Bruxelles, 09.04.2024
Alianta Constructii 2050 reuneste peste 50 de asociatii europene ce au legatura cu mediul construit. Industria europeana a constructiilor numara peste 5 milioane de companii, aproximativ 25 de milioane de angajati si reprezinta 10,3% din PIB-ul UE, fiind al doilea cel mai mare ecosistem industrial dintre cele 16 recunoscute de Comisia Europeana ca esentiale pentru Planul Industrial European.
Ecosistemul de constructii este un puternic furnizor de solutii pentru coeziune economica, sociala si actiuni climatice. Prin urmare, este si responsabilitatea noastra sa atragem atentia asupra escaladarii crizei economice si a impactului acesteia asupra segmentului locuintelor noi si asupra mediului construit. Aceste repercusiuni se extind dincolo de simplele probleme economice, afectand negativ economia Uniunii Europene, tesutul societal si eforturile de combatere a schimbarilor climatice.
Contextul socio-economic actual este caracterizat de rate ipotecare mai ridicate, inflatie, intreruperi ale lantului de aprovizionare, constrangeri de reglementare, criterii stricte de creditare impuse de banci, deficit de terenuri construibile si provocari in obtinerea autorizatiilor de construire. In consecinta, construirea de locuinte noi a incetinit semnificativ, ceea ce face ca posesia si inchirierea locuintelor sa fie mai dificile. Acest lucru se intampla deoarece mai multe state membre se confrunta cu o penurie grava de locuinte, care ar putea duce la consecinte sociale imprevizibile.
Provocarile legate de accesul la locuinta, un drept fundamental al omului, risca sa exacerbeze nemultumirea societatii, in special intr-un an marcat de alegeri importante atat la nivelul UE, cat si la nivel national.
Germania se confrunta cu cea mai grava criza a locuintelor din ultimii 20 de ani, in timp ce in Franta, pe segmentul de case noi, lucrarile a scazut la niveluri nemaivazute din 2010. Cifre recente sugereaza ca construirea de locuinte va scadea in 2024 in majoritatea statelor membre, o continuare a tendintei observate in 2023. Portugalia si Spania au inregistrat o crestere slaba pana la moderata in 2023, dar exista o nevoie semnificativa si persistenta de locuinte in ambele tari.
La nivelul UE a fost introdus un cadru legislativ extins, ca parte a Pactului Verde European. Dat fiind rolul sau de piatra de temelie a economiei Uniunii, ecosistemul european de constructii se angajeaza sa ofere solutii accesibile ca pret, circulare, ecologice, compatibile cu schimbarea/adaptarea la noile realitati. In acest nou cadru juridic, statele membre isi vor intensifica eforturile de decarbonizare a mediului construit, un pas ce este binevenit. Cu toate acestea, avand in vedere contextul, este imperativ ca aceste masuri sa fie puse in aplicare in mod judicios, luandu-se masuri ca furnizarea de noi locuinte la preturi accesibile cetatenilor europeni sa nu fie compromisa.
Anularile sau intarzierile cu care se confrunta proiectele de constructii, pe fondul conditiilor socio-economice actuale, au declansat o „furtuna perfecta” pentru noul segment de locuinte si, intr-un cadru mai larg, pentru ecosistemul european al constructiilor.
Agravarea crizei imobiliare nu numai ca afecteaza negativ ocuparea fortei de munca, dar contrazice si asteptarile conform carora Pactul Verde European va servi ca un motor semnificativ pentru crearea de locuri de munca. Mai mult, ameninta sa priveze o parte dintre cetatenii europeni si familiile acestora de acces la locuinte noi de calitate la preturi accesibile, subminand obiectivele de mediu ale Comisiei Europene, inclusiv angajamentul sau de a decarboniza fondul de locuinte, deoarece accesul limitat la cele mai ecologice locuinte de pe piata devine o realitate.
Chiar si in fata contextului economic dificil si a schimbarilor societale predominante din UE, ramane de netagaduit ca trebuie sa ne straduim sa ne atingem obiectivul de neutralitate climatica si sa acordam prioritate restabilirii naturii si a biodiversitatii. Dar este vital sa recunoastem ca aceste obiective politice majore trebuie urmarite abordand in acelasi timp nevoia cruciala a societatii de locuinte sanatoase si la preturi accesibile.
In consecinta, solicitam institutiilor UE si statelor membre sa colaboreze pentru a stabili conditii mai favorabile in vederea accelerarii furnizarii de noi locuinte.
Un pas initial ar putea fi evaluarea sistematica a impactului politicilor UE asupra:
- costurilor de construire;
- cheltuielilor cu locuinta;
- rigiditatii practicilor de creditare bancara;
- conditiilor economice-cadru pentru livrarea de noi locuinte cu emisii reduse de carbon si realizarea unui echilibru optim de cost intre investitiile in locuinte noi si conformitatea cu noua legislatie de mediu si eficienta energetica;
- disponibilitatii terenului construibil, potentialului de transformare a cladirii si accelerarii autorizatiilor de urbanism;
- situatiei financiare a gospodariilor, in special a gospodariilor cu venituri mici;
- sarcinii administrative asupra intreprinderilor, in special a furnizorilor de locuinte si a IMM-urilor din constructii;
- locurilor de munca si competentelor in sectorul constructiilor.
Avand in vedere aceste obiective, sectorul constructiilor, reprezentat de Alianta Constructii 2050, a pledat anul trecut pentru un forum care sa faca un bilant al evolutiei pietei constructiilor si pentru consolidarea contributiei sale indispensabile la promovarea ambitiilor de mediu, sociale si economice ale UE.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 213 – mai 2024, pag. 24
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns