunea #TALKS le-a prilejuit participantilor intalnirea cu personalitati internationale ale arhitecturii si a abordat diferentele dintre nevoile actuale ale profesiei − la nivel local, regional si international − si modul in care arhitectura este predata si invatata in scolile din Romania.
Printre invitatii acesteia, profesori si practicieni renumiti ai arhitecturii mondiale precum Lyndon NERI − partener NERI & HU, Natalie MOSSIN − Decan al Institutului de Arhitectura si Tehnologie al Academiei Regale Daneze si presedinta Congresului Mondial al Arhitectilor UIA 2023, Reinier de GRAAF − arhitect, teoretician si scriitor ce nu o data a revolutionat felul in care ne gandim la arhitectura si la viitorul domeniului, Christian BENIMANA − MASS Design Group si African Design Center – un arhitect dedicat formarii urmatoarei generatii de arhitecti africani cu orientare sociala, curator al unei expozitii din seria Force Majore la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2023, Quintus MILLER − partener MILLER & MARANTA si profesor la Academia de Arhitectura din Mendrisio, Elvetia, sau Walter ANGONESE − directorul aceleiasi Academii.
Conferintele Bright Cityscape sau avut ca invitati, in cadrul FAST, practicieni precum XU Tiantian − cofondatoare DnA Design and Architecture si laureata a Swiss Architectural Award in 2022, sau Gilles DELALEX si Georgi STANISHEV de la studio Muoto, autorii pavilionului Frantei la Bienala de Arhitectura de la Venetia 2023, prezenti prin contributia Institului Cultural Francez din Timisoara.
Selectia invitatilor sectiunii #TALKS, proveniti din culturi si societati diverse din intreaga lume, a fost una dintre particularitatile importante ale festivalului. Eforturile organizatorilor nu s-au limitat la cooptarea unor experti din Occidentul dezvoltat, ci au fost invitati in aceasta platforma de dialog si schimb de experienta si profesionisti din Asia si Africa. Aceasta diversitate de experiente si perspective a oferit oportunitatea de a explora subiecte complexe dintr-o varietate de unghiuri, de a intelege mai bine problemele globale actuale si de a invata din expunerea la solutii de calitate generate in contexte cat se poate de diferite. O experienta ce s-a dovedit deosebit de valoroasa pentru participantii la prima editie FAST, cel putin daca e sa dam crezare celor care ne-au impartasit impresii si sugestii pentru editiile viitoare si carora le multumim.
Anul viitor, FAST va merge mai departe intr-un alt centru academic din Romania si va pune in discutie teme noi, relevante local si regional pentru viitorul profesiei de arhitect.
FAST Festival for Architecture Schools of Tomorrow conecteaza si mobilizeaza in fiecare an cele 5 centre de arhitectura din tara si extinde reteaua de cooperare la nivel regional si international prin invitatii conferintelor si dezbaterilor din program, dar si prin anvergura sustinatorilor. FAST este dezvoltat de Ordinul Arhitectilor din Romania, finantat prin timbrul arhitecturii, iar in 2023 a fost gazduit si co-organizat prin proiectul UPT Campus Creativ. UPT Campus Creativ este un proiect initiat de Universitatea Politehnica Timisoara, parte din Programul cultural national Timisoara – Capitala Europeana a Culturii in anul 2023, finantat prin programul Grow Timisoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timisoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.
Multumirile organizatorilor primei editii – Ordinul Arhitectilor din Romania si Facultatea de arhitectura si urbanism din Timisoara merg spre:
Voluntarii FAUT, studentii fara de care aceasta desfasurare de forte nu ar fi fost posibila.
Sponsorii primei editii: Re spo DEEE, BCR, CEMACON, KUXA, KONE, HOLVER, Makita, Cramele Recas, Hotel Timisoara, ICDL, Imperium, Fundatia Tiriac.
Partenerii media ai primei editii: RFI Romania, Zeppelin, Carturesti, Igloo, West City Radio, Zile si Nopti, Spotmedia, Iscoada, Iqads, Capital Cultural, Munteanu, Radio Romania Cultural.
Partenerii institutionali: OAR Filiala Timis, Ambasada Elvetiei in Romania, Institutul Francez Timisoara, Uniunea Arhitectilor din Romania.
Ne revedem la urmatoarea editie FAST Festival of Architecture Schools of Tomorrow!
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 76-78, 80
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns