In perioada 15-16 aprilie 2024, Colectivul Constructii Metalice, Departamentul Structuri al Facultatii de Constructii din cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN), a organizat cu succes cea de a XVIII-a editie a Conferintei Nationale de Constructii Metalice. Unul dintre obiectivele principale ale conferintei a fost facilitarea schimbului de idei si transferul tehnologic dinspre domeniul cercetarii catre industria constructiilor metalice, evenimentul fiind dedicat proiectantilor, cadrelor didactice si cercetatorilor din acest domeniu, mentinand astfel si o permanenta legatura cu producatorii si executantii ariei structurilor metalice din Romania.
Aceasta editie aniversara s-a desfasurat in noile spatii moderne ce au fost amenajate de catre UTCN in fosta cladire Casa de Moda de pe strada George Baritiu din Cluj-Napoca, inaugurate in luna februarie sub denumirea HUB UTCN, institutia demarand in forta activitatea de hub si cu acest eveniment de succes.
Conferinta a atras peste 150 de participanti din toata tara, interesati sa discute si sa asimileze cunostinte noi, sa relationeze si sa identifice solutii pentru problemele cu care se confrunta sau cu care s-au confruntat la un moment-dat in activitatile proprii, beneficiind de exemple de bune practici din experienta prezentatorilor.
Pe parcursul celor doua zile, programul conferintei s-a desfasurat intr-o sesiune plenara cu prezentari tehnice si o sesiune paralela dedicata workshop-urilor sustinute de sponsorii principali, firmele Reflex Software si Allbim Net.
Dupa deschiderea festiva la care Rectorul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, prof. dr. ing. Vasile TOPA, si Decanul Facultatii de Constructii, prof. dr. ing. Daniela MANEA, le-au adresat mesaje de bun-venit participantilor conferintei, a avut loc decernarea diplomei de onoare profesorului emerit Vasile PACURAR.
Sectiunea 1 a primei zile a fost deschisa de catre Academicianul Dan DUBINA (Academia Romana) cu o trecere in revista a proiectelor de cercetare derulate in cadrul Universitatii Politehnica din Timisoara (UPT) , prezentarea incluzand si structuri proiectate si realizate in solutie compusa sau hibride otel-beton, prin lucrarea intitulata Structuri si elemente structurale compuse sau hibride in cladiri si lucrari ingineresti. Sectiunea a mai inclus prezentari despre solutii software de top de la Reflex Software, structuri de rafturi, studii experimentale si numerice sub efecte statice si ale exploziilor, dar si experiente privind scanarea si modelarea BIM a structurilor metalice.
Sectiunea 2 a debutat cu prezentarea profesorului Kim RASMUSSEN (Sydney University ‒ Australia), care ne-a impartasit din experienta de cercetare australiana privind generalizarea metodei componentelor pentru imbinarile structurilor metalice, prezentare intitulata Connections ‒ the full-range Generalised Component Method. Pe langa otelurile inovatoare produse de compania Arcelor si noutatile Eurocodului 8, am aflat si despre rolul inginerului proiectant de structuri prin lentilele asociatiei profesionale AICPS.
Sectiunea 3 a continuat cu prezentarea arhitectului Serban TIGANAS – in prezent, si decanul Facultatii de Arhitectura din cadrul UTCN – impartasind din vasta experienta practica, cu un subiect incitant: Optiunea pentru otel sub presiunile contemporane. Din aceasta prezentare am aflat, bazat pe cel putin 10 argumente, de ce sa construim cu otel . Compania Isopan a prezentat solutii inovatoare pentru anveloparea cladirilor, dupa care participantii au avut o incursiune in teoria generalizata a grinzii.
Sectiunea 4 a incheiat prima zi de prezentari cu studii de caz: proiectarea unei sarpante metalice cu forma baroca, sisteme de contravantuiri particulare pentru structuri in cadre, simulari ale actiunii vantului turbulent asupra structurilor si raspunsul stalpilor de telecomunicatii la actiunea vantului au fost subiectele dezbatute inainte de cina festiva.
De-a lungul primei zile s-au desfasurat si workshop-urile companiilor Allbim Net si Reflex Software, in sesiune paralela cu cea plenara.
Cea de a doua zi de conferinta a debutat cu prelegerea domnului Dinos IOANNIDIS (de la compania britanica Strumis), alaturi de Allbim Net. Intr-o maniera efervescenta, domnia sa a evidentiat importanta tehnologiei in fabricatia si executia structurilor metalice, prezentarea avand titlul Efficient digitization in modern steel fabrication.
Sectiunea 5 a adus prezentari despre structuri avand plansee si imbinari hibride, evidentiind influenta conditiilor de solicitare asupra performantei macro-componentelor din imbinarile structurilor, si incheindu-se cu un studiu de caz privind analiza interdisciplinara a stalpilor liniilor electrice aeriene.
Sectiunea 6 a fost deschisa de domnul profesor Ioannis VAYAS (Technical University of Athens), care a abordat un subiect practic din experienta proprie profesionala in ceea ce inseamna evaluarea structurilor de poduri, prin exemplul podului metalic avand varsta de peste 60 de ani, intr-o prezentare cu titlul Evaluation of the old sliding Steel bridge in Chalkis, Evia, Greece. Au urmat subiecte variate: compania Con-A a prezentat solutii complete pentru executia structurilor metalice, dupa care au venit exemple de calibrari ale otelurilor pentru analize numerice si influenta actiunilor exceptionale datorate focului asupra sectiunilor mixte otel-beton.
Si de-a lungul acestei zile s-au desfasurat workshopuri ale companiei Reflex Software in sesiune paralela cu cea plenara, urmarite cu maxim interes de catre participantii la conferinta.
Sectiunea 7 a continuat cu prezentarea domnului profesor James LIM (Waikatoo University – Noua Zeelanda), care ne-a oferit o viziune integrata a imbinarilor structurilor realizate din elemente cu sectiuni formate la rece prin prelegerea sa foarte cuprinzatoare intitulata Joint effects in cold-formed steel portal frames. Compania KESZ Romania a evidentiat provocari in montajul structurilor metalice prin prisma unor serii de lucrari, executate cu succes. Nu puteau lipsi solutiile de protectie anticoroziva prin zincare si nici informatiile despre tendintele din sistemul de invatamant european prin prezentarea procesului de armonizare a disciplinelor in cluster-ul „Civil Engineering” din cadrul Universitatii Europene de Tehnologie Eut+.
Nu in ultimul rand, sectiunea 8 le-a oferit participantilor, pe finalul conferintei, studii de caz foarte variate: conservare ruine arheologice, acoperis metalic cu structura ramificata sub forma de copaci, solutii de consolidare pe grinzi cu zabrele, impactul fatadelor metalice asupra mediului, structuri contravantuite cu diagonale cu flambaj impiedicat si, in final, rezultate ale unor incercari experimentale pe imbinari de continuitate la tevi rectangulare.
Conferinta s-a incheiat cu o vizita tehnica: cei interesati au mers la santierul Castrului Roman Potaissa al legiunii a V-a Macedonica din Turda, unde au putut vedea un exemplu de aplicatie a structurilor metalice in conservarea ruinelor arheologice.
Lucrarile prezentate in cadrul conferintei vor aparea in extenso, in curand, in volumul dedicat evenimentului.
Au fost cateva zile pline, in care Clujul a devenit virtual capitala constructiilor metalice.
Dorim sa le multumim pe aceasta cale tuturor vorbitorilor care ne-au fost alaturi si au contribuit la succesul acestei editii a Conferintei Nationale de Constructii Metalice, CM18, precum si sponsorilor, pentru suportul lor, fara de care nu ar fi fost posibila aducerea invitatilor de pe alte continente, asigurarea mediului de interactiune si catalizarea discutiilor libere in cadrul evenimentelor sociale.
Multumim partenerului nostru media principal, Revista Constructiilor. Suntem incantati de colaborare si speram ca vor fi alaturi de noi si la viitoarele editii ale Conferintelor Nationale de Constructii Metalice.
Autor:
conf. univ. dr. ing. Zsolt NAGY
Toate informatiile relevante despre cea de-a XVIII-a editie − de la Cluj-Napoca − a Conferintei Nationale de Constructii Metalice sunt disponibile pe site-ul dedicat,
www.con-steel.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 213 – mai 2024, pag. 34-35
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns