Dupa publicarea indicilor statistici pentru ianuarie 2024, firmele de constructii s-au gasit in fata unei noi probleme, pe care piata nu a anticipat-o: utilizand formulele de ajustare din contracte si indicii din ianuarie, valoarea situatiilor de plata s-a redus considerabil, desi aceasta scadere nu este sustinuta de salariile si preturile de pe piata.
Motivul sta in schimbarea anului de baza pentru indicatorii statistici pe termen scurt de catre Institutul National de Statistica (INS). Astfel, in conformitate cu Regulamentele europene referitoare la statisticile economice, toate statele membre trebuie sa implementeze ca an de baza anul 2021. In general, anii de baza sunt anii care se termina cu „0” si cu „5”, dar, in mod exceptional, din cauza pandemiei COVID, s-a stabilit ca 2021 sa fie anul de baza pentru recalcularea indicilor. Astfel, anul de baza 2015, folosit pana la 31.12.2023, a fost schimbat cu 2021.
Schimbarea anului de baza presupune si actualizarea sistemului de ponderare, pentru a reflecta modificarile structurale intervenite in activitatile din economia nationala. Astfel, spre exemplu, daca ne referim la coeficientii de ponderare utilizati in calculul indicelui de cost in constructii ICC pentru lucrarile de constructii noi – cladiri rezidentiale, observam ca a crescut ponderea materialelor, in timp ce pentru cladirile nerezidentiale coeficientii de ponderare pentru materiale si salarii au crescut, odata cu scaderea coeficientilor pentru utilaje, cheltuieli indirecte si transport.
Principalele implicatii generale si specifice pentru constructori ale acestor modificari sunt urmatoarele:
- toti indicii oficiali publicati de INS incepand cu anul 2005 pana la 31 decembrie 2023 au fost recalculati/ modificati retroactiv luand ca an de baza anul 2021;
- ponderile principalelor componente (materiale, manopera, utilaje, cheltuieli indirecte, transport) pe categorii/ tipuri de constructii s-au modificat retroactiv prin aplicare implicita a metodologiei statistice;
- ajustarea preturilor si a valorii devizelor se efectueaza prin formule ce utilizeaza indicii de cost in constructii, indici care prin schimbarea anului de baza vor avea valori diferite. Noii indici de cost in constructii, in baza 2021, sunt mult mai mici decat cresterea reala de preturi, cauzata de criza energetica, criza de materiale de constructii, cresterile salariale etc., o ajustare cu acesti indici neacoperind cheltuielile efectuate de catre constructori. Mentionam ca anul 2021, la care se face acum raportarea, a fost unul exceptional, un varf de crestere a preturilor la materiale, carburant si energie ca urmare a pandemiei. Practic, procesul de ajustare nu mai reflecta realitatea si duce la pierderi financiare la nivelul societatilor de constructii si la riscul de blocare a lucrarilor.
Specificul contractelor de executie face ca utilizarea formulelor cu indici care sa reflecte cat mai fidel realitatea sa fie esentiala pentru mentinerea echilibrului contractual, riscurile acestor modificari neputand fi preluate numai de firmele de constructii. In conditiile modificarii anului de baza, constructorii atentioneaza, pe baza simularilor efectuate pentru contractele in derulare, ca vor exista dezechilibre, ce ar putea afecta continuarea lucrarilor.
Reprezentantii Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii au purtat discutii cu reprezentantii INS si incearca sa gaseasca cea mai buna, simpla si corecta abordare, urmand sa vina cu o propunere concreta catre Guvernul Romaniei. Avem in vedere mai multe solutii, pentru care firmele din FPSC fac simulari, si ne dorim sa rezolvam nu numai situatia contractelor in derulare, ci si a celor aflate in procedura de ofertare sau contractare.
In lipsa unor prevederi legale clare pentru contractele aflate in procedura de atribuire sau in derulare, ingrijorarea FPSC ca vor exista multiple interpretari in piata – nu ar fi prima data – este una justificata. Speram ca, prin introducerea unui parametru de ajustare sau a unei formule care sa puna in acord si sa compenseze diferentele determinate de metodologia statistica dintre cei doi ani de baza, aceasta problema sa fie rezolvata in cel mai scurt timp. Este important ca modificarea sa fie introdusa printr-un act normativ, sa fie aplicabila la toate contractele, indiferent de finantare, si sa nu se limiteze la indicele de cost in constructii total, ci sa tina cont de toti indicii statistici utilizati in formulele de ajustare.
Autor:
Irina FORGO − Director FPSC
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 212 – aprilie 2024, pag. 6
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns