«

»

INOVECO: Utilizarea CC™ (Concrete Canvas®) pentru protectia taluzurilor

Share

 

 CC™ (Concrete Canvas®) − „concrete on a roll” − face parte dintr-o clasa revolutionara de materiale de constructii numite Bariere si Geocompozite cu ciment si folie LLDPE (GCCM/Bs). Este un material geosintetic flexibil, umplut cu beton, care se intareste la hidratare pentru a forma un strat de beton subtire, durabil, rezistent la apa. In esenta, este beton la rola. CCX™ permite instalarea betonului fara a necesita turnare de betoane in santier, reducand in acelasi timp raspunderea antreprenorului. Pur si simplu, derulati si adaugati apa.

CCX™ este compus din doua straturi interconectate de geotextil care incapsuleaza un amestec special de beton uscat. Un strat din geomembrana LLDPE ii asigura materialului o impermeabilitate foarte ridicata. CCX™ poate fi hidratat fie prin pulverizare, fie prin scufundare completa in apa. In prezent sunt disponibile doua variante de CCX™: CCX-MAT™ (CCX-M™) pentru aplicatii de control erozional si CCX-BARRIER™ (CCX-B™) pentru aplicatii critice de impermeabilizare.

 

 

Studii de caz privind utilizarea Concrete Canvas® pentru protectia taluzurilor

 

In august 2015, Concrete Canvas® GCCM* (CC) a fost folosit pentru a proteja o panta abrupta din Piazza Armerina, provincia Enna (reg. Sicilia). Panta de 281 de metri lungime si 14 metri inaltime a fost expusa dupa ce un zid istoric (construit in anii 1900) s-a prabusit si a generat colapsul zonelor de parcare de deasupra. Pentru a preveni continuarea alunecarilor de teren din zona, se impunea protectia temporara a versantului afectat.

Initial, a fost luata in considerare o geomembrana HDPE. Totusi, aceasta zona a Siciliei este supusa unor temperaturi estivale foarte ridicate, dar si vanturilor puternice iarna, asa ca aceasta solutie nu ar fi durat suficient pentru a proteja panta in conditiile date. S-a luat in considerare si utilizarea betonului torcretat, dar cheltuielile si dificultatile pe care le presupun organizarea si realizarea lucrarii cu beton torcretat ar fi fost prea mari.

Drept urmare, Concrete Canvas® s-a dovedit a fi singura solutie capabila sa protejeze rapid panta de alunecare, usor de gestionat si de montat si care nu necesita o instalare profesionala costisitoare. Lucrarile au fost deci aprobate, si au fost realizate de compania Geo Consulting Service din Caltagirone.

Instalare Concrete Canvas®

Enna (Sicilia), Italia

 

In aprilie 2023, Concrete Canvas® CCX-MAT™ GCCM* (CCX-M™) a fost utilizat pentru a asigura protectia pantelor in Pentakomo, Limassol, Cipru.

In acest caz, panta − care delimita un depozit de deseuri − devenea din ce in ce mai instabila si se eroda din cauza infiltratiilor de scurgere a apelor pluviale, punand taluzul in pericol de alunecare. Beneficiarul a notificat Departamentul guvernamental de Dezvoltare si Management al Apelor din Cipru despre necesitatea unei solutii de reducere a infiltrarii si prevenire a eroziunii versantului.

Si pentru acest proiect a fost luat in considerare, initial, betonul torcretat. Insa suprafata extinsa care trebuia stabilizata si nevoia atat de echipamente dedicate, cat si de forta de munca specializata ar fi generat costuri crescute si o durata mare de timp pentru remedierea problemei. A fost deci preferata varianta utilizarii CCX-M™, deoarece materialul este usor, rapid de instalat, rentabil, dar este si o solutie pe termen lung (produsul avand o durabilitate tipica de peste 50 de ani).

CCX-M™ este un GCCM de tip II, asa cum este definit in ASTM D8364 − Specificatia standard pentru GCCM. CCX-M™ este potrivit pentru captusirea structurilor hidraulice atat cu pamant, cat si cu substraturi solide, si a fost ales pentru acest proiect pentru a se potrivi cerintelor de abraziune si incarcare. CCX-M™ a fost varianta superioara datorita fezabilitatii sale si usurintei de instalare.

Limassol, Cipru

 

 

 Beneficiile utilizarii Concrete Canvas® GCCM

 

  •  Instalare rapida

CC™ poate fi instalat la o viteza de pana la 200 m2/ora, adica de pana la 10 ori mai repede (ca waterproof layer) decat solutiile conventionale.

 

  • Usor de folosit

Cimentul utilizat in CC™ este preamestecat, nu necesita mixare, masurare sau compactare in santier. CC™ este disponibil si in lot portabil manual, pentru cazul aplicatiilor din zone cu acces limitat.

 

  • Costuri reduse

Datorita vitezei si usurintei la instalare, raportul eficienta/cost, in cazul solutiilor CC™, este mult mai bun decat la sistemele clasice de realizare a betonului, necesitand mai putina logistica.

 

  • Prietenos cu natura

CC™ asigura o economie de peste 60% din emisiile de CO2 atunci cand este utilizat pentru a inlocui betonul turnat clasic in aplicatii de control al eroziunii.

 

In Romania, partenerul Concrete Canvas® este compania Inoveco Expert. Fondata in 1993, Inoveco Expert aduce impreuna activitati variate, precum constructiile, productia de mase plastice, furnizarea de materiale geosintetice si produse destinate managementului deseurilor si agriculturii, toate aceste activitati fiind axate pe protectia si grija fata de mediul inconjurator. Inca de la infiintare, Inoveco Expert este leader pe piata de materiale geosintetice, oferindu-le servicii complete partenerilor sai prin sugestii de proiectare, furnizare de materiale, servicii de instalare si asistenta tehnica etc. In cei 30 de ani de activitate, compania a contribuit constant la promovarea produselor inovatoare, de inalta calitate, care aduc reale beneficii societatii si mediului inconjurator.

 

INOVECO SRL
Bulevardul Eroilor nr. 6-8 | Cod 077190 | Voluntari | Judetul Ilfov
Tel.: 021 241 55 13
E-mail: geo@inovecoexpert.ro
Web: www.inovecoexpert.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 210 – februarie 2024, pag. 36-37

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/02/12/inoveco-expert-utilizarea-cc-concrete-canvas-pentru-protectia-taluzurilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.