«

»

VIACON ROMANIA: Resistematizarea terasamentelor la pista de decolare/aterizare nr. 2 si la cai de rulare apartinand Aeroportului international „Henri Coanda” din Bucuresti

Share

 

In urma investigatiilor geotehnice, s-a stabilit ca terenul adiacent pistei PDA2 a Aeroportului Henri Coanda” este caracterizat de prezenta unei argile cafenii cu umplutura de material argilos cu pietris mic si resturi de caramida, cu plasticitate mare, plastic vartoasa la tare, cu umflari libere >70%, din categoria pamanturilor cu umflari si contractii mari (PUCM). Aceste tipuri de materiale sunt sensibile la variatiile sezoniere de temperatura si umiditate, si in mod special la contactul cu apa provenita din precipitatii, ce poate duce la inmuieri ale terenului, favorizand aparitia de sleauri sau denivelari, in conditiile unei scurgeri defectuoase a apelor.

Tinand cont de capacitatea portanta scazuta a terenului adiacent pistei de decolare/aterizare, in conditii hidrologice defavorabile, s-a urmarit realizarea de lucrari de consolidare a terasamentelor existente, in vederea asigurarii unei portante suficiente (CBR=15-20%), pentru situatii neprevazute, atunci cand o aeronava paraseste accidental suprafata de rulare a pistei.

 

Resistematizare terasamente la pista de decolare/aterizare nr. 2 (08L ‒ 26R) si la caile de rulare N, V, W si O din cadrul Aeroportului international „Henri Coanda” Bucuresti ‒ 2020-2021

 

Scopul lucrarilor de consolidare a terasamentelor a fost acela de a asigura, indiferent de conditiile meteorologice si hidrologice, o capacitate portanta suficienta a terenului adiacent pistei de decolare/aterizare, inclusiv a zonelor de siguranta de la capetele pistei (RESA), astfel incat o aeronava ce paraseste accidental suprafata de rulare sa poata decelera in siguranta, fara ca terenul de aterizare sa se afunde mai mult de 10-15 cm, ceea ce ar duce la ruperea acestuia, provocand daune structurale aeronavelor.

 

Plecand de la neconformitatile constatate, in cadrul proiectului s-a prevazut realizarea urmatoarelor categorii de lucrari:

  • Lucrari de resistematizare si consolidare a terasamentelor din banda pistei PDA2 in vederea cresterii capacitatii portante, indiferent de conditiile meteorologice si hidrologice. Indicele initial de portanta a terenului aferent CBR (imersat) 2-7%; CBR (neimersat) >20%. Lucrarile de consolidare trebuiau sa asigure o portanta suficienta pentru ca aeronavele sa fie in siguranta. S-a propus si realizat o perna de balast de 30 cm, ranforsata la baza cu un geotextil tesut / un geocompozit de ranforsare cu o rezistenta la tractiune de cel putin 40 kN/m, pe o latime de 75 m din axul pistei. Astfel, argila cafenie combinata cu umplutura de material argilos cu pietris mic, cu plasticitate mare si umflari libere >70%, prin consolidare, au dus la obtinerea unui CBR >15%.

 

  • Realizarea de platforme anti-suflu (zone de protectie impotriva eroziunii terenului cauzate de suflul motoarelor) pe ambele directii de operare. Acestea au rolul de a proteja aeronavele care aterizeaza de pericolul absorbtiei particulelor fine abrazive in sistemul de propulsare. Structura rutiera a acestor platforme a fost de 5 cm BAA16, 8 cm de AAB31.5, geocompozit cu rol antifisura, 20 cm balast stabilizat cu lianti, 30 cm strat de fundatie din balast si 20 cm strat de forma din pamant stabilizat cu lianti hidraulici.

 

  • Amenajarea de drenuri la marginea platformei anti-suflu (d=100 m, min. SN4) in vederea preluarii apelor de infiltratie la marginea structurii si descarcarii acestora in reteaua de canalizare existenta a pistei PDA2. Drenurile longitudinale au fost prevazute la o latime de 80 cm si o adancime >2 m si au fost realizate din umplutura drenanta sort 16-32 protejata cu un geotextil netesut cu rol de separare, filtrare si anticontaminare.

 

Materialele geosintetice utilizate in solutionarea proiectului sunt materiale ecologice, reciclabile, cu amprenta minima de carbon, cu o stabilitate dimensionala si functionala minima de 120 ani, au expunere scazuta, nu sunt degradabile fizic, chimic si microbiologic, fara coroziune, cu stabilitate indelungata si functionaliate garantata.

 

ViaCon Romania este furnizor de top la nivel european in aplicarea solutiilor tehnice care utilizeaza materialele geosintetice, care adesea au un impact scazut asupra mediului si costuri reduse.

Accentul pus pe sustenabilitate se traduce prin faptul ca ViaCon doreste sa isi diversifice oferta pentru a furniza solutii foarte profitabile si a raspunde solicitarilor clientilor prin produse si servicii sustenabile si cu un impact scazut asupra mediului inconjurator.

 

Implementarea inaltelor competente tehnice ale grupului in solutiile dezvoltate de ViaCon este cheia diversificarii si construirii unei competitivitati sustenabile.

 

 

Autor:

ing. Petrica PINZARU – Business Development Manager, ViaCon Romania SRL

 

 

ViaCon constructs connections. Consciously.

ViaCon Romania SRL
Berlin 3; 507165 Prejmer – Brasov; Romania
tel.: +40 268 516 440 | fax: +40 268 516 381
e-mail: office@viacon.ro
www.viacon.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 214 – iunie 2024, pag. 40-41

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/06/12/viacon-romania-resistematizarea-terasamentelor-la-pista-de-decolare-aterizare-nr-2-si-la-cai-de-rulare-apartinand-aeroportului-international-henri-coanda-din-bucuresti/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.