«

»

ARACO: Construction & Infrastructure Summit 2024. Networking inteligent si aplicat, in scopul rezolvarii problemelor din sectorul constructiilor

Share

 

Inceputul lunii februarie a fost marcat de desfasurarea, la Cluj-Napoca, a „celui mai mare eveniment de networking organizat vreodata in acest domeniu in Romania”, dupa cum au apreciat organizatorii, o ocazie unica − pentru numerosi specialisti in constructii si infrastructura (650, mai exact) − de a se aduna la aceeasi „masa” pentru a dezbate cele mai importante teme ale momentului: parteneriatele, decarbonizarea si criza de personal.

 

 

Conceput de Intelglobalis Consulting prin platforma X Party & Networking (XPN), Construction & Infrastructure Summit este un proiect de amploare care a beneficiat din plin de implicarea, ca coorganizator, a Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO). Editia din acest an a fost despre jucatorii din industria constructiilor, industrii auxiliare si institutii de reglementare, reusind sa stringa − intr-un mediu construit special in vederea asigurarii unei comunicari directe si nemijlocite a factorilor de decizie − reprezentanti ai medi­ului de bu­sin­e­­ss, respectiv ma­­nageri ai companiilor majore din domeniul constructiilor si instalatiilor, firmelor de proiectare si arhitectura, reprezentanti ai dezvoltatorilor imobiliari, ai asociatiilor profesionale si patronale, an­tr­e­pren­ori, repre­­­­­z­entanti ai med­i­ul­ui juridic (avo­ca­ti, no­tari, exec­uto­ri jude­catoresti etc.), carora li s-au alaturat reprezentanti ai mediului academic de profil, atat din tara cat si din strainatate, dar si ai institutiilor si autoritatilor implicate sub diverse forme in activitatea acestor industrii.

 

Laurentiu PLOSCEANU, presedintele ARACO si prezentator al evenimentului, a tinut sa sublinieze ca „este important cum ne adaptam vremurilor care vin peste noi”; si tocmai in aceasta directie s-au reunit, la Cluj, atat de multe si de diverse puncte de vedere si competente in domeniul constructiilor. Prefatand evenimentul, domnia-sa spunea ca nu-i vede pe constructori ca „[…] <lupi singuratici> care isi vad doar de propriile santiere, ci mai degraba <haite de lupi> concentrate pe proiecte, fie ca discutam la nivel de companii, fie de parteneriate intre acestea”, si ca „evolutiile ultimilor ani in lanturile de aprovizionare, escaladarea preturilor, penuria de resurse umane impun un networking inteligent si aplicat, care sa dezvolte cunoastere reciproca, incredere si asumare inteligenta a proiectelor de constructii”, iar una dintre misiunile ARACO este tocmai aceea de a aduce constructorii performanti impreuna, protejandu-le interesele generale si creand cadrul pentru dezvoltarea parteneriatelor intre ei.

 

Problema lipsei acute de personal in domeniul constructiilor isi gaseste, partial, raspuns prin contributia institutiilor de invatamant superior de specialitate, Clujul ramanand un pilon si un reper in aceasta directie. Facultatea de Constructii de aici a produs 21.000 de absolventi in cei 70 de ani de existenta, dupa cum a amintit prof. univ. dr. ing. Daniela MANEA, decanul Facultatii de Constructii Cluj, cu ocazia summitului, „marea familie a constructorilor”, unde i-a reprezentat „pe cei 115 colegi […] si pe cei 2.500 studenti ai facultatii la nivel de licenta, master sau doctorat”. „Marea mea bucurie este ca in aceasta sala am regasit absolventii de-ai nostri ajunsi oameni de succes. Este cea mai mare satisfactie, implinire a mea: sa vad ca sunt acum oameni realizati”, a spus domnia-sa, subliniind insa si ca este important ca mediul economic sa ramana alaturi de cel academic, pentru ca doar astfel vom putea avea acei absolventi de calitate pe care companiile si-i doresc.

La randul sau, prof. univ. dr. Tudor SALAGEAN, decanul Facultatii de Silvicultura si Cadastru Cluj, a punctat rolul esential in constructii si infrastructura al specialistilor ingineri geodezi pregatiti de facultatea pe care o conduce, spunand ca „Multi absolventi activeaza cu profesionalism in domeniile cadastrului, urmaririi comportarii constructiilor si terenurilor, fotogrammetriei si cartografiei si topografiei ingineresti”, profesia de geodez avand o vechime de 200 de ani in Romania.

 

O viziune clara asupra momentului prezent a expus prof. univ. dr. arh. Serban TIGANAS, decanul Facultatii de Arhitectura Cluj: „Eu nu as fi deloc linistit despre perioada care urmeaza. Suntem aici foarte multi oameni in concurenta, in alte situatii aceiasi oameni suntem parteneri si chiar arbitri. Este foarte clar ca lucrurile nu vor putea merge mai bine decat daca asiguram o convergenta. In numele a cinci scoli de arhitectura din Romania care s-au aliat, al unei profesii de arhitect care incearca sa fie coerenta cu ea insasi si cu toti ceilalti, sper sa realizam aceasta convergenta”.

 

Invatamantul universitar de specialitate, singur, nu va rezolva, insa, criza de personal; actorii principali din sectorul constructiilor continua sa discute si sa caute solutii. Iar, pe langa numar, conteaza si nivelul profesional al celor ce activeaza in sector. „Noi ne-am propus sa promovam calitatea, sa incurajam competitia si proiectele de succes”, spunea, la summit, arh. Mihai RACU, presedintele Uniunii Arhitectilor Filiala Cluj – Salaj. „Dorim sa contribuim impreuna la ridicarea stachetei in arhitectura, constructii…”.

 

Vorbind despre calitate… Inspectoratului Judetean in Constructii are ca principala atributie exercitarea controlului statului in toate ramurile industriei constructiilor, si trebuie sa o faca cu doar 18 inspectori ce au in evidenta 3.500 de investitii si mii de sesizari. Cosmin RUS, inspector-sef, considera ca reusesc. Dar cu ce eforturi?

 

Decarbonizarea, ca prioritate in domeniu, a fost adusa si ea in discutie, iar Ioan DOBOSI, presedintele Asociatiei Inginerilor Instalatori, o vede, alaturi de Building Information Modelling , ca pe una dintre noile paradigme la care constructorii au de raspuns, punctand insa si ca „resursa umana e capitalul cel mai important. Impreuna, toti cei prezenti, trebuie sa o conservam, sa o prezervam si sa o instruim, in asa fel incat sa raspundem provocarilor viitoare”.

 

Aceasta fraza din discursul lui Ioan ASCHILEAN, presedintele companiei ACI Cluj, este o buna concluzie a summitului de la Cluj: „In aceasta seara am adus tot spectrul care, intr-un fel sau altul, genereaza constructii in lume, printre care educatie, arhitectura, asociatii patronale si profesionale. Fara educatie nu exista progres, fara intelegere nu exista contracte finalizate, fara curaj nu se incepe nimic in viata”.

 

Evident, multitudinea si complexitatea problemelor cu care sectorul constructiilor se confrunta vor impune mult mai multe intalniri, discutii si actiuni. In asteptarea unei noi editii de Construction & Infrastructure Summit, de exemplu, ramanem cu gandul exprimat de Cristian ERBASU, director general CONSTRUCTII ERBASU SA: „Pentru orice companie, spiritul Ardealului, al Clujului pot sa aduca un plus major care sa o ajute sa creasca sanatos pe o perioada indelungata. Bucurestiul e capitala Romaniei, dar in ultimii 10 ani Clujul a fost dat intotdeauna ca exemplu de cele mai bune lucruri”.

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 211 – martie 2024, pag. 18

 

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/03/18/araco-construction-infrastructure-summit-2024-networking-inteligent-si-aplicat-in-scopul-rezolvarii-problemelor-din-sectorul-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.