„Dezvoltarea Romaniei depinde de calitatea si ritmul in care se construieste in tara noastra. Iar succesul pietei constructiilor depinde de etapa esentiala a proiectarii acestora”, subliniaza cei responsabili de aceasta etapa vitala. Iata, in esenta, de ce era necesara o forma de organizare (si actiune comuna) a firmelor romanesti din domeniul proiectarii.
Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC) – creat in 2023, la initiativa unora dintre cele mai puternice companii de profil – este „un prim pas in procesul de construire a unei viziuni moderne si a unei reprezentari a intereselor de dezvoltare ale companiilor de profil in domeniul constructiilor”, dupa cum spune presedintele PPC, Alexandru FULGA, adaugand ca „o viziune moderna inseamna ca proiectantii sa se asigure ca proiectele pe care le creeaza si le implementeaza sunt la standardele procesului de dezvoltare a Romaniei ca tara europeana importanta, stat membru al Uniunii Europene si un actor important in regiunea Europei de Est”, si ca „aceasta viziune moderna nu poate fi aplicata fara o forma de reprezentare coerenta si omogena. De aceea, Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania are drept scop reprezentarea unitara a intereselor comune ale membrilor sai, propunandu-si sa reprezinte, sa promoveze, sa sustina si sa apere interesele economice, tehnice si juridice ale membrilor sai, inclusiv punand accentul pe clarificarea si corelarea drepturilor si responsabilitatilor proiectantilor in constructii in sistemul legislativ din Romania.”
PPC este a sasea organizatie patronala membra a Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii.
Despre identitatea Patronatului si despre activitatea sa de la infiintare pana in prezent – ca organizatie de sine statatoare dar si alaturi de FPSC – (bifand si conferinta Dezvoltarea – de la planificare la stabilitate si durabilitate) ne da mai multe detalii, in continuare, dl Alexandru FULGA.
Revista Constructiilor: Cum ati descrie misiunea si viziunea Patronatului Proiectantilor in Constructii, si care sunt principalele obiective ale organizatiei pentru viitorul apropiat?
Alexandru FULGA: Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC) reprezinta o o initiativa strategica ce a luat fiinta avand la baza si ca punct de plecare colaborarea celor mai puternice companii din sectorul proiectarii pentru constructii. Scopul nostru principal este acela de a reprezenta si de a sustine proiectantii din Romania, asigurand ca vocea noastra este ascultata atat la nivel national, cat si international. In acest sens, PPC va juca un rol esential in promovarea excelentei si inovatiei in domeniul proiectarii constructiilor. Ne asumam, in egala masura, o contributie activa la dezvoltarea Romaniei. Practic, in calitate de reprezentanti ai breslei, suntem dedicati valorificarii experientei acumulate si sustinerii unei cresteri economice sustenabile, legate de evolutia industriei constructiilor. PPC este, in acelasi timp, o platforma de reprezentare unitara pentru proiectanti, facilitand dialogul si colaborarea in vederea atingerii obiectivelor comune.
Daca vorbim despre necesitatea unei astfel de forme de reprezentare, va pot oferi o simpla dinamica, ca exemplu: la scurt timp dupa infiintarea Patronatului prin implicarea a 40 de companii ca membre fondatoare, alte cateva zeci de companii de profil s-au alaturat PPC-ului.
Revista Constructiilor: Ce rol joaca Patronatul in promovarea si sustinerea industriei constructiilor in Romania, in special in ceea ce priveste inovarea si dezvoltarea durabila?
Alexandru FULGA: Trebuie subliniat ca, imediat dupa infiintare, PPC si-a aratat o parte din potential, reprezentantii sai fiind invitati la evenimente de profil si avand deja mai multe intrevederi cu mediul decizional din Romania. Am reprezentat Patronatul la Construction &Infrastructure Summit, organizat la Cluj-Napoca, un eveniment important pentru mediul asociativ si de business din domeniul constructiilor. A fost un prim prilej foarte bun pentru a exprima rolul esential pe care il jucam in sectorul constructiilor si necesitatea ca acesta sa fie recunoscut de parteneri si de beneficiarii nostri, atat din zona privata, cat si din sfera publica.
Mai mult decat atat, reprezentantii Patronatului Proiectantilor in Constructii din Romania au demarat deja procedurile de consultare cu autoritatile responsabile de optimizarea cadrului legislativ privind activitatea din sectorul constructiilor. Demersul, armonizat cu cele derulate la nivelul Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii din Romania, a vizat comunicarea cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, dar si cu Parlamentul Romaniei, prin intermediul Comisiei pentru Industrii si Servicii, respectiv Comisiei pentru Administratie Publica din Camera Deputatilor.
In mod concret, reprezentantii PPC au dialogat cu institutiile statului despre amendamentele necesare pentru imbunatatirea procesului de proiectare si pentru clarificarea rolurilor, pentru a evita astfel suprapunerea de responsabilitati intre proiectant si alti actori din industria de profil prin lege.
Din perspectiva inovarii si dezvoltarii durabile, viziunea noastra se bazeaza pe proiectele pe care companiile membre le deruleaza cu succes, implementand aceste proiecte prin utilizarea noilor tehnologii, a solutiilor oferite de modelarea informatica a cladirilor sau a oportunitatilor generate de inteligenta artificiala. In mod evident, calitatea inovarii si a dezvoltarii durabile pe care o furnizam tine de echipele noastre, de proiectantii foarte bine pregatiti si care livreaza la cele mai inalte standarde.
Revista Constructiilor: Care sunt principalele provocari cu care se confrunta sectorul constructiilor in Romania in prezent si cum intentioneaza Patronatul sa abordeze aceste probleme?
Alexandru FULGA: In primul rand, o viziune moderna nu poate fi aplicata fara o forma de reprezentare coerenta si omogena. De aceea, punctul de plecare a fost infiintarea Patronatului Proiectantilor in Constructii din Romania, cu scopul de a reprezenta si a sustine interesele economice, tehnice si juridice ale membrilor Patronatului, inclusiv punand accentul pe clarificarea si corelarea drepturilor si responsabilitatilor proiectantilor in constructii in sistemul legislativ din Romania.
Suntem direct interesati in pregatirea cat mai buna a proiectantilor si incurajam parteneriatele cu Universitatile de profil, oferindu-le studentilor oportunitati de a intelege din vreme importanta practicii si aplicarii concrete a cunostintelor acumulate.
Pe de alta parte, avand in vedere oportunitatile generate de fondurile europene alocate Romaniei si de dinamica economica, vom participa activ la initierea, elaborarea si promovarea proiectelor de dezvoltare si cooperare economica.
Recunoscand provocarile, ne propunem sa avem o abordare constructiva, orientata catre solutii.
De exemplu, PPC a lansat deja conceptul „DigitalizAdaptare”, o initiativa si o abordare orientata catre viitor menita sa creeze un ecosistem digital integrat privind procesele administrative din industria constructiilor si care implica adaptari legislative si tehnologice. Propunem, practic, crearea unui ecosistem digital integrat prin introducerea semnaturii electronice in toate procesele administrative din industria constructiilor. Aceasta masura nu numai ca va accelera procesele administrative, dar va si elimina necesitatea documentelor fizice semnate manual, contribuind astfel la reducerea consumului de hartie si la protejarea mediului inconjurator. Acest exemplu concret reprezinta si o dovada a angajamentului nostru pentru inovare si dezvoltare durabila.
Membrii Consiliului Director, la randul lor exponenti recunoscuti din punct de vedere profesional si antreprenorial, au, de altfel, o activitate intensa in promovarea noilor tehnologii si a digitalizarii. BIM, Inteligenta artificiala – sunt deja parte din proiectele noastre si dorim sa promovam cat mai mult aceste beneficii, care reduc costurile, reduc riscurile de eroare si confera o eficienta sporita.
Revista Constructiilor: Ce initiative si proiecte dezvolta si sustine Patronatul pentru imbunatatirea calitatii si competitivitatii in industria constructiilor?
Alexandru FULGA: Ne mandrim deja cu doua parteneriate de referinta, dar si cu evenimente importante pentru a sprijini calitatea, competitivitatea, reprezentarea si valoarea adaugata a industriei constructiilor din perspectiva companiilor de proiectanti.
Am incheiat un parteneriat intre Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania si Banca Nationala a Romaniei, in scopul cooperarii pentru elaborarea unor studii, analize, cercetari si rapoarte, cu obiectivul final de promovare a acestora in cadrul programelor de dezvoltare economica, precum si pentru diseminarea cunostintelor economico-financiare in vederea cresterii nivelului de intermediere financiara.
Aria de cuprindere a parteneriatului vizeaza, printre altele, elaborarea unui plan de activitati comune ce vor fi derulate in contextul cooperarii dintre BNR si PPC. De asemenea, ne-am propus elaborarea unor studii si analize economice de interes reciproc, organizarea de prezentari si evenimente la sediile BNR si PPC, in contextul proiectelor stabilite de comun acord, dar si participarea reprezentantilor celor doua institutii la mese rotunde.
Latura strategica si conceptuala a acestui parteneriat a ajuns rapid si la implementare. Astfel, un prim eveniment in aceasta directie, organizat pe data de 3 aprilie 2024, a regasit BNR si PPC in calitate de co-organizatori ai conferintei Dezvoltarea – de la planificare la stabilitate si durabilitate, eveniment ce s-a bucurat de prezenta unor oficiali de rang inalt din Guvern, Parlament si autoritati de reglementare, precum si reprezentanti ai BNR si ai Federatiei Patronatelor in Constructii, pentru a discuta si a elabora o viziune strategica ce va stimula dezvoltarea sustenabila a sectorului de constructii din Romania. Jumatate din cresterea economica a anului trecut s-a bazat pe activitatea sectorului de constructii, care a ajuns la o pondere de 8% din PIB. Guvernatorul BNR, Excelenta Sa, Mugur ISĂRESCU, dar si ministrii Dezvoltarii, Finantelor si cel al Investitiilor si Proiectelor Europene au sustinut, prin prezenta si mesaj, nevoia unei abordari strategice in privinta proiectelor de construire si modernizare a tarii. Mesajul PPC este clar: daca vrem ca cele 150 de miliarde de euro din banii publici anuntate ca investitii si multe alte miliarde din investitii private sa aduca valoare adaugata si ritm alert de dezvoltare economica, avem nevoie de legislatie cat mai coerenta, oameni pregatiti si capacitatea de a integra noile tehnologii in activitatea de proiectare.
In mai putin de 3 luni de la infiintare, Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania a castigat o pozitie binemeritata de membru al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), singura organizatie reprezentativa din Romania la nivel de sector de activitate Constructii Civile si Industriale. Aceasta aderare reprezinta un pas important in consolidarea pozitiei noastre in industria constructiilor si in intarirea vocii noastre colective in relatia cu autoritatile locale si nationale precum si cu sectorul privat. Cu peste 100 de companii membre, PPC este dedicat consolidarii dialogului si cooperarii intre toate partile implicate in sectorul constructiilor.
Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania
Bucuresti, str. Alexandrina nr. 20‐22, bloc C4, etaj 2, apartament 5, cam. nr. 2, sector 1
Telefon: +4 0728 000 998
E-mail: office@ppc.org.ro
www.ppc.org.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 212 – aprilie 2024, pag. 50-51
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns