«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Istoria fata in fata cu ecologia – restaurarea monumentelor cu accent pe dezvoltarea sustenabila

Share

 

Restaurarea contemporana a cladirilor istorice nu este doar o provocare tehnica, ci si una etica si ecologica. Pe masura ce interesul pentru dezvoltarea sustenabila creste, tot mai multa atentie se acorda aspectelor de mediu in timpul procesului de renovare. Datorita patrimoniului cultural bogat si numarului mare de monumente, Romania joaca un rol important in acest domeniu. Sa aruncam o privire asupra provocarilor, oportunitatilor si statisticilor referitoare la reabilitarea ecologica a monumentelor de la noi din tara.

 

Magazinul Bucuresti, Bucuresti, Romania. Sisteme utilizate: MB-60E EI, MB-78EI, MB-SR50N

 

Conservarea autenticitatii istorice si aspectele de mediu

Popularitatea in crestere a constructiilor sustenabile nu are impact doar asupra noilor investitii, ci si asupra proceselor de reabilitare a cladirilor aflate in spatiul public de zeci de ani. Din cauza diferitelor tehnologii de constructii utilizate in trecut, aceste cladiri necesita adesea lucrari considerabile (dar si resurse financiare) pentru a corespunde standardelor actuale. Dupa cum se poate observa in viata reala, in Romania se acorda o mare importanta conservarii patrimoniului cultural si arhitectural prin investitii in numeroase procese de restaurare a cladirilor istorice. Printre exemple se numara programe precum RO-CULTURA, al Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, privind sprijinul financiar pentru restaurarea si revitalizarea monumentelor, sau activitati desfasurate prin Programul National de Reconstructie (PNR). In cadrul acestuia din urma a fost finalizata restaurarea a aproximativ 400 de monumente, inclusiv a celor aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, intre anii 1997 si 2018.

 

De ce investesc tarile europene in proiecte de restaurare? Motivul principal il reprezinta necesitatea de a pastra autenticitatea istorica, valoarea si caracterul original al cladirilor care constituie centrul oraselor europene. Al doilea element important pentru care investitorii aleg sa faca acest pas – si totodata o extensie a celui mentionat mai sus – este dorinta de a proteja patrimoniul arhitectural impotriva degradarii. Revitalizarea, alaturi de lucrarile de intretinere aferente pe care le implica, protejeaza constructiile de efectele negative ale factorilor externi in decursul anilor.

 

Restaurarea ecologica a cladirilor istorice reprezinta o provocare, dar si o oportunitate pentru crearea unei legaturi intre protejarea patrimoniului cultural si dezvoltarea sustenabila. Alegerea corecta a tehnologiei si a materialelor permite nu doar ca aceste cladiri sa isi pastreze autenticitatea istorica, ci si sa fie adaptate la standardele moderne de mediu si energetice.

Silk Factory Cultural Quarter, Mohacs, Ungaria. Sisteme utilizate: MB-45, MB-70HI, MB-SR50N

 

Tehnologii moderne in slujba patrimoniului istoric

Revitalizarea ecologica a cladirilor ne permite sa le adaptam mult mai bine la cerintele actuale ale politicii de mediu, oferindu-ne, in acelasi timp, si posibilitatea de a le conferi noi functii utile. Astfel, se poate spune ca procesele de revitalizare a cladirilor vechi reprezinta un fel de „a doua sansa” pe care o primesc pentru a indeplini anumite functiuni publice. Oportunitatea consta in utilizarea a numeroase tehnologii moderne, printre care putem aminti sistemele inteligente de gestionare a energiei, materialele de constructie durabile si sistemele de incalzire si racire eficiente din punct de vedere energetic.

 

Asocierea acestor solutii cu structura deja existenta a cladirii o va face mult mai ecologica si, in acelasi timp, mai bine protejata impotriva degradarii cauzate de factorii externi.

 

Un bun exemplu de tehnologii cu impact major asupra modificarii parametrilor unei cladiri este reprezentat, fara indoiala, de ferestrele, usile si peretii ce se vor monta in respectiva cladire. In acest domeniu, ALUPROF se deosebeste, cu siguranta, prin ferestrele, usile si fatadele din sisteme de aluminiu care indeplinesc cele mai stricte standarde de constructii cu emisii reduse, produse pe care le comercializeaza deja de mult timp.

 

Relevant de mentionat, in acest context, sunt ferestrele din sistemele MB-SLIMLINE si MB-FERROLINE, care se caracterizeaza prin profile inguste realizate din aluminiu rezistent, precum si printr-o izolare termica ridicata, datorita careia interiorul este mai bine protejat de conditiile exterioare. O atentie suplimentara trebuie acordata faptului ca aceste 2 variante de ferestre pot fi realizate in orice forma, ceea ce permite ca dimensiunile lor sa corespunda mai bine deschiderilor ferestrelor deja existente in cladirile istorice.

 

In proiectele de reabilitare, ne confruntam adesea cu suprafete mari de vitrare, ce pot fi completate minunat cu fatade din aluminiu, de exemplu cele in sistemul MB-MT50N, sau cu partitii ignifuge din aluminiu cu usi in sistemul MB-78EI. Si in cazul suprafetelor mai mici, ferestrele si usile din aluminiu in sistemele MB-79N sunt, de asemenea, o alegere buna, oferind o durabilitate ridicata, precum si un nivel adecvat de izolare termica, ceea ce permite reducerea considerabila a consumului de energie pentru echipamentele de aer conditionat si incalzire.

 

Let’s build a better future

Aspectul istoric al Europei este un factor extrem de important, pe care trebuie sa il luam in considerare in orice situatie corelata cu protectia mediului. Din acest motiv, este foarte important sa tinem cont de acele cladiri care exista de zeci sau chiar sute de ani si sa le adaptam pe toate planurile la noile standarde de emisii si de eficienta termica impuse de directivele europene si de programele de restaurari.

 

Prin urmare, patrimoniul cultural al regiunii noastre se confrunta cu o serie de provocari, al caror rezultat este crearea unor solutii precum ferestrele si usile oferite de ALUPROF. Datorita posibilitatii adaptarii lor la cerintele specifice cladirilor istorice, putem afirma cu incredere ca aceste edificii valoroase vor fi in continuare la dispozitia noastra in urmatorii ani, prin alinierea la standardele moderne, fara a fi necesare modificari ale structurii si ale aspectului original.

 

Preocuparea pentru un viitor comun nu inseamna doar implementarea unor noi tehnologii pentru a sprijini generatiile viitoare. De asemenea ‒ si poate mai presus de toate ‒ este vorba despre onorarea trecutului cu scopul de a-l pastra pentru generatiile viitoare. Si iata ce pot face proiectele de restaurare cu frumoasa arhitectura europeana!

 

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 213 – mai 2024, pag. 14-15

 Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/05/20/aluprof-aluminium-systems-istoria-fata-in-fata-cu-ecologia-restaurarea-monumentelor-cu-accent-pe-dezvoltarea-sustenabila/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.