«

»

INOVECO: Valoarea T – o noua directie de proiectare pentru platformele de lucru

Share

 

Abordarea de proiectare a firmei Tensar®, folosind metoda de calcul numita valoarea T, se bazeaza pe relatia dintre capacitatea portanta si eficienta transferului de sarcina a unui strat granular, exprimata ca valoare T.

 

Platforme de lucru si retelele de piloni

Platformele de lucru temporare sunt elemente importante in multe proiecte de construire, oferind zone de lucru stabile si sigure.

Retelele de piloni sunt platforme de lucru concepute special pentru a sustine si distribui sarcinile statice si dinamice grele: piloni, macaralele pentru sprijinirea acestora si echipamentele asociate.

Deseori plasate peste suprafete cu portanta mai slaba, platformele de lucru temporare sunt construite folosind umplutura granulara compactata, cum ar fi pietrisuri naturale si roca zdrobita, precum si material reciclat provenit din demolari.

In materialul granular pot fi incorporate geogrile, pentru a-l stabiliza si pentru a creste capacitatea portanta, iar platformele trebuie proiectate cu drenaj liber, pentru a preveni acumularea de apa la suprafata.

 

Federation of Piling Specialists (FPS) din Marea Britanie / Federatia Specialistilor in Piloni estimeaza ca o treime din toate evenimentele periculoase raportate de catre membrii sai sunt legate de conceperea acestor retele de piloni – un punct slab de doar 1 mp poate provoca prabusirea unei platforme, cu potentiale consecinte devastatoare. Siguranta in proiectare, construire si intretinere este, evident, de o importanta capitala.

FPS recomanda ca sistemele de piloni sa fie inspectate zilnic, in scopul asigurarii ca sunt in stare corespunzatoare de functionare. Daca s-au efectuat excavari si au aparut santuri sau gauri in suprafata, acestea trebuie sa fie umplute corespunzator pentru a se garanta ca sunt la fel de stabile ca si restul sistemului. Fiecare santier cu un astfel de sistem de piloni operational trebuie sa aiba un certificat de platforma de lucru, care confirma ca sistemul de piloni a fost proiectat corespunzator si construit in conformitate cu proiectul, si ca va fi inspectat si intretinut in mod regulat. Certificatul este semnat de antreprenorul principal si prezentat subantreprenorilor de specialitate inainte de inceperea lucrarilor.

 

Proiectarea platformei de lucru temporare trebuie efectuata de catre un specialist, asistat ‒ de preferat ‒ de un inginer geotehnician. Proiectarea depinde de conditiile solului si de regimul apei subterane si, prin urmare, necesita date obtinute din investigarea terenului.

Este important sa fie conceputa o platforma care sa poata oferi o capacitate portanta suficienta pentru lucrul in siguranta, fiind, in acelasi timp, economica si usor de construit.

Daca platforma este construita pe soluri deosebit de moi si slabe, poate fi necesara o tratare suplimentara a solului inainte de a fi construita.

 

 

Beneficiile stabilizarii platformelor de lucru prin utilizarea geogrilelor

Incorporarea geogrilelor pentru stabilizare in materialul granular utilizat la formarea unei platforme de lucru poate creste capacitatea portanta, rezultand o grosime a stratului granular de aproximativ jumatate din stratul unei platforme nestabilizate prin utilizarea geogrilelor. Acest lucru se datoreaza mecanismului de inclestare si confinarii particulelor care se dezvolta intre agregat si geogrila. De asemenea, se previne miscarea laterala a materialului granular, creandu-se un strat stabilizat mecanic care mareste capacitatea portanta si controleaza tasarea diferentiata.

In plus, pot fi utilizate umpluturi granulare de calitate inferioara si reciclate. Acest avantaj, cumulat cu cele date de utilizarea geogrilelor, va duce la economii de timp si bani prin reducerea volumelor excavate si a materialelor importate, precum si la diminuarea amprentei de carbon a platformei.

 

 

Tensar®: Metoda valorii T

Metoda de calcul Tensar® a valorii T permite o evaluare mai precisa a efectului pozitiv al stabilizarii geogrilelor asupra capacitatii portante a unei platforme de lucru granulare.

Aplicabila unei game de materiale pentru platforme de lucru, pe terenuri de diferite conditii, metoda permite proiectarea comparativa ‒ cu sau fara geogrila ‒ inclusiv pentru rezistentele la forfecare foarte mici ale subnivelului. Metoda poate fi aplicata pe fundatii de suprafata si de mica adancime, cu straturi granulare uscate sau saturate.

Pentru prima data, beneficiile complete ale stabilizarii oferite de geogrile pot fi incorporate in mod consecvent in proiectarea platformelor de lucru. Un astfel de calcul livreaza modele verificabile care pot reduce grosimea platformei si pot imbunatati capacitatea portanta, scazand costurile de construire cu pana la 50% si minimizand amprenta de carbon a unei platforme cu pana la 50%.

 

 

Cum difera Metoda valorii T a Tensar® de alte metode

Ceea ce face abordarea Tensar® ‒ valoarea T ‒ diferita de alte metode este ca, pentru prima data, performanta unui compozit din material granular si stabilizarea realizata prin utilizarea geogrilei pot fi analizate global, oferind o predictie realista a performantei si, de asemenea, permitandu-le designerilor sa compare aceasta performanta cu cea a materialelor nestabilizate.

 

Relatia dintre valoarea T si rezistenta subnivelului a fost derivata numai pentru geogrilele Tensar® intr-un numar tot mai mare de tipuri de umplere granulara. Daca urmeaza sa fie utilizate alte agregate si geogrile, relatia trebuie verificata prin teste FEA (Finite Element Analysis ‒ Analiza elementelor finite) si de laborator si validata folosind teste la scara reala adecvate platformei sau fundatiei construite.

 

Desi Ghidul de bune practici BR470 ia in considerare materialele geosintetice, efectele acestora se bazeaza in principal pe indrumarile producatorilor, ceea ce poate duce la inconsecventa si incertitudine in timpul verificarilor de proiectare. Metodele existente sunt fie excesiv de simplificate (de exemplu, un unghi comun de imprastiere a sarcinii pentru toate cazurile), fie folosesc parametri de intrare specifici si nu atat de usor de inteles.

In plus, capacitatea portanta a unui material granular si rezistenta la tractiune a unui geosintetic sunt luate in considerare separat. Acest lucru este inadecvat pentru stabilizarea geogrilelor deoarece, dupa cum s-a mai evidentiat, nu este corect sa privim actionarea in tensiune pentru a intari materialul granular, deoarece agregatul si geogrila functioneaza ca un compozit, datorita inclestarii si confinarii particulelor in deschiderile geogrilei.

 

 

Metoda valorii T – studii de caz

  • HS2 Stoneleigh Park, Marea Britanie

Ca o alternativa la metodele traditionale de proiectare, a fost necesara o platforma de lucru mai slaba pentru operatiunile de pilonare a podului Stoneleigh Park, care trebuia sa rezolve problemele presiunii ridicate a caii platformei pe un substrat variabil.

In urma unei investigatii geotehnice cuprinzatoare, conditiile substratului au fost identificate ca variabile intre coeziv si granular pe suprafata de 5.000 m2. Echipa de proiect si-a propus, de asemenea, sa reduca substantial volumele de umplutura importate care urmau a fi utilizate in construirea si intretinerea platformei.

Folosind metoda actualizata a valorii T impreuna cu cea mai performanta geogrila de la Tensar®, Tensar® InterAx®, a fost propusa o solutie stabilizata mecanic, care a condus la economii semnificative cuantificabile in timpul de construire, cost si emisiile de carbon incorporate.

 

  •  MSD Carlow, Irlanda

Extinderea fabricii de produse farmaceutice Carlow a necesitat o noua cladire de productie. Pamantul moale impunea realizarea unei fundatii cu piloni. Aceasta a necesitat o platforma de piloni de 9.000 m2 construita cu umplutura granulara importata.

Antreprenorul, Robert Quinn Ltd, a contactat Tensar® pentru a solicita o alternativa eficienta la proiectarea clasica a acestui tip de platforma de lucru, si astfel a economisit 58.000 de euro gratie realizarii platformei cu solutia Tensar®.

Tensar® a reusit sa-i ofere o solutie completa de proiectare pentru platforma de lucru care a redus cu 45% umplutura granulara importata, comparativ cu proiectul original. Solutia a prezentat un strat stabilizat mecanic Tensar® care incorporeaza geogrila de stabilizare Tensar® pentru a atinge capacitatea portanta necesara cu un strat de agregat mai subtire.

 

 

INOVECO SRL
Bulevardul Eroilor nr. 6-8 | Cod 077190 | Voluntari | Judetul Ilfov
Tel.: 021 241 55 13
E-mail: geo@inovecoexpert.ro
Web: www.inovecoexpert.ro

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 214 – iunie 2024, pag. 30-31

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/06/12/inoveco-valoarea-t-o-noua-directie-de-proiectare-pentru-platformele-de-lucru/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.