La nivel global, ne confruntam cu o criza legata de gestionarea deseurilor. In Romania, aceasta criza a avut un impact semnificativ in decembrie 2023, cand Comisia Europeana a impus Romaniei o amenda de 1,5 milioane EUR pentru neinchiderea a 31 de depozite de deseuri ilegale si o penalitate de 6.000 EUR/zi pentru fiecare zi de intarziere in inchiderea acestora. Faptul ca, conform datelor Eurostat, Romania se afla pe un loc meritoriu in ceea ce priveste cantitatea de deseuri generate, cu o medie de 280 kg/an/persoana, fata de media europeana de 502 kg/an/persoana, nu ajuta deloc. In continuare, o cantitate relativ mica de deseuri ajunge la reciclare, desi un mare pas inainte va fi, cu siguranta, implementarea, din decembrie 2023, a celui mai mare sistem de depozitare a ambalajelor din lume, care cuprinde aproape 80.000 de puncte in care se pot returna pentru reciclare ambalajele de unica folosinta ale bauturilor.
Oricum ar fi, cantitatea de deseuri depozitate in gropile de gunoi creste de la an la an, iar depozitele ilegale sunt o problema nu numai pentru Uniune, ci si pentru comunitatile locale. Acestea ar trebui sa dispara, iar impactul lor negativ asupra mediului trebuie redus cat mai mult posibil. Unul dintre cele 31 de depozite in cauza, depozitul industrial de deseuri periculoase de fosfogips Sofert Bacau, este deja in discutii si cu decizii de mediu, dar trebuie gasite solutii si pentru celelalte locatii. Pentru a fi bine inteles – problema nu este doar inchiderea depozitelor ilegale. Terenurile depozitelor ar trebui curatate, cantitatea de deseuri trebuie redusa semnificativ, iar posibilitatea infiltrarii substantelor nocive in apele subterane, redusa la minimum.
Acestea nu sunt interventii simple si comune, dar sunt folosite pe tot globul, inclusiv pe piata Europei de Est. Masurile de remediere, impreuna cu tehnologiile utilizate de companiile de geotehnica, pot fi aplicate perfect la problemele depozitelor de deseuri municipale si in Romania.
Cum face lumea acest lucru? De la cine putem invata bune practici?
Este nevoie de tot mai multa compactare!
Una dintre cele mai simple si in acelasi timp cele mai eficiente metode de reducere a volumului depozitelor de deseuri este tehnologia compactarii dinamice, adaptata la parametrii specifici ai unei gropi de gunoi. Aceasta tehnologie, numita Menard Impact Compaction (MIC), permite reducerea cu aproximativ 20% a volumului depozitului de deseuri deja compactat prin metode traditionale. Menard Impact Compaction este o modificare a tehnologiei Dynamic Compaction, inventata si dezvoltata de Louis Menard la sfarsitul anilor ’60 ai secolului XX, in Franta, si care este folosita cu succes de compania Menard pana in prezent. Redefinirea tehnologiei si adaptarea solutiei la zonele utilizate pentru acumularea deseurilor atenueaza nevoile care apar in lumea generatoare de deseuri.
Compactarea deseurilor municipale prin tehnologia compactarii dinamice MIC este posibila datorita loviturilor cu energie cinetica ridicata, generate de maiuri de otel cu o masa de aproximativ 10-15 tone, aruncate de la o inaltime de 5-25 m. In situatii extreme, este posibila atat cresterea masei maiului, cat si a inaltimii de cadere. Totusi, aceste valori sunt ajustate individual pentru conditiile din locatia respectiva. In plus, inainte de inceperea lucrarilor, trebuie analizata specificitatea depozitului, adica geneza, varsta, structura, compozitia si starea deseurilor depozitate.
Cu aceste informatii, se stabilesc parametrii tehnici preliminari pentru executia lucrarilor, iar apoi se verifica corectitudinea acestora in timpul unei testari-pilot si, daca este necesar, se ajusteaza planurile proiectului. Parametrii mentionati includ: energia loviturii, grila de lovituri si numarul de repetari ale ciclurilor de compactare. Lucrarile sunt realizate folosind macarale grele cu structura in forma de zabrele, care au capacitatea de a ridica greutati de cel putin 20 t la o inaltime de cel putin 15 m. Cele mai bune rezultate tehnologice se obtin prin compactare in mai multe faze, combinata cu compactare suplimentara intre ciclurile de compactare folosind compactoare clasice sau role specializate – un echipament special de compactare cu trei laturi, care are un domeniu de compactare de aproximativ 3 m. Verificarea eficientei si calitatii lucrarilor este posibila prin masuratori geodezice ale suprafetei depozitului inainte si dupa realizarea compactarii.
Volum… si ce altceva?
Nu doar volumul deseurilor este problematic in discutia despre depozite de deseuri. Contaminarea zonelor inconjuratoare, a aerului si mirosul generat sunt probleme care trebuie luate in considerare de fiecare data cand vorbim despre recultivarea depozitelor de deseuri.
In primul rand, nivelul de contaminare a terenului de fundare si a apelor subterane trebuie verificat, prin teste de laborator specializate pentru prezenta, de exemplu, a derivatelor petroliere, metalelor grele, pesticidelor sau poluantilor organici. In functie de rezultate, se poate alege metoda corecta de recultivare sau remediere a zonei. Dintre solutiile aplicabile, cele mai potrivite pentru depozitele de deseuri sunt barierele verticale si ventilatia.
Bariere verticale si bariere cu folie HDPE ca semn de „STOP”
Pentru a evita extinderea poluarii prin apele subterane sau din cauza compactarii pamantului sub presiunea noilor straturi de deseuri, se poate instala o bariera verticala. Bariera verticala este o bariera impermeabila, realizata din ciment-pamant, bentonita, beton, otel sau orice alt material, care reduce pana aproape de 0 posibilitatea patrunderii poluarii in terenul de fundare prin apele subterane. Desigur, pentru a obtine aceste rezultate, trebuie indeplinite anumite conditii, cum ar fi:
- atingerea nivelului de impermeabilitate a terenului de fundare cu bariera,
- alegerea materialului potrivit pentru a nu intra in reactie chimica cu poluarile,
- alegerea tipului de bariera (reactiva/nonreactiva, cu folie HDPE sau nu etc.)
Cele mai eficiente bariere, din punct de vedere al raportului eficienta‒cost, le putem construi folosind metoda Deep Soil Mixing (DSM), uneori utilizand si geomembrane HDPE. Folia HDPE este necesara pentru a rezolva complet problema patrunderii compusilor chimici – geomembrana fiind rezistenta la compusii chimici si putand proteja betonul sau orice alt material din care este construita bariera impotriva agresivitatii deseurilor.
Ventilarea inseamna aer mai curat
Ventilarea este, in esenta, un proces de bioventilare ‒ furnizarea de aer proaspat in terenul de fundare poluat. Aerul proaspat incepe apoi sa stimuleze procesul de crestere bacteriana datorita aportului de oxigen necesar pentru biodegradarea poluarii organice pana la compusi minerali simpli. Daca rata de evaporare a derivatelor petroliere este mai mare decat rata biodegradarii acestora, temperatura crescuta permite evaporarea poluarilor din pamant. Acesta este un proces similar ventilatiei naturale si nu este necesara curatarea suplimentara a aerului aspirat din pamant.
Instalatia de ventilare consta in doua tipuri principale de puturi de curatare: unul care injecteaza aer curat in terenul de fundare contaminat si altul care aspira si indeparteaza aerul poluat. In plus, sunt montate puturi de monitorizare, in care nivelul de contaminare este examinat continuu.
Depozitele de deseuri nu reprezinta sfarsitul lumii
Exista multe metode posibile de imbunatatire a zonei unui depozit de deseuri pentru a o reda societatii. Un depozit de deseuri nu este o sentinta de moarte pentru zona inconjuratoare. In plus, noile tehnologii si noile posibilitati de interventie genereaza, in aceasta parte a industriei, schimbari viitoare care ne aduc inapoi la un mediu verde.
#greenisgreat!
MENARD Romania
Str. Banu Dumitrache nr. 30, sector 2
RO 023765, Bucuresti
+40 740 156 396
www.menard.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 214 – iunie 2024, pag. 44-45
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns