In perioada 10-11 mai 2024, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia isi deschide portile pentru comunitatea geodezilor din tara si de peste hotare cu ocazia celei de-a XVI-a editii a Simpozionului National cu Participare Internationala GeoCAD.
Universitatea „1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia, infiintata in anul 1991, este o institutie de invatamant superior si cercetare cu caracter public, de stat, cu personalitate juridica, dispunand de autonomie, care isi desfasoara activitatea in baza Constitutiei Romaniei, a Legii nr. 199/2023, a Cartei Universitare si a regulamentelor proprii de functionare elaborate potrivit Legii.
Numele institutiei este unul simbolic, strans legat de importanta istorica a orasului, Alba Iulia fiind prima capitala a celor trei provincii romanesti. La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Nationala de la 1 Decembrie 1918, care a stat la baza infaptuirii unirii Transilvaniei si a Banatului cu Regatul Romaniei. In anul 1922 a avut loc, la Alba Iulia, ceremonia oficiala de incoronare a regilor Romaniei Mari, Ferdinand I si Maria, moment care a consfintit importanta istorica a orasului si rolul sau de capitala istorica.
Inca de la infiintarea sa, in 1991, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia si-a definit misiunea pornind de la semnificatia nationala a municipiului Alba Iulia si a zonei, idealul educational sprijinindu-se pe traditiile valoroase ale scolii superioare romanesti. De peste un sfert de secol, Universitatea albaiuliana urmareste sa contribuie, prin modalitatile specifice ale educatiei, cercetarii si creatiei de valori, la pastrarea si afirmarea identitatii nationale, la unitatea in diversitate a culturii romane, la integrarea activa a acesteia in circuitul european si universal de valori.
Dezvoltarea invatamantului in sfera masuratorilor terestre s-a impus atat la nivel national, cat si pe plan local, din necesitati economice si stiintifice, tinandu-se cont ca numarul specialistilor in domeniul masuratorilor terestre este sub cerintele acestui domeniu de activitate. Schimbarile structurale survenite in tara noastra, dupa anul 1989, prin trecerea la economia de piata si dezvoltarea proprietatii private, au produs schimbari fundamentale si in domeniul cadastrului, atat in ceea ce priveste evidenta bunurilor imobile cat si sub aspectul reprezentarilor grafice ale acestora. Actualizarea si modernizarea cadastrului, pentru a-l face multifunctional, necesita un numar mare de specialisti, cu o distributie pe cat posibil uniforma la nivel national.
Activitatea colectivului de cadre didactice se desfasoara in sfera cercetarilor fundamentale si aplicative din domeniul vast al managementului datelor spatiale, masuratorilor terestre si cadastrului, dezvoltarii urbane si protectiei mediului ȋnconjurator cu orientare spre dezvoltarea cercetarii stiintifice, a economiei, serviciilor si relatiilor comunitare, contribuind totodata la formarea si stimularea cercetarii studentesti, a invatamantului universitar in acest domeniu.
Dezvoltarea cercetarii stiintifice atat pe plan local, la nivel de department, cat si pe plan national si international, prin abordari interdisciplinare si initierea cercetarii aplicative pentru solutionarea unor probleme practice specifice domeniului Ingineriei Geodezice si Cadastrului, a pus in evidenta necesitatea organizarii unei manifestari stiintifice in cadrul careia expertii in domeniu, cercetatorii si doctoranzii sa isi poata prezenta rezultatele cercetarilor, sa se cunoasca, sa stabileasca si sa cultive relatii personale si profesionale.
Simpozionul National cu Participare Internationala GeoCAD, ajuns la a XVI-a editie, este organizat o data la doi ani de catre colectivul Departamentului de Cadastru, Inginerie Civila si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia si le ofera specialistilor in domeniul Ingineriei Geodezice si Cadastrului posibilitatea sa isi prezinte cele mai recente contributii in domeniu.
Simpozionul GeoCAD reprezinta un forum deosebit de valoros ce le ofera participantilor un cadru propice pentru promovarea colaborarii intre comunitatea stiintifica si cei direct implicati in procesele decizionale ale administratiei publice. Printre acestia se regasesc nu doar cercetatori, ci si reprezentanti ai autoritatilor locale si guvernamentale, alaturi de profesionisti din cadrul firmelor romanesti specializate in furnizarea de echipamente specifice de masurare si de prelucrare a datelor rezultate din masuratori.
Tematica abordata in cadrul sectiunilor simpozionului si in discutiile realizate in cadrul meselor rotunde este profund ancorata in prefigurarea tendintelor din domeniul ingineriei geodezice si cadastrului. Aceste dezbateri acopera teme de maxima actualitate, fiind deosebit de interesante, iar participarea unor invitati speciali, personalitati de marca in domeniu, prin expertiza lor, confirma cele mentionate. Prezentarile sustinute in cadrul sectiunilor simpozionului precum si dezbaterile din cadrul mesei rotunde reprezinta surse de cunoastere, acoperind aspecte esentiale ale evolutiilor tehnologice si stiintifice din acest domeniu complex. Participantii au ocazia de a se familiariza cu cele mai recente inovatii, practici si cercetari de varf din domeniul geodeziei si cadastrului.
Firmele specializate in furnizarea de echipamente beneficiaza de spatii expozitionale generoase, unde isi pot prezenta produsele si solutiile inovatoare. Aceasta componenta expozitionala adauga un nivel suplimentar de interactiune si schimb de informatii intre participanti.
Pentru a completa experienta, fiecare editie a Simpozionului GeoCAD se incheie cu o excursie documentara, oferindu-le participantilor nu doar oportunitatea de a se relaxa, ci si posibilitatea de a explora pe teren contextul specific domeniului lor de activitate.
Prin toate aceste elemente, Simpozionul GeoCAD devine un eveniment de referinta in calendarul academic si profesional, facilitand nu doar schimbul de idei, ci si consolidarea retelelor de colaborare intre diverse parti interesate, contribuind astfel la dezvoltarea cunoasterii si a practicilor din domeniul ingineriei geodezice.
Mai multe informatii despre GeoCAD 2024, pe http://geocad.uab.ro/ si www.ugr.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 212 – aprilie 2024, pag. 48-49
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns