«

»

PPTT: In 2024 – un calendar bogat de actiuni si activitati, cu accent pe legislatie si inovare

Share

 

 

Anul 2024 a inceput sub auspiciile diverselor crize de natura economica, financiara, militara si geopolitica, lasand, la prima vedere, o senzatie de incertitudine, sustinuta mai ales de nivelul ridicat de impredictibilitate ce afecteaza deciziile de management, precum si de volatilitatea sporita a pietelor. Nu face exceptie nici domeniul tamplariei termoizolante, care se vede nevoit sa gestioneze cu maxima atentie problematica accesului la materiale, cresterea preturilor la materii prime, variatiile masive din planul cererii, schimbarea profunda a paradigmei de piata etc. O raza de soare lumineaza insa destul de vizibil acest tablou ingrijorator, generata fiind de hotararea cu care autoritatile europene sustin in continuare strategia de eficientizare energetica, ce implica mai ales o revolutie in domeniul anvelopantelor. Toate calculele indica necesitatea accelerarii programelor de reabilitare, iar aceasta se transpune, in mod automat, intr-o serioasa sursa de venituri pentru industrie, prin prisma consolidarii comenzilor pe termen scurt, mediu si lung.

 

Valentin PETRESCU, presedinte PPTT

 

LORINCZ Barnabas, director executiv PPTT

 

Abordare rationala si pragmatica, pentru solutionarea problemelor actuale si viitoare

In Romania, situatia nu este diferita fata de alte tari, din anumite puncte de vedere sectorul de ferestre si usi beneficiind chiar de o serie de avantaje obtinute in urma eforturilor pe care organizatia profesionala din bransa − Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta (PPTT) − le-a depus inca de la infiintarea sa, pentru a sustine o activitate coerenta, supusa regulilor europene de certificare si, mai ales, eficienta din punct de vedere economic. Fiind o industrie relativ tanara si complet aliniata din punct de vedere tehnologic la cele mai ridicate standarde de calitate si performanta, aceasta are si in viitor sanse sporite sa-si asigure un grad optim de profitabilitate si sa furnizeze solutiile tehnice necesare pentru a parcurge rapid si corect calea catre neutralitatea carbonului si celelalte obiective strategice definite de Comisia Europeana in cadrul Green Deal. Alaturi de Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC), al carei membru fondator este, PPTT a reusit sa-si impuna punctul de vedere in dialogul cu autoritatile guvernamentale, contribuind la dezvoltarea legislatiei si adoptarea unor norme de maxima importanta pentru asigurarea coerentei activitatii din domeniu, daca ar fi sa amintim doar instructiunile C47 referitoare la vitrajele in constructii sau norma MC001 cu privire la performanta energetica a cladirilor din Romania. In continuare, mai este de parcurs un drum lung si sinuos, avand in vedere provocarile cu care sectorul analizat este de asteptat sa se confrunte, insa oficialii PPTT sunt optimisti si abordeaza intr-o maniera rationala si pragmatica toate problemele curente, incercand sa identifice solutii optime, in interesul membrilor organizatiei.

 

PPTT continua procesul de organizare a cursului postuniversitar Ingineria si managementul sistemelor de fatade

Ca si in ultimii 2 ani, agenda curenta a PPTT a inclus, pentru primele 3 luni ale anului, organizarea cursului postuniversitar Ingineria si managementul sistemelor de fatade, aflat la cea de-a treia editie si pentru care examenul de absolvire se organizeaza in luna martie a.c., urmatoarea serie de specialisti ce vor urma activitatea respectiva de specializare fiind planificata pentru luna ianuarie 2025. Disciplinele cuprinse in programa de curs sunt: Legislatie si reglementari tehnice, Siguranta si confort, Sisteme de fatade, Software dedicat sistemelor de fatade, Tehnologii de montaj si Managementul proiectelor.

Astfel de initiative sunt benefice pentru o bransa in plina dezvoltare, cum este cea de ferestre, usi si fatade cortina, cu atat mai mult cu cat de proiectarea si executia corecta a unor asemenea structuri, aflate la interfata dintre mediul interior si cel exterior, depinde in mare masura performanta energetica de ansamblu a imobilului. Pana acum, initiativa PPTT a fost intampinata cu interes de companiile din Romania, ai caror manageri constientizeaza importanta unei pregatiri teoretice responsabile, pentru a asigura caracteristicile de performanta necesare lucrarilor pe care le realizeaza. Domeniul fatadelor cortina este unul foarte sensibil, standardul SR EN 13830 care il guverneaza suferind de-a lungul timpului numeroase modificari si imbunatatiri, pentru a asigura o definitie corecta a conceptului si a solutiona o serie de probleme semnalate de experti. Prin organizarea unei pregatiri temeinice a specialistilor autohtoni, companiile romanesti au posibilitatea unei maximizari a sanselor de derulare a unor contracte avantajoase, atat pe piata interna cat si pe pietele externe.

 

Conferintele de specialitate organizate de PPTT, oportunitate de informare corecta si de socializare pentru specialistii breslei producatorilor de tamplarie izolanta

Inovatia reprezinta un instrument absolut necesar pentru sustinerea dezvoltarii industriei de profil. In acest spirit, revenind la calendarul evenimentelor din acest an, organizate de PPTT, reuniunea AGO va fi precedata, pe 18 aprilie a.c., de conferinta Ziua producatorilor si montatorilor de tamplarie, vitraje izolante si fatade. Cu aceasta ocazie, cei prezenti vor avea din nou oportunitatea sa se informeze corect si complet in legatura cu cele mai recente inovatii tehnologice si solutii puse la dispozitie de principalii furnizori ce activeaza pe piata de profil din Romania, dar si cu noutatile legislative din domeniu. Ca de obicei, PPTT va aduce in atentia membrilor sai si tuturor specialistilor prezenti la conferinta noutati din cadrul legislatiei, tehnologiei, produse inovatoare care sa le usureze munca si sa contribuie la cresterea calitatii produselor finite.

Prin participarea la aceste tipuri de evenimente, specialistii vor reusi sa urmareasca cu maxima atentie evolutia inovatiilor din domeniu, pentru a fi in permanenta corect informati si a detine date actualizate, care le vor permite implementarea masurilor necesare pentru dezvoltare, pentru mentinerea si consolidarea competitivitatii pe o piata extrem de dinamica, ramanand astfel puternic ancorati in realitate. Desigur, pe langa rolul de informare al acestor conferinte, mai trebuie sa scoatem in evidenta si celalalt rol − foarte important si acesta − de socializare intre membri, specialistii breslei.

PPTT va continua, pe parcursul anului, organizarea acestor tipuri de intruniri, sub titulatura Specialistii ferestrelor, fatadelor si sticlei, care se vor derula, pe rand, la Cluj in data de 17 octombrie, respectiv Bucuresti, pe 21 noiembrie a.c. Acestea vor reprezenta noi prilejuri de reunire a expertilor, in dorinta patronatului de a contribui la diseminarea informatiilor cu valoare adaugata, inclusiv de translatare la nivel national a celor mai recente noutati lansate pe parcursul lui 2024 in cadrul celor mai prestigioase manifestari expozitionale internationale legate de domeniul productiei tamplariei izolante, cum ar fi targul Fensterbau Frontale 2024 de la Nürenberg, reluat dupa pauza impusa de pandemie si unde furnizorii promit prezentarea unor solutii revolutionare.

 

Forta de munca specializata, o provocare continua pentru sectorul de tamplarie

De reamintit faptul ca legea dialogului social s-a modificat la finele anului 2022, in cadrul noii variante fiind incluse schimbari in vederea reformarii sectoarelor de activitate. In ceea ce priveste segmentul de productie a ansamblurilor de ferestre, usi si fatade cortina, in temeiul acestui document, PPTT poate obtine reprezentativitatea pe cele trei coduri CAEN aferente sectorului (tamplarie din aluminiu, PVC si lemn stratificat), cu mentiunea ca nu este prezenta nicio forma de organizare sindicala, obligatorie in cadrul dialogului tripartit. Din acest motiv, pe parcursul anului 2023 a fost invitat presedintele sindicatului Familia, inclusiv la Adunarea Ordinara a Membrilor din luna aprilie, precum si la conferintele organizate pe parcursul anului trecut. In ceea ce priveste codul CAEN 2312 − Materiale de constructii; prelucrarea si fasonarea sticlei plane, exista, de asemenea, reprezentativitate ce asigura participarea patronatului la toate consultarile cu Guvernul si sindicatele pe teme de interes pentru domeniul respectiv. O stransa legatura cu problematica dialogului social o are, de asemenea, situatia fortei de munca din sectorul constructiilor, in general, si cel al tamplariei termoizolante, in special. Dupa cum se stie, deficitul de specialisti a reprezentat o problema acuta in ultimii ani, care a fost intr-o oarecare masura solutionata prin implementarea masurilor prevazute in OUG 114/2018. Din pacate, disfunctionalitatile la nivelul fortei de munca nu se reduc la nivelul retribuirii, existand un cumul de factori ce au contribuit, in timp, la deteriorarea situatiei. Este vorba despre disfunctionalitatile sistemului educational profesional din Romania, care nu are capacitatea de a produce specialistii de care este nevoie, peste care se suprapun o serie de alte elemente. Toate acestea duc la realitatea ca firmele nu dispun de personalul necesar, care sa aiba o pregatire corespunzatoare, iar optiunea automatizarii activitatilor curente nu reprezinta o solutie care poate rezolva complet lipsa personalului calificat. De aceea, PPTT, in calitate de asociatie profesionala, a pledat pe parcursul intregii sale existente pentru certificarea profesionala, cresterea nivelului de pregatire si specializare, sporirea gradului de fidelitate a muncitorilor etc.. Studii recente arata ca o parte din necesarul de forta de munca ar putea fi acoperita prin reorientarea catre personalul feminin, care in prezent este mai slab reprezentat in domeniu. Exista state in Europa unde o astfel de optiune este luata in considerare cu maxima seriozitate, iar efectele unor asemenea politici se resimt deja prin cresterea numarului absolventelor de studii tehnice in domeniul constructiilor si diverse subsectoare ale acestuia. Provocarea ramane insa aceea de promovare intensiva a optiunii de a lucra in sector, demonstrand avantajele pe care le presupune aceasta, pentru a creste atractivitatea si a asigura necesarul de forta de munca pentru implementarea politicilor ambitioase actuale, legate de protectia climatica, anularea amprentei de carbon, eficientizarea energetica etc.

 

Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor, indicativ P 118/1

Un alt subiect arzator aflat in atentia PPTT de mai multi ani ramane cel al sigurantei in caz de incendiu. De reamintit faptul ca, dupa tragedia de la Colectiv, in care si-au pierdut viata mai multe zeci de persoane ca urmare a neglijentei in efectuarea lucrarilor de amenajare a unui spatiu public, nerespectarii normelor in vigoare si a altor elemente care au favorizat derularea dezastrului, norma existenta P118 a parcurs un sinuos proces de modificare, care insa nu s-a concretizat prin actualizarea sa si alinierea la standardele moderne de securitate. Practic, dupa atata timp, lucrurile au ramas neschimbate, o eventuala tragedie similara fiind oricand posibila. Lipsa unor norme clare si actualizate, promovarea unor improvizatii care nu-si indeplinesc rolul de protectie pasiva sau activa la incendiu, lentoarea sistemului responsabil de generarea legislatiei etc., toate reprezinta tot atatia factori de risc ce pun in pericol siguranta cetatenilor si a bunurilor materiale. PPTT a participat, prin intermediul tuturor specialistilor care activeaza in cadrul organizatiei, la elaborarea unei noi forme a normativului P118, insa din motive subiective adoptarea documentului a fost anulata, cu promisiunea ca procesul va fi reluat in timp util. PPTT a sustinut ca normele de siguranta la incendiu trebuie sa tina cont de specificul tamplariei termoizolante. In prezent, lucrurile sunt pe calea cea buna, patronatul avand semnat un protocol de colaborare cu MDLPA, ce are ca obiect chiar imbunatatirea cadrului legislativ si metodologic, existand sperante ca normativul sa intre in vigoare pe la mijlocul acestui an, dupa parcurgerea tuturor pasilor birocratici obligatorii. Din pacate, la nivel european si international nu s-a ajuns inca la un consens in domeniu, care sa aiba ca efect elaborarea unei strategii unitare, ce ar facilita inclusiv demersul national de legiferare. Practic, fiecare tara are libertatea de a stabili regulile pe care le considera cele mai potrivite. Un model de urmat ar fi cel din SUA, unde restrictiile sunt draconice, fapt ce se reflecta in limitarea drastica a pagubelor produse de foc, printr-o combinatie inteligenta de masuri active si pasive. Ramane de vazut ce actiuni vor fi implementate in perioada urmatoare pentru a elimina blocajele si a furniza acest regulament extrem de necesar, care sa fie astfel calibrat incat sa reduca riscurile, fara a incarca extrem de mult costurile aferente cladirilor sau a pune in pericol dezvoltarea sanatoasa a domeniului constructiilor. Echilibrul care trebuie obtinut este extrem de sensibil si de aceea specialistii PPTT considera ca la elaborarea normativului se impune participarea expertilor din toate domeniile implicate in edificarea unei cladiri, inclusiv a celor din domeniul tamplariei termoizolante, unde produsele este necesar sa asigure, in paralel, atat protectia la incendiu, cat si o performanta energetica ridicata, in scopul atingerii tintelor de sustenabilitate.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 210 – februarie 2024, pag. 24-27

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/02/12/pptt-in-2024-un-calendar-bogat-de-actiuni-si-activitati-cu-accent-pe-legislatie-si-inovare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.