«

»

SBR Soletanche Bachy: Determinarea si cartografierea conditiilor de amplasament prin incercari de penetrare dinamica

Share

 

Pe un teren situat in localitatea Podari, judetul Dolj, s-a realizat o constructie compusa din peste 30 de corpuri de cladire cu diverse functiuni, care formeaza noua fabrica de productie a etanolului din celuloza. Procesul de construire a fabricii a inceput cu partea de imbunatatire a terenului de fundare, in luna octombrie 2019, lucrari ce au fost realizate de SBR Soletanche Bachy Fundatii SRL.

 

Fig. 1: Localizarea amplasamentului si starea acestuia inaintea demararii lucrarilor

 

Pe amplasament exista in trecut o alta fabrica, ce a fost demolata complet si evacuata. In urma procesului de demolare si evacuare a fundatiilor, au fost realizate sapaturi de pana la 6,0-7,0 m adancime fata de cota terenului natural. Dupa evacuarea fundatiilor, Beneficiarul a realizat umpluturi necontrolate.

Aceste umpluturi necontrolate, impreuna cu conditiile de teren (un teren de fundare de tip PUCM – pamant cu umflari si contractii mari, pe zonele unde nu a fost afectat de lucrari de excavatie si evacuare a fundatiilor) au impus interventia proiectantilor de specialitate in domeniul fundatiilor speciale pentru a aduce terenul la conditii potrivite de fundare a viitoarelor structuri.

Analizand situatia din amplasament, solutia propusa de SBR a constat in executia de incluziuni rigide de tip Screwsol® 330/500 pe tot amplasamentul si executarea unei perne de transfer din balast stabilizat, avand o grosime de minimum 50 cm.

 

 

INVESTIGATII GEOTEHNICE SUPLIMENTARE

Pentru a putea aduce terenul la conditiile normale de fundare directa, in urma demolarii si evacuarii fundatiilor vechii fabrici, respectiv realizarii umpluturilor necontrolate, a fost necesara o cartografiere a acestor zone de umplutura.

Etapa de stabilire a zonarii umpluturilor a necesitat investigatii suplimentare de teren, menite sa identifice cu exactitate aceste zone, cat si adancimea umpluturilor. S-au propus, ca investigatii suplimentare, PDG-urile (penetrarile dinamice grele), potrivite pentru a oferi informatiile necesare. Astfel, pentru intreg amplasamentul au fost propuse peste 250 de PDG-uri de aproximativ 7-9 m.

Fig. 2: Localizarea in amplasament a incercarilor PDG pentru stabilirea straturilor cu umpluturi

 

 

SOLUTIA PROIECTATA

  1. Generalitati

Pe baza particularitatilor proiectului, sistemul de fundare a constat in dispunerea de incluziuni rigide (piloti de indesare nearmati) pe tot amplasamentul, peste care s-a realizat o perna de transfer din balast stabilizat de minimum 50 cm grosime, continuandu-se cu executia radierelor generale, respectiv a fundatiilor continue (dupa caz).

 

Dispunerea incluziunilor rigide variaza in functie de conditiile de teren si a presupus realizarea unei retele de incluziuni cu distantele inter-ax cuprinse intre 1,3 si 2,5 m.

Fig. 3: Dispunere incluziuni rigide. Sectiune caracteristica

 

Incluziunile rigide au fost proiectate sa patrunda in nisipurile mijlocii, cu elemente de pietris mijlociu si mare, cu indesare medie, saturate, iar perna de transfer din balast stabilizat a avut rolul de a asigura transferul eforturilor de la sistemul de fundare (radier/fundatii izolate/talpi de fundare) la incluziunile rigide (realizate din beton nearmat).

 

  1. Conceptul imbunatatirii terenurilor de fundare cu incluziuni rigide

Abordarea sistemului de imbunatatire a terenului de fundare cu incluziuni rigide este un concept aproximativ similar cu cel al radierului pilotat, diferenta constand in legatura radierului cu pilotii, care, in cazul unui radier pilotat, este rigida, iar in cazul fundatiilor pe teren imbunatatit este modificata si realizata cu o perna de transfer.

Conceptul de imbunatatire a terenului de fundare prin intermediul incluziunilor rigide presupune atat indesarea terenului dintre incluziuni si preluarea eforturilor de catre terenul indesat, cat si preluarea de catre incluziuni a eforturilor de compresiune generate de constructie si transmiterea eforturilor la baza incluziunii rigide, in terenul cu parametri geotehnici mult mai buni.

Fig. 4: Radier pilotat (stanga), radier pe teren imbunatatit cu incluziuni rigide (dreapta)

 

 

TEHNOLOGIA DE EXECUTIE

Tehnologia se bazeaza pe principiul indesarii cu snec. Executia incluziunilor rigide se realizeaza prin actiunea combinata a unei torsiuni si a unei presiuni verticale, cantitatea de pamant evacuata fiind minima. Dupa atingerea cotei proiectate, betonul este pompat cu presiune constanta prin varful tubului din interiorul snecului, concomitent cu rotirea si retragerea simultana a acestuia, spatiul din teren sub varful tubului fiind inlocuit cu beton proaspat.

 

Varful de foraj special conceput al sistemului Screwsol® il distinge de pilotii de indesare forati traditionali. Acestui varf – de forma tronconica cu spire elicoidale – i s-a aplicat o elice sub forma unei lame de atac si a unui pinten. Forajul se realizeaza prin rotirea in sens orar a tubului de forare si implicit a varfului special creat. Pozitia elicei este in asa fel conceputa incat elicea patrunde in teren prin sectiunea sa minima, efectul de „franare” fiind neglijabil.

Fig. 5: Fazele tehnologice de executie a incluziunilor rigide

Fig. 6: Sectiune pilot Screwsol®

 

 

CONCLUZII

In urma calculelor de tasare pe terenul neimbunatatit, valorile tasarilor absolute depaseau 10 cm.

Prin adoptarea solutiei tehnice prezentate, s-a urmarit aducerea terenului de fundare la conditii prielnice de fundare a celor peste 30 de cladiri.

Prin aplicarea solutiei cu incluziuni rigide, tasarea estimata a terenului imbunatatit a fost redusa la 4,2 cm, sub valoarea maxima admisibila de 5 cm.

 

In cadrul proiectului din localitatea Podari, solutia de imbunatatire a terenului de fundare prin intermediul incluziunilor rigide si realizarea unei perne de transfer din balast stabilizat s-a dovedit a fi o solutie eficienta atat din punct de vedere structural cat si economic.

 

 

Autori:

 s. l. dr. ing. Ioan BOTI ‒ Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Departamentul de Geotehnica si Fundatii

 ing. Catalin BALACEANU ‒ SBR Soletanche Bachy Fundatii SRL

 

 

SBR Soletanche Bachy
Str. Roma nr. 54-56, sector 1 Bucuresti – 011775, Romania

tel: +40 (0) 31 102 37 01 | fax: +40 (0) 31 102 37 02
email: sbr@sbr.ro | www.sbr.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 214 – iunie 2024, pag. 32-33

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/06/12/sbr-soletanche-bachy-determinarea-si-cartografierea-conditiilor-de-amplasament-prin-incercari-de-penetrare-dinamica/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.