«

»

IN MEMORIAM: Profesor Universitar Emerit dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU

Share

prof. univ. emerit dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU

Profesorul Universitar Emerit dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU s-a nascut pe 11 septembrie 1940, in localitatea Berca, judetul Buzau.

 

Intre anii 1954 si 1957, a urmat Scoala Profesionala de Constructii si Instalatii din Bucuresti, fiind apoi angajat ca muncitor instalator la Scoala de petrol Berca si continuandu-si studiile ca elev la Scoala Medie Serala Berca, pana in 1962.

Intre anii 1962-1967, a fost student la Institutul de Petrol, Gaze si Geologie, Facultatea de Geologie Tehnica din Bucuresti, obtinand diploma de inginer geolog. Pentru a-si completa pregatirea de specialitate, in intervalul 1973-1978, si-a continuat studiile la Universitatea Bucuresti, Facultatea de Geologie − Geografie, si a obtinut diploma de doctor inginer in specialitatea Geologie.

 

Cu o cariera dedicata cercetarii si educatiei, Prof. Univ. Emerit dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU a adus contributii semnificative in domeniul Geologiei, fiind recunoscut pentru expertiza sa in acest domeniu si pentru impactul pozitiv pe care l-a avut asupra comunitatii academice.

Incepand cu 1967, dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU a avut o cariera prolifica in domeniul Geologiei ingineresti si Hidrogeologiei din Romania. In perioada 1967-1984, a lucrat la Institutul de Studii si Proiectari pentru Imbunatatiri Funciare (ISPIF), detinand functia de inginer proiectant gr. III in Sectorul de Studii geotehnice si hidrogeologice.

Ulterior, in perioada 1984-1991, a activat la Institutul de Cercetari si Proiectari pentru Gospodarirea Apelor (ICPGA − AQUAPROIECT SA) in calitate de inginer gr. I si sef al Sectiei Studii Topo, Geo, Hidro.

Intre 1991 si 2010, dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU s-a dedicat predarii si cercetarii la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti (UTCB), unde a detinut functia de profesor universitar in cadrul Departamentului de Geotehnica si Fundatii.

Dupa pensionare, incepand cu 2010, continua sa isi aduca contributia la UTCB in calitate de profesor consultant si conducator de doctorat. Implicarea sa se extinde si in activitati de cercetare si proiectare in cadrul Departamentului de Geotehnica si Fundatii.

 

De-a lungul intregii sale cariere, Profesorul Univ. Emerit dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU a elaborat peste 150 de studii si proiecte in domeniul Geologiei ingineresti si Hidrogeologiei, oferind asistenta tehnica specializata la executie, consultanta tehnica, verificari de proiecte si expertize tehnice. A contribuit semnificativ la proiecte de constructii hidrotehnice si hidroenergetice, civile, industriale si agricole, drumuri, poduri, regularizari de albii, combaterea eroziunilor, galerii, exploatari miniere in cariere si constructii de halde.

 

Pe plan international, Prof. MARCHIDANU a realizat studii geologice tehnice si hidrogeologice pentru surse de apa in Bazinul Eufrat (Siria) intre 1974 si 1975, a contribuit la amenajari hidroameliorative si constructii de drumuri in zona Wadi Nina din Libia in anii 1980-1981, si a oferit consultanta tehnica in domeniul mecanicii rocilor si impermeabilizarii prin injectii de ciment la terenul de fundare al barajului din Base, Iraq − Kurdistan, in 2013. Aceasta bogata experienta profesionala atesta dedicarea si competenta sa in domeniul stiintelor ingineresti.

 

Activitatea asidua de cercetare s-a materializat in valoroase carti, cursuri, manuale didactice, lucrari practice si articole stiintifice, dintre care trebuie mentionate:

  • MARCHIDANU, E. − Impermeabilizarea prin cimentare a rocilor fisurate. Editura Tehnica, Bucuresti, 1983 (256 pag.);
  • MARCHIDANU, E. − Practica geologica inginereasca in constructii. Editura Tehnica, Bucuresti, 1987 (444 pag.);
  • MARCHIDANU, E. − Hidrogeologia in ingineria constructiilor. Editura Tehnica, Bucuresti, 1996 (220 pag.);
  • MARCHIDANU, E. − Geologie pentru ingineri constructori, cu elemente de protectia mediului geologic si geologie turistica. Editura Tehnica, Bucuresti, 2005 (448 pag.);
  • MARCHIDANU, E. − Curs de geologie aplicata in ingineria constructiilor. Editura Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, 1995 (250 pag.);
  • MARCHIDANU, E. − Lucrari practice de geologie inginereasca. Prospectiune, cartografie, calculul rezervelor de roci utile. Editura Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, 1998 (160 pagini);
  • MARCHIDANU, E. − Elemente de mineralogie si petrografie tehnica descriptiva. Editura Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, 1999.

 

 

In prefata cartii Geologie pentru ingineri constructori, cu elemente de protectia mediului geologic si geologie turistica foloseste un citat din Constantin Brancusi: „Sa te pregatesti pentru actul de creatie e mai dificil decat creatia insasi”. In incheierea prefatei scrie un paragraf in care cei care l-au cunoscut il vor regasi intocmai: „Am scris aceasta carte in dorinta de a pune la dispozitia studentilor care se pregatesc sa devina ingineri constructori un minimum de cunostinte de Geologie inginereasca, cu pondere catre partea de Geologie generala si de Protectie a mediului geologic. Cand am ajuns la finalul redactarii am ramas cu sentimentul ca am reusi prea putin fata de ceea ce mi-am propus. Cu toate neimplinirile, as fi foarte multumit daca lucrarea va fi utila viitorilor ingineri constructori, pentru a-si putea insusi macar o parte din notiunile de baza ale Geologiei, conditie obligatorie in pregatirea unui adevarat inginer constructor”.

 

 

Lucrarile stiintifice ale Profesorului Univ. Emerit dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU acopera o gama variata de subiecte in domeniile Geologiei ingineresti si Geotehnicii. Domnia-sa a contribuit semnificativ la cercetarea si dezvoltarea in domeniul geotehnic, abordand subiecte precum observatiile microtectonice in amplasamentul barajelor, controlul devierii gaurilor de foraj, studiul metodelor de calcul privind devierea sondelor, si contributii la impermeabilizarea terenurilor de fundare. A obtinut brevete de inventie pentru solutii inovatoare in domeniul forajelor si injectarii in gaurile de foraj.

De-a lungul carierei sale, Profesorul Univ. Emerit dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU a investigat caracteristicile fizico-mecanice ale diferitelor tipuri de pamanturi si roci, inclusiv aglomerate vulcanice si sedimente depuse pe fundul lacurilor de acumulare. Lucrarile sale au implicat, de asemenea, analiza conditiilor geologice si tehnice in diferite amplasamente, cum ar fi Valea Dambovitei si barajul Zetea.

 

Profesorul Univ. Emerit dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU a participat la numeroase conferinte nationale si internationale, prezentandu-si cercetarile legate de stabilitatea versantilor, eroziunea hidraulica interna si caracteristicile geomecanice ale rocilor vulcanogene-sedimentare.

 

O contributie semnificativa si importanta atat la nivel national, cat si international, o constituie elaborarea metodologiei de determinare a coeficientului mediu de hazard la alunecari de teren, care a stat la baza elaborarii hartilor de hazard la alunecari de teren pentru teritoriul Romaniei.

 

Activitatea si dedicarea i-au fost rasplatite printr-o serie de titluri si distinctii: Membru de Onoare al Societatii Romane de Geotehnica si Fundatii (Iasi, 2012); Profesor Emerit al Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (17 decembrie 2012); Diploma si medalia aniversara, cu ocazia implinirii unui secol de la infiintarea primului Departament de Ape din Romania, pentru contributii deosebite in domeniul apelor (31 octombrie 2013); Diploma de Onoare din partea Facultatii de Hidrotehnica a UTCB, cu ocazia sarbatoririi a 70 de ani de invatamant hidrotehnic superior. In CV-ul domniei-sale, in capitolul de Recunoasteri se afla si nominalizarea in volumul Personalitati romanesti in constructii (autor Hristache POPESCU) si publicarea articolului in Revista Constructiilor, septembrie 2017.

 

In data de 27 octombrie 2023, Profesorul Univ. Emerit dr. ing. Eugeniu MARCHIDANU ne-a parasit. Dar a lasat o mostenire valoroasa prin contributiile deosebite avute la dezvoltarea Geologiei ingineresti si Geotehnicii. Va ramane o sursa inepuizabila de inspiratie pentru studenti si colegi deopotriva.

Cu ganduri de compasiune si recunostinta, ne exprimam profundul regret pentru pierderea acestei personalitati marcante. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

 

 

Autor:

conf. univ. dr. ing. Ernest OLINIC

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 210februarie 2024, pag. 64-65

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/02/12/in-memoriam-profesor-universitar-emerit-dr-ing-eugeniu-marchidanu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.