«

»

FPSC: Constructorii spera in redresarea sectorului

Share

 

Inceputul de an a fost unul dificil, iar reducerile de activitate nu par a fi conjuncturale. In conditiile in care volumul lucrarilor de constructii s-a redus cu 10,8% in primele 2 luni, fata de 2 luni din 2023, indeosebi din cauza scadererii cu circa 42% a sectorului rezidential, este justificata temerea ca rezultatele constructorilor nu vor fi mai bune ca anul trecut.

Adriana IFTIME − Director General FPSC

Totusi, se pare ca, incepand cu luna martie, redresarea este vizibila. Spre exemplu, in acea luna, autorizatiile de construire pentru cladiri rezidentiale si-au incetinit declinul, numarul acestora crescand cu 18,8% fata de luna februarie 2024. Ca urmare, in primul trimestru din acest an, scaderea numarului de autorizatii a fost de 7,2% fata de trimestrul I 2023, comparativ cu scaderea de 20,6% in anul 2023, fata de 2022.

In acest context este de subliniat ca situatia dificila de la inceputul acestui an are multiple cauze care sunt dificil de inlaturat, de la fiscalitatea suplimentara pana la intarzieri de plata din partea publica.

La aceasta se adauga specificitatea investitionala a acestui an: 2024 este un an de inceput in implementarea proiectelor finantate din bugetul comunitar 2021‒2027, spre deosebire de anul 2023, care a fost un an de mobilizare pentru incheierea proiectelor finantate din bugetul comunitar 2013‒2020. In plus, suntem intr-un an electoral, in care „dominanta investitionala este promisiunea”.

 

Dincolo de dificultatile de inceput de an, constructorii trebuie sa faca fata problemelor generale din economia romaneasca: criza fortei de munca, incepand cu cea necalificata, pana la cea specializata, acces dificil la finantare (incluzand si imobilizarile generate de sistemul de garantii) si, nu in ultimul rand, birocratia.

Asa cum declara presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii, Cristian ERBASU, la conferinta organizata in parteneriat cu BNR la inceputul lunii aprilie, „in Romania, problema majora este birocratia. Suntem intr-o inclestare generalizata, creata de birocratia care ne aduce extrem de multe probleme, inclusiv de personal”.

Consecinta: durata mare intre alocarile bugetare si plata implementarii proiectelor investitionale. Ne referim la proiectele publice, care si in anul 2023 au fost cele care au sustinut expansiunea constructiilor. In primul rand, datorita investitiilor publice, in anul 2023 constructiile si-au majorat ponderea in PIB la 8%, printr-o dinamica a valorii adaugate brute de 11%.

Argumentul ca fenomenul a continuat si la inceputul acestui an este dat de decalajul intre executia bugetara si evolutia lucrarilor de constructii: in primul trimestru, cheltuielile pentru investitii de la buget au fost in valoare de 22,5 mld. lei, de 1,7 ori mai mari fata de trimestrul I 2023, si totusi volumul lucrarilor de constructii ingineresti nu a fost mai mare decat in prima parte a anului 2023.

Anul trecut, situatia de inceput de an parea de asemenea dificila. Au urmat luni de varf si constructiile si-au mentinut statutul de domeniu decisiv pentru cresterea economica.

Aceasta evolutie a fost rezultatul direct al eforturilor constructorilor romani.

Ca urmare, exista multe argumente, izvorate din competitivitatea si profesionalismul constructorilor, pentru ca anul 2024 sa continue performantele bune din acest sector.

 

Tendinta de revigorare a sectorului de constructii este ilustrata si de cea mai recenta ancheta de conjunctura a INS. In acceptiunea constructorilor, al doilea trimestru se va caracteriza printr-o crestere semnificativa a activitatii, bazata cu deosebire pe eficienta.

In raport cu industria prelucratoare, increderea in expansiune a managerilor din intreprinderile din constructii este dubla.

Soldul conjuctural, reprezentand diferenta dintre numarul managerilor intervievati care considera ca vor avea o crestere de activitate in al doilea trimestru si managerii care asteapta o scadere, este de 25% in cazul constructiilor, fata de 12% in cazul industriei prelucratoare. Conform anchetei de conjunctura a INS, proportia managerilor care se asteapta la o crestere a activitatii de constructii este mai ridicata si decat in comert si servicii.

Solutia amplificarii activitatii de constructii prin productivitate si eficienta este relevata si de faptul ca, in cazul salariatilor, managerii estimeaza doar o crestere moderata in al doilea trimestru (la mai putin de jumatate, fata de cresterea productiei).

 

In acceptiunea FPSC, relansarea activitatii de constructii este posibila daca implicarea admistratiei va fi mai intensa, atat in simplificarea mecanismelor de asigurare cu resurse de munca, inclusiv din spatiul extracomunitar, cat si in operationalizarea mai rapida a programelor de sprijin, precum IMM Plus 2024, cu componenta de garantii pentru constructii si a celorlalte programe dedicate sectorului.

Oricum, anul investitional 2024 este unul special, cu asteptari si sperante.

 

 

Autor:

Adriana IFTIME ‒ Director General FPSC

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 213 – mai 2024, pag. 20

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/05/20/fpsc-constructorii-spera-in-redresarea-sectorului/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.