«

»

Cea de-a 32-a Conferinta Nationala AICPS | 32.aicps.ro: AI, sustenabiltate si siguranta fondului construit

Share

 

 

In ultima vreme, in spatiul public, accentul cade tot mai des pe doua subiecte: 1. siguranta fondului construit si 2. AI si noile tehnologii.

Doua directii generale creionate la nivel european si care incep usor sa prinda contur si in Romania sunt, pe de o parte, sustenabilitatea cumulata cu utilizarea tehnologiilor mai prietenoase cu mediul (reducerea emisiilor de carbon), iar, de cealalta parte, tema proiectarii seismice la actiuni mai mari si alinierea noastra la exigentele europene in domeniul proiectarii.

 

Sustenabilitatea ca exigenta de baza si perspectiva utilizarii unei metodologii de calcul si desen asistate de AI pot contribui la imbunatatirea rezilientei structurale, respectiv a intregului fond construit.

Folosirea noilor tehnologii in avantajul profesiei va conduce, pentru inginerul proiectant de structuri, la eliberarea de sarcinile de rutina si repetitive, respectiv la cresterea posibilitatilor ca acesta sa isi asume mult mai mult rolul de om de concept, folosindu-si la maximum cunostintele dobandite intr-un mod creativ, indraznet, inovator.

 

Inginerii proiectanti de structuri vin impreuna pe 5-7 iunie 2024 la Iasi pentru a se intalni cu colegii din toata tara, dar si cu profesionisti de renume, invitati speciali din SUA, Marea Britanie, Germania etc. Mediu construit sustenabil – noi tendinte in structuri, materiale si tehnologii de constructii este tema Conferintei Nationale AICPS. La cea de-a 32-a editie sunt asteptati peste 300 de participanti, ingineri proiectanti de structuri si parteneri din domenii conexe ale industriei constructiilor. In primele 7 saptamani de la lansarea evenimentului, 250 de locuri s-au ocupat deja.

 

Sa vedem care este rolul conferintelor nationale in dinamica Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri si pentru ce ar trebui sa va pregatiti, la editia din acest an ‒ printr-o scurta trecere prin subiecte ce vor fi dezbatute in extenso la Iasi ‒ alaturi de dl dr. ing. Lucian MELINCEANU, presedinte AICPS.

 

Revista Constructiilor: In pragul deschiderii lucrarilor celei de-a 32-a Conferinte Nationale AICPS, va provocam sa ne intoarcem impreuna privirea spre AICPS31, care a stat sub semnul celor 3S: Stil | Structura | Sustenabilitate. Ce ar trebui inclus intr-un top 3 beneficii specifice (pe termen lung) ale acestei editii de anul trecut ‒ pentru membrii AICPS, dar si pentru autoritatile din domeniu, de ce nu?

AICPS: Beneficiul principal al editiei AICPS31 a fost revitalizarea interactiunii fizice in interiorul comunitatii ingineresti, interactiune afectata semnificativ (ca in toate sectoarele, de altfel) de criza generata de pandemia COVID-19. A fost un eveniment cu o prezenta on-site foarte numeroasa (aproximativ 400 de participanti), cu toate ca a oferit si posibilitatea de urmarire on-line a dezbaterilor. Evenimentul a redeschis apetitul normal si firesc spre interactiune tehnica si socializare intr-un mediu propice impartasirii ideilor si experientelor, cum obisnuim in comunitatea AICPS.

 

Al doilea beneficiu major a fost reprezentat de nivelul ridicat si de actualitate al prezentarilor tehnice si de numarul mare de lucrari sustinute. Pe parcursul celor 2 zile dedicate conferintei au fost 5 prezentari sustinute de invitati speciali din strainatate si peste 30 de prezentari tehnice ale inginerilor romani din toata tara (studii de caz, cercetari, normative etc). Impreuna cu cele 14 spatii de prezentare a solutiilor tehnice din partea sponsorilor, toate acestea au facut din Conferinta Nationala AICPS un eveniment dinamic si foarte interesant.

 

Cel de-al treilea beneficiu a fost adus de prezentarile ce au abordat problematici de stricta actualitate, referitoare la documente normative si legislative in dezbatere publica sau in curs de aprobare/publicare la momentul respectiv.

 

Revista Constructiilor: Se poate vorbi despre o schimbare de directie ‒ post-pandemie ‒ in proiectarea structurilor, sub aspectul tipologiei constructiilor? S-a speculat mult despre scaderea cererii pentru birouri in acceptiunea clasica, despre o alta interpretare a spatiilor si circulatiilor interioare, dar ‒ tragand linie ‒ s-au si pastrat, pe termen lung, respectivele tendinte? Sau ar trebui sa se concretizeze?

AICPS: Lucrurile au reintrat relativ repede in sfera normalitatii pre-pandemie, mai ales ca sectorul constructiilor a functionat destul de intens si in perioada pandemiei. Marea majoritate a dezvoltarilor si-au continuat parcursul pastrand destinatia initiala, fara modificari. Schimbarile vehiculate nu au adus inca modificari fundamentale la nivel de tipologii ale constructiilor.

 

Revista Constructiilor: Rezilienta structurala – cum o definiti?

AICPS: Rezilienta structurala se poate defini drept capacitatea de reluare a utilizarii normale a unei structuri in urma unui eveniment perturbator, soc, accident etc. Pentru a asigura succesul conceptului de „structuri reziliente” este esential sa se urmareasca mai multe aspecte, cu punerea accentului pe o proiectare care sa vizeze optimizarea cheltuielilor pe termen mediu si lung, nu numai a costului initial, in conditiile cresterii exigentelor de siguranta (pentru actiuni seismice cu probabilitate mai mica de aparitie).

 

Revista Constructiilor: Consolidare structurala si reparare /vs/ Demolare, reutilizare si reciclare, intr-o tara cu profilul seismic al Romaniei: explicati-ne cum decide un specialist (intr-o situatie ideala) unde este granita, si mai ales cum evalueaza impactul asupra mediului.

AICPS: In mod firesc, asa cum este si legislatia, decizia de a interveni asupra unei structuri se stabileste printr-o expertiza tehnica. Daca discutam despre profilul seismic al Romaniei, evident ca, de cele mai multe ori, factorul-cheie este reprezentat de capacitatea unei structuri supuse actiunilor seismice si, in consecinta, asigurarea nivelului de rezistenta minimal. Normativul P100-3 este cel care stabileste in Romania maniera de evaluare a gradului de asigurare a unei constructii existente din perspectiva actiunii seismice. Simplificat, cladirile cu un nivel de asigurare precar (cele care sunt introduse in clasa I de risc seismic conform P100-3 ‒ celebrele „constructii cu bulina rosie”) sunt cele care ar putea fi propuse spre demolare. Desigur, daca nu sunt monumente istorice. Cu toate acestea, demolarea unei cladiri reprezinta o chestiune extrem de sensibila si cu impact emotional major, in special pentru beneficiar, ceea ce conduce, de cele mai multe ori, la incercarea expertului de a gasi/impune solutii de reabilitare chiar si pentru aceste cladiri (situatie in perfect acord cu prevederile normativului P100-3). Si cand ne referim la costuri ele sunt atat de natura financiara cat si de natura duratei de timp alocat.

 

Referitor la decizia consolidare vs demolare din perspectiva impactului asupra mediului, trebuie spus ca aceasta componenta nu este evaluata in mod direct de catre expert intr-o expertiza tehnica, existand insa la nivel macro o multitudine de studii pe diverse tipuri de materiale, tehnologii si sisteme, studii care analizeaza pe baza procedeelor de Analiza a Ciclului de Viata (Life Cycle Analysis) impactul asupra mediului prin analize avansate de tip Cradle-to-cradle, Cradle-to-grave etc.

Impactul asupra mediului reprezinta o preocupare de baza a ingineriei structurale in tentativa de a construi intr-o maniera cat mai prietenoasa pentru mediu, scopul tuturor celor implicati fiind de a gasi solutii viabile pe termen lung (fie ca ne referim la reutilizarea de materiale cu capacitati mari de deplasare sau ca discutam de producerea cimentului intr-o maniera cat mai economica, de betoane „verzi”, de reutilizarea betonului concasat pentru anumite aplicatii etc).

 

Revista Constructiilor: Cum este influentata asociatia, in deciziile vizand pregatirea profesionala, de interactiunea nemijlocita ‒ la conferintele nationale AICPS ‒ a catorva sute de membri, specialisti in domeniu, care vin fiecare cu experientele lor bune si cu provocari carora au trebuit sa le faca fata? Sunt aceste intalniri si o sursa de inspiratie in organizarea urmatoarelor programe si cursuri adresate inginerilor proiectanti, specialistilor verificatori de proiecte si expertilor tehnici atestati in domeniile A1 si A2?

AICPS: Intalnirile tehnice organizate la nivel de asociatie reprezinta sursa de inspiratie cea mai importanta. Schimburile de idei si experiente sunt cele care permit cel mai usor identificarea zonelor vitale de actiune. In acest context, Conferinta Nationala AICPS, cel mai mare eveniment de schimb tehnic de experienta al inginerilor proiectanti de structuri din toata tara, este cea care genereaza cele mai multe oportunitati si cu siguranta ne bazam pe discutiile de la conferinta pentru a identifica directii relevante in vederea actualizarii ofertei de cursuri de pregatire continua pentru membri AICPS.

 

AICPS este o asociatie cu o viziune indreptata spre viitor. Vom reusi ‒ ca asociatie emblematica a profesiei de inginer proiectant de structuri ‒ prin unitate, profesionalism si viziune.

 

Va invitam si va incurajam sa luati parte, alaturi de sute de ingineri proiectanti de structuri si profesionisti din domeniu, la Conferinta Nationala AICPS, in perioada 5-7 iunie, la Iasi.

Program, speakeri, mese rotunde – http://32.aicps.ro

Termen limita de inscriere: 27 mai

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 213 – mai 2024, pag. 30-32

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/05/20/cea-de-a-32-a-conferinta-nationala-aicps-32-aicps-ro-ai-sustenabiltate-si-siguranta-fondului-construit/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.