Conform informatiilor diseminate in mod public de catre Comisia Europeana, cladirile (private si publice) sunt responsabile pentru 40% din energia consumata si 36% din emisiile de gaze cu efect de sera.
In conditiile in care, prin asa-numitul European Green Deal, Uniunea Europeana isi propune ca Europa sa devina primul continent neutru climatic pana in anul 2050 si sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 55% pana in anul 2030, comparativ cu nivelul inregistrat in anul 1990, cresterea eficientei energetice a cladirilor existente, precum si a cladirilor nou construite, reprezinta o parte considerabila a planului UE.
Valul renovarii (Renovation Wave) constituie o directie importanta a efortului UE de crestere a eficientei energetice a stocului de aprox. 260 de milioane de cladiri, despre care am scris un articol disponibil pe ziare.com (http://tinyurl.com/bdpyv9zx).
In contextul descris sumar mai sus, utilizarea acronimului provenit din limba engleza, si anume nZEB (Near Zero Energy Buildings, recte Cladiri cu consum de energie aproape egal cu zero), va deveni din ce in ce mai mult o normalitate in procedura de autorizare a construirii cladirilor noi sau a renovarii si/sau exploatarii celor existente.
Una dintre primele referiri legislative din Romania la conceptul nZEB apare in anul 2015 in Hotararea de Guvern nr. 122/2015 de aprobare a Planului national de actiune in domeniul eficientei energetice.
Mai recent, incepand cu jumatatea lunii decembrie 2022, au intrat in vigoare doua (2) Ghiduri aprobate prin Ordinele MDLPA nr. 2818/2022 si nr. 2819/2022 privind implementarea masurilor de crestere a performantei energetice aplicabile cladirilor noi, respectiv cladirilor existente pentru indeplinirea cerintelor nZEB. In luna ianuarie 2023, prin Ordinul MDLPA nr. 16/2023 a fost aprobata Metodologia de calcul al performantei energetice a cladirilor, indicativ Mc 001-2022.
De mentionat si ca, in conformitate cu Strategia din 2020 privind renovarea parcului national de cladiri rezidentiale si nerezidentiale, in intervalul 2023-2025 ar trebui dezvoltate proiecte-pilot cu solutii inovatoare in domeniul nZEB.
Conceptul nZEB este utilizat si in Planul National Integrat din anul 2021 in domeniul energiei si schimbarilor climatice 2021-2030, precum si in Programul de guvernare 2023-2024 − Viziune pentru natiune (din 15 iunie 2023).
La nivelul UE, un numar de 3 Directive principale reglementeaza eficienta energetica a cladirilor, si anume: Directiva UE 2010/31 privind performanta energetica a cladirilor (EPBD), Directiva UE 2012/27 privind eficienta energetica (EED) si Directiva UE 2018/2001 privind promovarea utilizarii energiei din surse regenerabile, cu modificarile ulterioare.
In Directiva UE 2010/31, „cladire al carei consum de energie este aproape egal cu zero” inseamna o cladire cu performanta energetica foarte ridicata, in timp ce: „Performanta energetica a unei cladiri se determina pe baza consumului calculat sau real de energie si reflecta consumul tipic de energie pentru incalzirea spatiului, pentru racirea spatiului, pentru apa calda menajera, pentru ventilare, pentru iluminatul incorporat, precum si pentru alte sisteme tehnice ale cladirilor.”. Necesarul de energie aproape egal cu zero sau foarte scazut trebuie sa fie acoperit, in mare masura, din energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere.
Aceasta Directiva este in prezent in curs de amendare, iar in masura in care modificarile vor fi adoptate in forma aprobata de catre Parlamentul European si Consiliu in luna decembrie 2023, aceasta va inseamna trecerea de la nZEB catre „Cladiri cu emisii zero” (ZEB = Zero-Emission Buildings), dispozitii ce vor fi aplicabile tuturor cladirilor noi incepand cu anul 2030. Dintre modificarile preconizate in cadrul Directivei sunt de mentionat:
(i) certificatele de performanta energetica vor fi uniformizate la nivel UE;
(ii) se deschide cadrul legislativ pentru interzicerea nationala a surselor de energie bazate pe combustibili fosili (spre ex. centralele termice);
(iii) sunt introduse restrictii in privinta finantarii proiectelor care nu respecta noile cerinte de eficienta energetica a cladirilor.
Autor:
av. dr. Daniel MOREANU − moreanulaw.com
Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentand, pe parcursul carierei, companii internationale si romanesti de top. In prezent coordoneaza activitatea MOREANU Law (www.moreanulaw.com), o firma de avocatura dinamica din Bucuresti, cu expertiza extensiva in urmatoarele domenii: Drept Imobiliar si REITs, Fiducii si Trust-uri, Drept Corporativ si Insolventa, Fuziuni si Achizitii, Litigii, Drept Bancar si Finantari, Dreptul Muncii, Contracte Comerciale, Protectia Datelor cu Caracter Personal si GDPR si Mosteniri Nationale si Internationale.
Daniel MOREANU este Doctor in Drept cu cea mai inalta distinctie, summa cum laudae, autorul unei lucrari care analizeaza institutia Fiduciei si a Trust-ului, precum si a numeroase articole de specialitate in presa juridica si de business.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 211 – martie 2024, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns