«

»

Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania: o forta emergenta in industria constructiilor

Share

 

 

In primele patru luni de la infiintare, Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC) a reusit sa-si consolideze rapid pozitia, atragand deja peste 100 de membri si deschizand un nou capitol in industria constructiilor din tara. Cu o viziune clara si un angajament puternic fata de promovarea intereselor proiectantilor in constructii, PPC lucreaza sustinut pentru a avea un impact semnificativ asupra diverselor aspecte ale sectorului de constructii, de la dezvoltarea legislatiei pana la adoptarea tehnologiilor moderne si promovarea inovatiei.

 

 

Consolidarea pozitiei in industrie

Alexandru FULGA, presedinte PPC

Inca de la infiintarea sa in luna ianuarie, PPC si-a asumat rolul de reprezentare a breslei proiectantilor in constructii din Romania. Cu sprijinul a peste 40 de membri fondatori, organizatia a avut un start puternic, atragand rapid interesul si aderarea altor profesionisti din domeniu. Misiunea de promovare si reprezentare a proiectantilor in fata autoritatilor publice si a partenerilor institutionali a servit drept catalizator pentru consolidarea pozitiei PPC in industrie.

 

Implicare in dezvoltarea legislatiei si consultari cu autoritatile

Una dintre primele actiuni ale PPC a fost initierea unor consultari cu Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei si cu Parlamentul Romaniei pentru imbunatatirea legislatiei din sectorul constructiilor. Impreuna cu Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii din Romania (FPSC), PPC a transmis propuneri si a participat la discutii pe marginea Proiectului de Lege privind Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor (CATUC), demers care urmareste clarificarea obligatiilor si responsabilitatilor in procesul de realizare a unei investitii. Scopul este de a aduce claritate si de a elimina suprapunerile de responsabilitati existente in forma actuala a proiectului de lege.

 

Prin aceste propuneri, reprezentantii PPC si FPSC doresc sa dinamizeze investitiile si sa simplifice procedurile, reducand riscul interpretarilor care pot genera blocaje in procesul de dezvoltare.

 

Parteneriate strategice pentru stimularea dezvoltarii economice

Un alt aspect important al activitatii PPC a fost incheierea unor parteneriate strategice pentru promovarea intereselor membrilor sai si stimularea dezvoltarii economice. In acest sens, Acordul de parteneriat incheiat in luna februarie cu Banca Nationala a Romaniei are ca scop colaborarea in elaborarea de studii si analize in domeniul economic si financiar, evidentiind importanta finantarii adecvate pentru investitiile in constructii. De asemenea, parteneriatul incheiat in luna aprilie cu Asociatia Romana pentru Smart City evidentiaza angajamentul PPC fata de inovatie si dezvoltare urbana durabila, colaborarea fiind menita sa contribuie la crearea unor comunitati mai eficiente si conectate, adresand provocarile urbanizarii contemporane.

 

Prim-vicepresedintele PPC, Alexandru PUCHICI, la seminarul BIM pentru arhitecti – CADware Engineering GRAPHISOFT

 

Promovarea inovatiei si a tehnologiilor moderne in constructii

Un alt punct de interes major in activitatea PPC a fost promovarea inovatiei si a tehnologiilor moderne in industria constructiilor. Lansarea, in luna martie, a conceptului DigitalizAdaptare a evidentiat angajamentul organizatiei in directia crearii unui ecosistem digital integrat pentru procesele administrative din industria constructiilor. Implementarea semnaturii electronice pentru documentele oficiale si crearea de platforme online pentru primirea si procesarea cererilor sunt doar cateva exemple ale angajamentului PPC pentru eficientizarea si modernizarea sectorului. Participarea la seminarul BIM pentru arhitecti a aratat importanta utilizarii noilor tehnologii in proiectare si pregatirea corespunzatoare a profesionistilor din domeniu.

 

Participare activa la evenimente si conferinte relevante

PPC si-a consolidat pozitia in industrie si si-a promovat agenda participand activ la diverse evenimente si conferinte relevante. Prezenta la Construction & Infrastructure Summit, Forumul Constructiilor 2024, Gala Smart City Industry Awards sau Conferinta BNR-PPC Dezvoltarea – de la planificare la stabilitate si durabilitate si alte evenimente similare a oferit o platforma pentru promovarea intereselor proiectantilor in constructii si pentru consolidarea relatiilor cu alte organizatii relevante din domeniu, precum si un spatiu de reflectie privind importanta colaborarii dintre sectorul privat si autoritati in actualizarea legislatiei, elaborarea de politici publice si asigurarea finantarii adecvate pentru investitiile in constructii.

 

Unul dintre primele evenimente marcante de pe agenda PPC: Construction & Infrastructure Summit 2024

 

Prin realizarile sale si contributiile la dezvoltarea sectorului constructiilor inca din primele luni de la infiintare, Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC) si-a demonstrat angajamentul ferm fata de promovarea intereselor proiectantilor si de avansarea industriei constructiilor in Romania, jucand un rol esential in definirea directiei strategice si in promovarea standardelor de excelenta, inovare si sustenabilitate in proiectare.

 

Presedintele PPC, Alexandru FULGA, si Prim-vicepresedintele PPC, Catalin PODARU, la Forumul Constructiilor 2024

 

„Valorificand nivelul inalt de expertiza acumulata de membrii nostri, avem sansa de a oferi o deschidere mai mare pentru conectarea proiectantilor in constructii la viziunea de dezvoltare a Romaniei”, a declarat Alexandru FULGA, presedintele Patronatului Proiectantilor in Constructii din Romania, adaugand ca „Impreuna, proiectanti, autoritati publice nationale si locale, parteneri si beneficiari din sfera privata, putem intensifica si optimiza ritmul nostru de lucru, dar si imbunatati cadrul normativ care ne vizeaza activitatile. Intre timp, fiecare nou membru care ni se alatura intareste vocea noastra, care este tot mai bine auzita si corect inteleasa”.

 

 

 

Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania
Bucuresti, str. Alexandrina nr. 20‐22, bloc C4, etaj 2, apartament 5, cam. nr. 2, sector 1
Telefon: +4 0728 000 998
E-mail: office@ppc.org.ro

 

www.ppc.org.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 213 – mai 2024, pag. 42-43

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/05/19/patronatul-proiectantilor-in-constructii-din-romania-o-forta-emergenta-in-industria-constructiilor/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.