«

»

VIACON ROMANIA: Avantajele utilizarii arcelor prefabricate din beton in constructiile moderne de infrastructura. Arce prefabricate din beton armat de tip CON/SPAN®

Share

 

In prezent, arcele prefabricate din beton sunt utilizate pe scara larga in diverse aplicatii, inclusiv construirea de poduri, tuneluri, apeducte si structuri arhitecturale.

Solutiile inovatoare, cum ar fi utilizarea tehnicilor de post-tensionare, a materialelor compozite si a metodelor modulare de construire, au extins posibilitatile pentru arcele din beton prefabricat. Aceste progrese au permis deschideri mai ample, o mai mare flexibilitate a designului si o eficienta imbunatatita a constructiei.

 

AVANTAJELE ARCELOR PREFABRICATE DIN BETON 

Arcele prefabricate au o serie de avantaje care le califica drept produs durabil si functional. Subliniem aici doar cateva dintre caracteristicile lor demne de luat in seama:

 • Forma curbata a arcelor din beton prefabricat adauga o nota de eleganta si interes arhitectural oricarei structuri, facand-o atragatoare vizual si unica.
 • Flexibilitatea de proiectare a arcelor se preteaza la solutii arhitecturale creative si inovatoare, permitandu-le arhitectilor sa creeze modele uimitoare si iconice.
 • Eficienta structurala si capacitatea portanta: arcele din beton prefabricat distribuie sarcinile mai eficient, in comparatie cu grinzile de beton, permitand deschideri mai lungi fara a fi nevoie de stalpi de sustinere suplimentari sau coloane.
 • Rentabilitate: utilizarea componentelor prefabricate reduce risipa de materiale si optimizeaza utilizarea resurselor, contribuind in continuare la rentabilitate.
 • Durabilitate: utilizarea agregatelor reciclate in productia de arcade din beton prefabricat sporeste durabilitatea acestora si reduce impactul asupra mediului.
 • Rezistenta la dezastre naturale: arcele din beton prefabricat au durabilitate si rezistenta inerente, ceea ce le permite sa faca fata cu brio dezastrelor naturale, cum ar fi cutremurele si uraganele. Forma curbata a arcelor asigura o mai buna distributie a sarcinii si stabilitate structurala, asigurand siguranta structurii si a ocupantilor acesteia.
 • Impact redus asupra mediului: fabricarea arcelor din beton prefabricat in medii controlate, in unitatile de productie, reduce deseurile din constructii la fata locului si minimizeaza impactul asupra mediului.

 

ARCE PREFABRICATE DIN BETON ARMAT DE TIP CON/SPAN®

 Descrierea produsului CON/SPAN®

CON/SPAN® este un sistem de pod prefabricat ingropat, din beton armat, proiectat pentru convoiul de calcul conform SR EN 1991-2, precum si pentru celelalte convoaie de calcul aferente drumurilor si cailor ferate din tarile europene. Sistemul este, de asemenea, conform cu Specificatiile AASHTO LRFD pentru poduri.

Elementele prefabricate arcate din beton armat sunt componente ale Structurilor CON/SPAN® din elemente prefabricate din beton armat pentru constructia de drumuri si poduri, pentru care ViaCon Romania SRL detine Agrement tehnic in constructii emis in conformitate cu documentatiile tehnice romanesti aferente domeniului de referinta, in vigoare la data emiterii.

Aceasta solutie tehnica este una inovatoare in Romania, elementele arcate de beton armat fiind realizate dintr-o singura bucata.

O structura CON/SPAN® cuprinde urmatoarele componente:

 1. elemente prefabricate arcate din beton armat realizate de ViaCon Romania SRL;
 2. pereti de inchidere prefabricati − timpane prefabricate;
 3. aripi prefabricate;
 4. pereti contraforti prefabricati.

Elementele prefabricate arcate pot fi utilizate in domeniul feroviar, dat fiind ca ViaCon Romania SRL detine autorizatie de furnizor feroviar si este in curs de obtinere a certificatului de omologare tehnica feroviara de fabricatie in faza finala, in conformitate cu Ordinul M.T. nr.290/2000.

 

Utilizare

Sistemul din beton prefabricat de tip CON/SPAN® are aplicabilitate pentru urmatoarele categorii de solutii ingineresti:

 • podete,
 • poduri,
 • tunele,
 • pasaje subterane,
 • tunele pietonale,
 • pasaje ecologice,
 • depozite subterane,
 • adaposturi etc.

 

Schema sistemului de pod prefabricat ingropat, din beton armat − CON/SPAN®

Fig. 1: Pod prefabricat ingropat din beton armat – CON/SPAN®

 

Tipuri de arce prefabricate din beton armat

Fig. 2: Tipuri de arce prefabricate din beton armat

 

Tipuri de serii de profile disponibile

Profilele CON/SPAN® sunt disponibile intr-o gama larga (serii) cu deschideri intre 3,96 m si 19,80 m.

Detaliile fiecarui profil si fiecarei serii sunt prezentate in catalogul produsului.

 

Avantajele utilizarii arcelor prefabricate de tip CON/SPAN®

Pentru a veni in sprijinul proiectantilor, prezentam, in cele ce urmeaza, cateva dintre avantajele arcelor prefabricate din beton de tip CON/SPAN®, care se constituie in tot atatea motive ca un proiectant sa aleaga o solutie CON/SPAN® in locul grinzilor clasice de beton:

 1. Estetica si flexibilitate in design:

Elementele CON/SPAN® ofera mai multa flexibilitate in proiectare, permitand solutii arhitecturale creative si inovatoare. Acestea pot fi personalizate pentru a se potrivi cerintelor specifice ale proiectului si pot crea un sentiment de deschidere si spatiu.

 1. Eficienta structurala si capacitatea portanta:

Arcele prefabricate din beton au o capacitate portanta mai mare comparativ cu grinzile de beton. Forma curbata a acestora distribuie sarcina mai eficient, rezultand deschideri mai lungi, fara a fi nevoie de coloane de sustinere suplimentare sau stalpi.

Aceasta eficienta structurala permite construirea unor spatii mai mari si mai deschise, mai aerisite, fara obstacolele reprezentate de elementele de sustinere interioare, imbunatatind functionalitatea generala a structurii.

 1. Durabilitate si longevitate:

Utilizarea betonului si a materialelor de armare de inalta calitate in procesul de fabricatie asigura integritatea structurala si durabilitatea arcelor din beton prefabricat, facandu-le o alegere fiabila pentru proiectele pe termen lung.

 1. Viteza si eficienta construirii:

Utilizarea componentelor prefabricate elimina necesitatea cofrajului si armarii in situ, rezultand termene de construire mai scurte. Acest lucru poate duce la economii financiare si la reducerea necesarului de forta de munca.

 

PROIECTE REALIZATE IN ROMANIA CU ELEMENTE CON/SPAN®

Compania ViaCon Romania SRL a implementat si realizat o serie de proiecte cu acest tip de arce prefabricate din beton armat.

Dintre acestea, doua exemple vin sa sustina avantajele enumerate mai sus:

 

 1. Pasaj CF A1 km 104-484 Sibiu − Pitesti − Curtea de Arges

In cadrul acestui proiect s-a implementat solutia tehnica cu arce prefabricate din beton armat CON/SPAN® in vederea realizarii unui pasaj peste linia de cale ferata. Arcele din beton alese au fost CON/SPAN® O-1060.

Pentru acest pasaj s-au prevazut proiectarea si executia a unui numar de 70 de arce prefabricate din beton armat, cu urmatoarele dimensiuni:

Structura CON/SPAN® cu elemente O-1060

Fig. 3: Prefabricat CON/SPAN® profil tip O-1060

 

Durata de executie a arcelor prefabricate a fost de patru luni, din august 2023 pana in noiembrie 2023.

Montarea arcelor prefabricate CON/SPAN® s-a realizat cu ajutorul unei macarale cu o capacitate de 200 tone. Greutatea unui singur element este de 27 tone, ceea ce impune utilizarea acestui tip de macara.

Fig. 4: Montajul finalizat al celor 70 de arce prefabricate din beton armat

 

 1. Pod peste Somes, comuna Vad, judetul Cluj

Podul peste Somes s-a realizat cu cinci deschideri, astfel:

 • 2 deschideri de 18,90 m
 • 3 deschideri de 19,81 m

Fig. 5: Pod peste Somes, cu arce prefabricate de beton de tip CON/SPAN®

Fig. 6: Pod peste Somes la Vad, jud. Cluj, finalizat

 

CONCLUZII 

Prin alegerea arcelor prefabricate din beton in locul grinzilor de beton, proiectantii pot beneficia de solutii tehnice estetice si de eficienta structurala, durabilitatea, viteza sporita de construire si calitatea constanta oferite de aceasta metoda constructiva. Aceste avantaje fac din solutiile cu arce prefabricate din beton o alegere convingatoare pentru o gama larga de proiecte arhitecturale si de infrastructura.

Cererea de arce prefabricate din beton la construirea podurilor este in continua crestere. Acest lucru se datoreaza avantajelor mentionate mai sus, precum si recunoasterii tot mai mari a rentabilitatii si eficientei metodelor constructive prefabricate.

Arcele prefabricate din beton ofera termene de executie mai scurte, costuri reduse cu forta de munca si un control imbunatatit al calitatii, in comparatie cu solutiile traditionale. Acesti factori le fac extrem de atractive pentru beneficiarii de proiecte si companiile de constructii care executa proiectele de infrastructura, atat rutiera, cat si feroviara.

Proiectele ViaCon acorda prioritate integritatii structurale, durabilitatii si atractivitatii estetice, compania asigurandu-se ca arcele produse din beton prefabricat indeplinesc cele mai inalte standarde de calitate.

 

 

Autor:

ing. Doina NEGREA − Manager Produs, ViaCon Romania SRL

 

 

ViaCon constructs connections. Consciously.

ViaCon Romania SRL
Berlin 3; 507165 Prejmer – Brasov; Romania
tel.: +40 268 516 440 | fax: +40 268 516 381
e-mail: office@viacon.ro
www.viacon.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 210februarie 2024, pag.46-48

 

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/02/12/viacon-romania-avantajele-utilizarii-arcelor-prefabricate-din-beton-in-constructiile-moderne-de-infrastructura-arce-prefabricate-din-beton-armat-de-tip-con-span/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.