«

»

Trofeul Calitatii ARACO 2022: Reabilitarea si valorificarea potentialului turistic si cultural al ansamblului Manastirii FRUMOASA din municipiul Iasi  

Share

 

Antreprenor general: S.C. CONEST SA

Subantreprenori: S.C. BMS CONSTRUCT AG SRL, S.C. DOGMAR BUILD SRL − constructii

S.C. PIEXPRO AG SRL, S.C. IMECO SRL − instalatii

Beneficiarul lucrarii/ Ordonatorul principal de credit: MUNICIPIUL IASI

Proiectant general: S.C. PROGANEX 2005 SRL IASI

Proiectant de specialitate: S.C. P.E.C. SRL − structuri istorice

 

 

DESCRIEREA LUCRARII:

Reabilitarea si valorificarea potentialului turistic si cultural al Ansamblului Manastirii Frumoasa din Municipiul Iasi, din cadrul Strategiei integrate de Dezvoltare Urbana 2015-2030 Iasi — Zona Metropolitana, are urmatoarele obiective:

  • Obiectiv general: Conservarea, protejarea si valorificarea patrimoniului cultural si a identitatii culturale din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est in vederea stimularii dezvoltarii locale si regionale.

 

  • Obiectiv specific: Reabilitarea Ansamblului Manastirii Frumoasa din Municipiul Iasi, in vederea integrarii acestuia in circuitul turistic cultural-istoric si religios din Regiunea Nord-Est, restaurarea, consolidarea si protejarea a 5 cladiri monument istoric, ce fac parte din Ansamblul Manastirii Frumoasa:
  1. BISERICA „SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL” (SF. VOIEVOZI) — construita intre anii 1836-1839 din piatra si caramida, zidurile avand o grosime de 1,22-3,35 m. Structura a fost afectata de-a lungul timpului, cladirea prezentand si deteriorari pe suprafete mari ale tencuielii. Din cauza deteriorarii invelitorii, in Pronaos si Naos au existat infiltratii ale apelor pluviale. Lucrarile de consolidare si punere in siguranta, in cazul acestei cladiri, au constat in: restaurare elemente de arhitectura, consolidare si restaurare sarpanta si inlocuire invelitoare; restaurare/refacere tamplarie interioara si inlocuire tamplarie exterioara; refacere trotuare; restaurare trepte de acces, soclu, brau, fatade.
  2. PALATUL DE PE ZIDURI — construit in forma actuala intre 1816 si 1819, dupa planurile arhitectului Martin Kubelka, si modificat in anul 1841 prin amplasarea unui Paraclis la etaj, in zona sud-vest. Este construit in stil neoclasic, curent de arhitectura reprezentat in Iasi de aproximativ 30 de case si palate boieresti construite in aceeasi perioada. Procesul de reabilitare a cuprins: lucrari de consolidare si punere in siguranta a obiectivului; restaurare elemente de arhitectura, inlocuire sarpanta si invelitoare, restaurare/refacere tamparie interioara si inlocuire tamplarie exterioara; restaurare trepte de acces, soclu, brau, fatade; refacere trotuare; executie rampa de acces pentru persoane cu dizabilitati; amenajarea de spatii expozitionale.
  3. PALATUL PENTRU FEMEI — datand din perioada 1727-1733, cladirea a beneficiat de consolidare si refunctionalizarea in vederea amenajarii de spatii expozitionale: lucrari de consolidare si punere in siguranta a obiectivului, restaurare trepte de acces, soclu, brau, fatade; refacere trotuare; executie rampa de acces, refacere tamplarie interioara si exterioara; refacere pardoseli si trepte din lemn; refacere sarpanta si invelitoare.
  4. TURN CLOPOTNITA — A fost construit intre anii 1819-1833, in timpul Arhimandritului Ioasaf Voinescu, in stil neoclasic, cu coloane in stil ionic la fatade. Are 3 niveluri, la ultimul nivel fiind camera clopotelor. Prin bolta parterului se accede in incinta manastirii. Lucrarile de consolidare, restaurare si punere in siguranta a obiectivului au cuprins restaurarea treptelor din lemn din casa scarii; refacere sarpanta si invelitoare; refacere tamplarie interioara si exterioara; restaurare trepte de acces, soclu, brau, fatade; refacere trotuare.
  5. ZID DE INCINTA — A fost executat in perioada anilor 1726-1733 din piatra de calcar sarmatic de Repedea (cariera invecinata), si prezenta deteriorari ale materialelor structurii. Este prevazut cu elemente de aparare si drum de straja. Portiuni din zidul de incinta sunt incluse in Palatul pentru femei, iar in partea de sud inglobeaza o poarta numita Poarta spanzuratilor, care are o inaltime mai mare decat zidul. Prin proiect s-au prevazut consolidarea partiala si refacerea coronamentului din piatra cu asigurarea scurgerii apelor pluviale, si lucrari pentru eliminarea igrasiei. Investitii conexe: grup sanitar in incinta; rezervor subteran apa incendiu, sistematizare pe verticala; alei auto si parcaje dalate; alei pietonale; spatii verzi de incinta; placa informare pentru nevazatori; stalpi decorativi pentru iluminat exterior; cosuri de gunoi; alimentare cu gaze naturale; instalatii electrice in incinta si grup electrogen.

 

 

Restaurarea si integrarea in circuitul turistic a Ansamblului Manastirii Frumoasa reprezinta o oportunitate istorica pentru reabilitarea unor cladiri monument istoric care, din momentul construirii si pana in prezent, nu au mai beneficiat de un proces de restaurare la nivelul celui propus prin proiect.

 

 

Profesionalismul cu care S.C. CONEST SA s-a implicat in acest proces si calitatea lucrarilor executate au fost recompensate si de catre Asociatia Generala a Inginerilor din Romania (AGIR) prin decernarea unuia dintre premiile AGIR pentru anul 2022, la sectiunea Ingineria constructiilor civile si industriale.

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 210februarie 2024, pag. 18

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/02/12/trofeul-calitatii-araco-2022-reabilitarea-si-valorificarea-potentialului-turistic-si-cultural-al-ansamblului-manastirii-frumoasa-din-municipiul-iasi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.