«

»

Utilizarea scanerelor aeriene si terestre pentru reabilitarea cladirilor vechi

Share

 Cladirile istorice sunt poate printre cele mai frumoase edificii existente in localitatile noastre, amprenta acestora asupra vietii sociale fiind una deosebita. Garile, de exemplu, au reprezentat intotdeauna un reper al vietii culturale, sociale si arhitecturale in societatea romaneasca. Cladirile garilor sunt adevarate capodopere arhitecturale, de aceea reabilitarea acestora reprezinta o reala provocare pentru orice arhitect.

 

Gara Apahida este parte a tronsonului de cale ferata Apahida – Gherla – Dej, data in folosinta incepand cu 15 septembrie 1881, tronsonul avand o lungime de 46,7 km. La reabilitarea cladirii istorice a garii, specialistii in topografie si cadastru au avut o contributie demna de mentionat, dandu-le arhitectilor o „unealta” extrem de utila: modelul tridimensional al obiectivului arhitectural.

 

Fig. 1: Cladirea originala a garii Apahida (1901 – 1915)

Fig. 2: Gara Apahida, astazi

 

Pentru realizarea scanarii s-au utilizat urmatoarele echipamente:

  • drona South Surveying Eco-Pro cu scaner aeropurtat LiDAR-Wiz
  • scaner Faro X330
  • receptor GNSS South Surveying G3

 

Proiectul topografic a constat in realizarea scanarii exterioare a intregului ansamblu al garii, din care s-a extras apoi doar cladirea garii Apahida in vederea construirii modelului 3D in format digital.

Scanarea exterioara terestra a fost efectuata din 29 de pozitii, care sa acopere in cele mai mici detalii intreg ansamblul garii, in vederea obtinerii unui nor de puncte clar si consistent, utilizand scanerul FARO X330.

Procesarea acestor scanari s-a efectuat utilizand software-ul SCENE, cu ajutorul caruia s-a realizat asamblarea norilor de puncte, asigurandu-se o precizie sub 5 mm a concatenarii si asamblarii norilor de puncte.

Fig. 3: Nor de puncte obtinut din scanarea terestra

 

Norul de puncte obtinut din scanarea terestra a fost apoi curatat utilizand software-ul Autodesk Recap Pro.

Fig. 4: Vedere dinspre sosea

Fig. 5: Vedere dinspre peron

 

Scanarea acoperisului s-a efectuat utilizand drona South Surveying EcoPro cu scaner aeropurtat LiDAR wizz.

Fig. 6: Drona EcoPro cu sistemul de scanare aeropurtat LiDAR-Wiz

Fig. 7: Nor de puncte obtinut prin scanare aeriana

Fig. 8: Nor de puncte al acoperisului garii Apahida

 

In baza coordonatelor punctelor masurate cu receptorul GNSS South Surveying G3, s-a realizat alinierea celor doi nori de puncte, obtinandu-se in final un nor de puncte compact care include atat scanarea terestra cat si cea aeriana.

Fig. 9: Nor de puncte complet

 

Acest nor de puncte a fost apoi prelucrat in Revit, obtinandu-se modelul 3D in format digital al cladirii garii Apahida.

Fig. 10: Modelul tridimensional al garii Apahida

 

 

CONCLUZII

  • Utilizarea scanerelor terestre si aeriene permite realizarea modelului digital al cladirilor intr-un timp foarte scurt.
  • Conceperea si definitivarea proiectului se fac intr-un timp redus, comparativ cu metodele clasice. La Apahida, spre exemplu, intregul proces de scanare a durat o zi. Procesarea datelor a durat 2 zile – alinierea scanarilor terestre, alinierea scanarilor terestre cu cele aeriene si generarea modelului digital al cladirii.
  • Acuratetea obtinuta este de ordinul milimetrilor.

 

Lucrarile de scanare si aliniere a norilor de puncte au fost realizate in colaborare de Pax Skytopo SRL (paxskytopo@gmail.com) si SysCAD Solution SRL (office@cadsolutions.ro), iar modelul digital 3D a fost realizat de firma Esurvey Geocontrol SRL (igm@esurvey.ro).

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 213 – mai 2024, pag. 54-55

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/05/17/utilizarea-scanerelor-aeriene-si-terestre-pentru-reabilitarea-cladirilor-vechi/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.