«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Construiti intr-un mod sustenabil? Cum pot fi economisite resursele naturale in procesul de proiectare si construire

Share

 

 Atunci cand ne gandim la constructiile ecologice, ne concentram cel mai adesea asupra impactului pe care il va avea utilizarea cladirii. Cu toate acestea, etapa de construire a respectivei cladiri este deopotriva relevanta pentru amprenta de carbon a investitiei. Exista mai multe metode de reducere a acesteia inca din etapa de proiectare si construire. Sa le cunoastem!

 

Magazinul Bucuresti, Bucuresti, Romania

 Sisteme utilizate: MB-60E EI, MB-78EI, MB-SR50N

 

„Reducerea efectului negativ al constructiilor asupra planetei este una dintre cele mai importante provocari ale urmatorilor ani”, explica Hubert NUCKOWSKI, Managing Director al ALUPROF SYSTEM ROMANIA.

Conform obiectivelor World Green Building Council (WGBC), pana in anul 2050 este planificata o decarbonizare completa a industriei constructiilor. Daca acest lucru va fi posibil depinde, printre altele, de modul in care investitorii si dezvoltatorii vor economisi resursele naturale inca din etapa de proiectare si construire. Ce anume poate ajuta in acest sens?

 

Alegerea unor materiale de constructii ecologice

Ecologice, adica materiale care asigura reducerea consumului de energie atunci cand sunt folosite si care pot fi reciclate la sfarsitul ciclului de viata a cladirii. Desi vorbim aici despre procesul de post-construire, decizia privind alegerea materialelor si a tehnologiei este luata inca din etapa de proiectare.

Potrivit unui raport realizat de Allied Market Research, sectorul global al materialelor de constructii ecologice a generat venituri de 237,3 miliarde de dolari in 2020. Se estimeaza ca aceasta suma va creste pana la 511,2 miliarde de dolari pana in anul 2030. Analiza sugereaza ca, spre deosebire de materialele traditionale, cererea tot mai mare de materiale de constructii ecologice, precum si beneficiile pe care le aduc, cum ar fi usurinta intretinerii si reducerile de costuri, sunt principalii factori care determina cresterea pietei globale a materialelor de constructii „verzi”.

„Clientii care aleg produsele noastre – de exemplu, ferestrele si usile de aluminiu din sistemul MB-104 Passive sau MB-79N pentru termoizolare sau peretii cortina MB-MT50N SIscot in evidenta faptul ca, prin decizia lor, mizeaza pe solutii care asigura o termoizolare la cele mai inalte standarde in timpul utilizarii, aspect confirmat de certificatele acordate de Passive House Institute Darmstadt. In acelasi timp, ei stiu ca folosesc un material ecologic usor de reciclat”, spune Hubert NUCKOWSKI.

 

Vinarstvi Lahofer, Vinice 579, Dobsice, Cehia. Sisteme utilizate: MB-78EI, MB-SR50N, MB-104 Passive

 

Ar trebui sa alegem materiale de constructie care sunt ecologice nu doar sub aspectul utilizarii (de exemplu, care asigura o izolare optima a cladirii), ci si in timpul procesului de productie in sine, precum si prin tipul de material.

Cel mai bun exemplu de astfel de material este aluminiul. Productia de lingouri din aluminiu reciclat permite reducerea emisiilor de CO2 cu 97%. De asemenea, sunt protejate depozitele epuizabile de bauxita – prin reciclarea unei tone de aluminiu sunt conservate pana la 4 tone de minereu!

 

Reciclarea si gestionarea deseurilor in timpul construirii

Pana la 30% din materialele de constructie care sunt livrate la un santier ar putea ajunge sa fie transformate in deseuri. Acesta este un procent foarte mare, mai ales daca adaugam o alta statistica alarmanta – pana la 75% din deseurile de lemn, ceramica si beton ajung la groapa de gunoi. Pentru construirea unei intregi cladiri, deseurile pot reprezenta 10-15% din emisiile de CO2.

Datele statistice arata ca atentia acordata reducerii deseurilor in timpul procesului de construire este foarte importanta, deoarece poate influenta semnificativ bugetul total alocat pentru o cladire ecologica.

Cum sa procedam? Exista mai multe moduri.

 

Reducerea surplusului de materiale

Poate fi realizata prin comandarea de materiale doar in cantitatile ce vor fi cu adevarat necesare. Nu este un proces usor, dar utilizarea modelarii si a tehnologiei care faciliteaza gestionarea intregului proces de construire permite reducerea pierderilor.

Merita sa ne amintim ca, din punct de vedere ecologic, conteaza si de unde si cat de des sunt transportate materialele de constructii. Cu cat traseul este mai scurt, cu atat este mai mica amprenta de carbon asociata transportului de materiale si deseuri. Intr-unul dintre studiile realizate in Regatul Unit (MONAHAN, POWELL), bazat pe o analiza a construirii unei locuinte eficiente din punct de vedere energetic, cu o suprafata de 91 m2 , s-a constatat ca numai transportul materialelor reprezinta 2,41% din amprenta de carbon totala a constructiei.

 

Utilizarea elementelor prefabricate

Pentru ca utilizarea elementelor prefabricate sa fie cu adevarat ecologica, trebuie sa fim atenti la procesul de productie a acestor materiale. Compania care furnizeaza elementele prefabricate aplica principii de productie sustenabila? Materialele sunt produse intr-un mod sigur pentru mediu?

ALUPROF acorda o atentie deosebita acestor aspecte”, explica Hubert NUCKOWSKI. „In cazul lingourilor de aluminiu, folosim 65% aluminiu reciclat. Aceasta metoda ne permite sa obtinem unul dintre cei mai scazuti factori de emisie de CO2 de pe piata. Amprenta de carbon in cazul aluminiului este de 2,9 CO2 e/t. Daca facem o comparatie, media europeana este de 6,7 t CO2e/t, iar media globala de 16,7 t CO2 e/t.”

 

Separarea deseurilor pe santier

Proiectarea, inca din etapa de construire, a unui depozit pentru colectarea selectiva a deseurilor permite reducerea cantitatii de deseuri nereciclabile. Aceasta mica imbunatatire poate avea un impact considerabil asupra capacitatii de reciclare ulterioara a deseurilor, motiv pentru care colectarea selectiva a deseurilor pe santierul de constructii ar trebui luata in considerare.

 

Reciclarea deseurilor

Reprezinta cel mai important pas pentru reducerea deseurilor din constructii. Reutilizarea sau reprocesarea componentelor este una dintre cele mai importante provocari in constructiile moderne sustenabile.

In contextul acestor necesitati apare din nou aluminiul, care poate fi reciclat la nesfarsit si fara pierderi, ceea ce ii confera cel mai mare potential in acest sens.

 

Weir Mill, Stockport, Regatul Unit, Sisteme utilizate: MB-78EI, MB-70HI MB-Slimline

 

Protejarea materialelor de constructii pe santier

Unele materiale de constructii – caramizile, cimentul, placile de gips-carton utilizate la finisaje – sunt sensibile la conditiile de depozitare, o depozitare necorespunzatoare putand duce la deteriorarea, deformarea sau pierderea functionalitatii lor. Protejarea acestora poate reduce semnificativ pierderile rezultate din alterarea calitatii ca urmare a ploilor sau a expunerii la soare. In lipsa unei astfel de masuri, in cazuri extreme, se poate ajunge la necesitatea de a arunca o parte din materialele adunate.

 

Let’s Build a Better Future

Momentul proiectarii este cel mai important in cadrul gestionarii amprentei de carbon a unei cladiri – in aceasta etapa se iau cele mai importante decizii privind construirea cladirii si materialele utilizate. Sa economisim resursele naturale incepand cu aceasta etapa!

 

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 211martie 2024, pag. 8-9

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/03/18/aluprof-aluminium-systems-construiti-intr-un-mod-sustenabil-cum-pot-fi-economisite-resursele-naturale-in-procesul-de-proiectare-si-construire/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.