Restaurarea contemporana a cladirilor istorice nu este doar o provocare tehnica, ci si una etica si ecologica. Pe masura ce interesul pentru dezvoltarea sustenabila creste, tot mai multa atentie se acorda aspectelor de mediu in timpul procesului de renovare. Datorita patrimoniului cultural bogat si numarului mare de monumente, Romania joaca un rol important in acest domeniu. Sa aruncam o privire asupra provocarilor, oportunitatilor si statisticilor referitoare la reabilitarea ecologica a monumentelor din aceasta tara.
Conservarea autenticitatii istorice si aspectele de mediu
Popularitatea in crestere a constructiilor sustenabile nu are impact doar asupra noilor investitii, ci si asupra proceselor de reabilitare a cladirilor aflate in spatiul public. Din cauza diferitelor tehnologii de constructii utilizate in trecut, aceste cladiri necesita adesea lucrari considerabile (dar si resurse financiare) pentru a corespunde standardelor actuale. Dupa cum se poate observa in viata reala, in Romania se acorda tot mai multa importanta conservarii patrimoniului cultural si arhitectural prin investitii in numeroase procese de restaurare a cladirilor istorice.
In Romania, avem, pe Lista Monumentelor Istorice, peste 30.000 de cladiri istorice – multe dintre acestea aflandu-se si pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
De ce investesc tarile europene in proiecte de restaurare? Motivul principal il reprezinta necesitatea de a pastra autenticitatea istorica, valoarea si caracterul original al cladirilor care constituie centrul oraselor europene. Al doilea element important pentru care investitorii aleg sa faca acest pas – si totodata o extensie a celui mentionat mai sus – este dorinta de a proteja patrimoniul arhitectural impotriva degradarii. Revitalizarea, alaturi de lucrarile de intretinere aferente pe care le implica, protejeaza constructiile de efectele negative ale actiunii factorilor externi in decursul anilor.
Restaurarea ecologica a cladirilor istorice reprezinta o provocare, dar si o oportunitate pentru crearea unei legaturi intre protejarea patrimoniului cultural si dezvoltarea sustenabila. Prin alegerea corecta a tehnologiei si a materialelor, este posibil ca aceste cladiri sa isi pastreze autenticitatea istorica, dar si sa fie adaptate la standardele moderne de mediu si energetice.
Potrivit datelor Comisiei Europene, renovarea minutioasa a cladirilor pentru economisirea energiei poate reduce consumul de energie cu cel putin 60%. Mai ales in contextul crizei energetice, aceasta este cea mai eficienta metoda de reducere a facturilor la utilitati. Preocuparea pentru impactul redus al sectorului constructiilor asupra mediului, precum si pentru sanatatea si bunastarea locuitorilor, castiga din ce in ce mai multa atentie in spatiul public.
Tehnologii moderne in slujba patrimoniului istoric
Revitalizarea ecologica a cladirilor nu doar ca ne permite sa le adaptam mult mai bine la cerintele actuale ale politicii de mediu, dar ne ofera si posibilitatea de a le conferi noi functii utile. Astfel, se poate spune ca procesele de revitalizare a cladirilor vechi reprezinta un fel de „a doua sansa” pe care o primesc pentru a indeplini anumite roluri publice. Oportunitatea consta in utilizarea multor tehnologii moderne, printre care putem aminti sistemele inteligente de gestionare a energiei, materialele de constructie durabile si sistemele de incalzire si racire eficiente din punct de vedere energetic.
Asocierea acestor solutii cu structura deja existenta a cladirii o va face mult mai ecologica si, in acelasi timp, mai bine protejata impotriva degradarii cauzate de factorii externi.
Un bun exemplu de tehnologii cu impact major asupra modificarii parametrilor unei cladiri este reprezentat, fara indoiala, de ferestrele si usile instalate in respectiva cladire. ALUPROF se face remarcata in acest domeniu, deoarece comercializeaza deja de mai mult timp ferestre si usi incluse in sisteme din aluminiu, care indeplinesc cele mai stricte standarde referitoare la constructiile cu emisii reduse.
Relevant de mentionat, in acest context, sunt ferestrele din sistemele MB-SLIMLINE si MB-FERROLINE, care se caracterizeaza prin profile inguste, realizate din aluminiu rezistent, precum si printr-o izolare termica ridicata, datorita careia interiorul este mai bine protejat de conditiile exterioare. O atentie suplimentara trebuie acordata faptului ca aceste ferestre pot fi realizate in orice forma, ceea ce permite ca dimensiunile lor sa corespunda mai bine deschiderilor ferestrelor deja existente in cladirile istorice.
In proiectele de reabilitare, ne confruntam adesea cu suprafete mari de fatada, care pot fi completate minunat cu fatade din aluminiu, de exemplu cele in sistemul MB-MT50N. Si in cazul suprafetelor mai mici, ferestrele si usile din aluminiu din sistemele MB-79N, precum si peretii de protectie la incendiu cu usi MB-78EI, care asigura o rezistenta ridicata, sunt o alegere buna, oferind o durabilitate ridicata, precum si un nivel adecvat de izolare termica, ceea ce permite reducerea considerabila a consumului de energie pentru echipamentele de climatizare si incalzire.
Let’s build a better future
Aspectul istoric al Europei este un factor extrem de important, pe care trebuie sa il luam in considerare in orice situatie corelata cu protectia mediului. Din acest motiv, este foarte important sa tinem cont de acele cladiri care exista de zeci sau chiar sute de ani si sa le adaptam pe toate planurile la noile standarde de emisii si de eficienta termica impuse de directivele europene si de programele de restaurari.
Prin urmare, patrimoniul cultural al regiunii noastre se confrunta cu o serie de provocari, al caror rezultat este crearea unor solutii similare cu ferestrele, usile si fatadele oferite de ALUPROF. Datorita posibilitatii adaptarii lor la cerintele specifice cladirilor istorice, putem afirma cu incredere ca aceste edificii valoroase vor fi in continuare la dispozitia noastra in urmatorii ani, prin alinierea la standardele moderne, fara a fi necesare modificari ale structurii si ale aspectului original.
Pentru a descoperi exemple captivante de cladiri reabilitate si nou construite, realizate de birouri de proiectare renumite, urmariti concursul Cladirea anului in sistemele ALUPROF, detaliile acestuia fiind disponibile pe pagina FUTURE BUILDERS (https://future-builders.com/en/contest).
ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 214 – iunie 2024, pag. 12-13
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns