Pe 24 aprilie a avut loc, la Palatul Victoria, lansarea primului proiect din cadrul hub-ului M100 ‒ Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building.
Acest proiect, initiat de UEFISCDI si finantat prin Granturi SEE & norvegiene, marcheaza inceputul colaborarii dintre Romania, Norvegia si Islanda in contextul Misiunii UE „100 de orase inteligente si neutre climatic pana in 2030”.
Proiectul de colaborare bilaterala este coordonat de UEFISCDI, in parteneriat cu UrbanizeHub, Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR), Design si Arhitectura Norvegia (DOGA) si Centrul Islandez de Cercetare RANNIS.
In cadrul evenimentului de lansare desfasurat la Palatul Victoria au fost prezentate activitatile din proiect si planurile pentru dezvoltarea Hub-ului M100.
M100 este o Misiune in Oglinda a Misiunii UE pentru orase si are doua obiective:
- sprijinirea celor trei orase selectate in cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava si Bucuresti (sectorul 2), in implementarea proiectelor ce vizeaza tranzitia verde si in identificarea surselor de finantare pentru acestea;
- lansarea unei Misiuni in oglinda, care va folosi instrumentele de la nivel european pentru a sprijini alte 10 orase din Romania in drumul catre neutralitate climatica.
Parteneriatul initiat de acest proiect lucreaza la deschiderea ‒ in luna iunie ‒ a apelului pentru alte 10 orase din Romania ce vor face parte din Misiunea in oglinda. Orasele selectate pentru a face parte din Misiunea in oglinda vor fi anuntate in luna octombrie.
Despre M100 – Mirror Mission Cities Hub Romania
Misiunea UE pentru Orase inteligente si neutre din punct de vedere climatic (climate-neutral and smart cities): Orasele joaca un rol crucial pentru indeplinirea obiectivului-cheie al Pactului Verde European, anume atingerea neutralitatii climatice pana in anul 2050. De ce? Pentru ca, ocupand doar 4% din teritoriul UE, cuprind 75% din populatie, consuma 65% din energie si sunt raspunzatoare de 70% din emisiile de dioxid de carbon. Mai simplu spus, orasele sunt o parte importanta a problemei, contribuind decisiv la cauzele schimbarilor climatice. Pentru a rasturna situatia, orasele trebuie sa contribuie decisiv la solutii, prin accelerarea tranzitiei verzi si digitale.
Misiunea propune, pentru o selectie de 100 de orase, crearea unui cadru de actiune care aduce laolalta autoritati locale, regionale si nationale, mediul de afaceri, investitori si – esential! – cetatenii, pentru a face posibile actiuni concrete in directia neutralitatii climatice, cu sustinerea instrumentelor digitale. Orasele din Romania care fac parte din selectia europeana sunt Cluj, Suceava si Bucuresti (sectorul 2). Mai multe detalii, aici ↵
Misiunea in oglinda, M100 Mirror Mission Cities Hub Romania, este un proiect care preia si distribuie (oglindeste) obiectivele, ideile si invataturile Misiunii UE catre inca 10 orase din Romania, cu scopul de a extinde si intensifica tranzitia verde si digitala si de a genera nuclee de iradiere catre intreg teritoriul tarii.
Activitatile proiectului sunt structurate pe trei piloni: constientizare (caravana nationala), dezvoltare de capacitate (generare de modele, ghiduri si documente programatice), invatare reciproca (vizite de studiu). Pe parcursul celor doi ani ai proiectului, cele 10 orase selectate vor fi acompaniate si indrumate pentru a-si pregati planuri de actiune si planuri de investitii pentru neutralitatea climatica, care vor fi intarite prin angajamente oficiale privind tranzitia catre neutralitatea climatica. Mai multe detalii gasiti pe https://m100.ro/.
Participarea OAR la proiectul M100 va asigura puntea intre mediul profesional al arhitecturii si ceilalti factori de putere, decizie, influenta si actiune din cele 10 orase din Romania care vor fi selectate. Vom contribui in special la introducerea criteriilor de calitate a arhitecturii si a mediului construit in toate planurile, investitiile si actiunile care sunt promovate in cadrul proiectului si vom genera activitati de educatie si constientizare cu privire la criza climatica si la raspunsul pe care orasele il pot si trebuie sa-l dea. Vom contribui la elaborarea de instrumente de politica publica si documente de indrumare care vor putea fi apoi utilizate atat de orasele cuprinse in proiect, cat si de alte orase si comunitati din tara.
Misiunile Uniunii Europene (EU Missions) sunt noi instrumente de politica publica europeana menite sa genereze solutii concrete in timp scurt (pana in 2030) la unele dintre cele mai presante probleme cu care se confrunta societatile noastre si omenirea, de la schimbarile climatice, la degradarea oceanelor si marilor, a solurilor sau la probleme de sanatate – combaterea cancerului. Misiunile UE se bazeaza pe cercetare si inovare, prin noi modele de guvernanta si de colaborare, cu implicarea cetatenilor.
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 213 – mai 2024, pag. 46-47
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns