«

»

PLANRADAR: Digitalizarea proiectelor de constructii in Romania devine tot mai necesara

Share

 

Romania estimeaza o crestere cu 31% a investitiilor in constructii si imobiliare. Companiile se orienteaza tot mai mult catre solutii digitale de gestionare a proiectelor de constructii, dar si catre solutii ce asigura o eficienta energetica mai buna.

 

PlanRadar, solutia digitala premiata pentru constructii si proiecte imobiliare, cu peste 9 miliarde de interactiuni in platforma, a realizat un proiect de cercetare care analizeaza nivelul existent de digitalizare in sectorul constructiilor si imobiliar, precum si perspectivele sale de crestere in urmatorii trei ani.

Raportul analizeaza raspunsurile oferite de peste 1.300 de profesionisti din industrie, din 15 tari: Australia, Austria, Brazilia, Croatia, Republica Ceha, Franta, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Spania si Marea Britanie.

Astfel, in timp ce 97% dintre profesionisti se asteapta, in urmatorii trei ani, la investitii sporite in digitalizare, Romania estimeaza o crestere a investitiilor in digitalizare cu peste 31%.

 Cele mai mari investitii tehnologice viitoare sunt alocate programelor de software de management al proiectelor de constructii, in conditiile in care 95% dintre respondenti considera ca utilizarea solutiilor digitale precum PlanRadar a dus la o reducere a costurilor cuprinsa intre 5%-30 %in proiectele lor.

 

Provocari in implementarea tehnologiilor noi

Desi deosebit de utile si eficiente, tehnologiile digitale in constructii si imobiliare sunt percepute in unele tari ca „dificil de implementat” (Polonia, Spania, Italia Croatia, Cehia, Slovacia), in timp ce in tari precum Romania, Franta, Ungaria, Serbia sau Regaul Unit, aproximativ 23% dintre respondenti au considerat aceleasi tehnologii ca „usor de implementat”.

Majoritatea tarilor chestionate considera viziunea traditionala a partilor interesate drept una dintre principalele provocari in introducerea tehnologiilor noi.

Daca analizam perceptiile la nivel local, merita evidentiate opiniile din Croatia (24%), Ungaria (11%), Polonia (14%), Romania (13%) si Serbia (15%), indreptate in proportie mai mare in directia considerarii lipsei reglementarilor guvernamentale, care motiveaza schimbarea in industrie, drept un obstacol major.

 

Top 6 motive pentru neimplementarea solutiilor digitale in sectorul constructiilor, conform respondentilor. Sursa: Sondaj PlanRadar 2023

 

Perspective de crestere pentru anii urmatori

97% dintre profesionisti se asteapta la cresterea investitiilor in digitalizare, in companiile lor, in urmatorii trei ani. In timp ce alte tari, care au introdus deja solutiile digitale in proiectele de constructii, estimeaza o crestere a investitiilor in digitalizare intre 5 % si 10% (Austria, Marea Britanie, Franta), in Romania exista un procent mare de raspunsuri care afirma ca investitiile vor fi mai mari de 31%.

Acest procent se datoreaza in primul rand faptului ca introducerea solutiilor digitale in constructii in Romania se afla inca la inceput. Solutia PlanRadar, spre exemplu, este utilizata pe piata din Romania in peste 1.000 de santiere, dar potentialul de crestere este imens.

De altfel, 77% dintre respondenti se asteapta sa-si creasca investitiile in software-ul de management al proiectelor de constructii, in urmatorii ani.

 

Situatia investitiilor previzionate pe termen mediu, conform respondentilor. Sursa: Sondaj PlanRadar 2023  

 

68% dintre respondenti se asteapta la cresterea investitiilor in solutii digitale care sprijina angajamentele de mediu, reglementand eficienta energetica si energia regenerabila.

Un alt domeniu major de investitii, care se remarca in sector, este metodologia BIM (Building Information Modeling), conform celor sustinute de 66% dintre respondenti.

In ceea ce priveste progresele in inteligenta artificiala si realitatea virtuala, desi sunt inca departe de a fi o prezenta constanta in viata de zi cu zi a majoritatii lucratorilor din industrie, in comparatie cu alte inovatii, vedem deja ca aproximativ 43% dintre profesionisti se asteapta la cresterea investitiilor, in urmatorii trei ani.

Alte evolutii tehnologice, cum ar fi robotica sau imprimarea 3D, par sa fie in afara domeniului de aplicare al prioritatilor de investitii, in urmatorii trei ani, pentru majoritatea companiilor din sector; pentru aceeasi perioada exista insa si o tendinta opusa, de crestere a investitiilor in aceste doua domenii, sustinuta de cca 27% dintre participantii la studiu.

 

Concluzii

95% dintre respondenti considera ca utilizarea software-ului de management al constructiilor a dus la reduceri de costuri

35% estimeaza o economisire intre 10% si 30%, ca urmare a utilizarii acestor solutii digitale

Sectorul constructiilor si imobiliar pare sa se fi angajat sa sopreasca nivelul de finantare pentru tehnologie, 97% dintre cei peste 1.300 de respondenti spunand ca vor creste investitiile in digitalizare, in urmatorii 3 ani. Principala provocare pe care o regasim in majoritatea tarilor este atasamentul fata de gandirea si procesele traditionale, din partea anumitor lideri din sector ce au indoieli cu privire la rezultatele pe care investitia tehnologica le poate aduce ROI-ului proiectelor lor.

Companiile care incep sa-si creasca procentul de investitii in solutii tehnologice vor fi cele care vor incepe sa vada cele mai bune rezultate, in ceea ce priveste eficienta si performanta proiectelor lor.

 

_______

PlanRadar conecteaza digital toti membrii echipei si ofera acces in timp real la date despre proiect, permitandu-le dezvoltatorilor si furnizorilor sa creasca calitatea, sa reduca costurile si sa realizeze lucrarile mai rapid. Prin conectarea in timp real a intregii echipe − de la managerii de proiect la echipele de pe santier, subcontractori si partile interesate, utilizatorii PlanRadar isi pot spori in mod considerabil eficienta si profitabilitatea.

Aplicatia digitalizeaza toate procesele zilnice si comunicarea in domeniul imobiliar si al constructiilor, conecteaza toate partile implicate in proiect si ofera acces in timp real la datele valoroase ale proiectului, permitand echipelor sa creasca calitatea, sa reduca costurile si sa sporeasca productivitatea.

In prezent, peste 120.000 de profesionisti folosesc PlanRadar pentru a urmari, a se conecta si a rezolva probleme pe santier si in afara acestuia. PlanRadar este disponibil in prezent in 20 de limbi si poate fi utilizat pe toate dispozitivele IOS, Windows si Android.

 

 

PlanRadar – Birou Romania
Soseaua Orhideelor nr. 15A, Orhideea Towers, etaj 14, 060071, Bucuresti
Tel.: +40 364 228 040
E-mail: info@planradar.com
https://www.planradar.com/ro

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 209 – decembrie 2023, pag. 40-41

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2023/12/11/planradar-digitalizarea-proiectelor-de-constructii-in-romania-devine-tot-mai-necesara/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.