«

»

AICPS: 3 puncte de interes ale proiectantilor de structuri in 2024

Share

 

 – Rezultatul a 18 ore de dezbateri tehnice din intreaga sfera a proiectarii de structuri, la Conferinta Nationala a Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri (AICPS), editia nr. 32 – 

 

  1. Schimbul tehnic de experienta pe teme precum:
  • Noul cod de proiectare seismica P100-1/2025
  • Consolidari si izolarea bazei
  • Evaluarea vizuala rapida
  • Automatizarea 3D-BIM
  • Noul Eurocode 2
  • Provocari de business specifice domeniului
  • Studii de caz din proiectarea curenta de la nivel national
  • Exemple de bune practici de la experti internationali din SUA, Portugalia, Germania, Belgia, UK

Toate acestea si altele au facut parte din programul Conferintei Nationale AICPS. Pe 6 si 7 iunie 2024, Iasiul a fost punctul central de intalnire si reconectare la noutatile legislative si tehnice al comunitatii proiectantilor de structuri din toata tara.

 

 

Workshop-urile si dezbaterile tehnice, concepute in baza feedback-ului din comunitatea AICPS, au fost printre cele mai apreciate si mai valoroase momente ale editie cu nr. 32 a Conferintei.

Workshop-ul „Cod de proiectare seismica, P100-1/2025” a reprezentat o premiera a modului de interactiune directa intre comunitatea AICPS si elaboratorii de cod, una dintre reglementarile fundamentale folosite in proiectarea cladirilor. Revizia codului P100-1, preconizata a intra in vigoare in 2025, aduce noutati semnificative in definirea actiunii seismice de proiectare, in prevederile de proiectare cantitative si constructive pentru elementele structurale si nestructurale ale cladirilor din Romania, a precizat dr. ing. Mihai PAVEL, director tehnic AICPS.

In cadrul celui de-al doilea workshop, „Consolidari, izolarea bazei” – coordonat de ing. Dragos MARCU, presedinte de onoare AICPS, & ing. Dan IANCU, director certificare AICPS – proiectantii de structuri si invitatii speciali din domenii conexe au participat activ la creionarea provocarilor propuse. Au fost dezbatute subiecte precum avantajele si dezavantajele aplicarii unor masuri de consolidare care duc la trecerea din palierul de dezamplificare a actiunii cutremurului in palierul de amplificare, dar si cerintele de evaluare si de interventie actuale cat si dinamica acestora, modalitatile si criteriile in care este facuta evaluarea monumentelor istorice etc.

 

 

Cel de-al 3-lea workshop, „Transfer de cunostinte tehnice eficient intre generatii”, a dezvaluit o parte dintre secretele organizarii echipei UTCN care, de 10 ani, cu cate o componenta noua in fiecare an, inregistreaza reusita dupa reusita la concursul Seismic Design Competition din SUA. In cadrul workshop-ului, studentii UTCN, care anul acesta au luat locul II in cadrul competitiei SDC, au facut echipa cu manageri din companiile de proiectare de structuri prezente la Conferinta si au raspuns impreuna provocarilor ridicate de dr. ing. Ovidiu PRODAN, coordonatorul workshop-ului. La final, participantii au plecat cu idei practice de implementat in companiile lor pentru un schimb mai bun de experienta intre generatii.

 

  1. Implicarea, comunicarea, cooperarea si sprijinul reciproc sunt elementele care vor face diferenta

Partenerii AICPS prezenti la Conferinta au punctat rolul vital al inginerilor in sectorul constructiilor si implicarea activa a AICPS in stabilirea unui cadru legislativ coerent si eficient, precum si importanta colaborarii la toate nivelurile. Au reiesit 3 idei-cheie:

  • Colaborarea atat la nivelul profesionistilor cat si la nivelul asociatiilor si institutiilor din sectorul constructiilor este vitala pentru siguranta noastra, a tuturor

Reprezentantul OAR Nord-Est, dl arh. Alexandru OLTEAN, a afirmat ca „un proiect de succes este rezultatul unui efort comun (…) colaborarea interdisciplinara este cheia succesului intr-un mediu construit sustenabil”.

 

 

Presedintele AIIR-Moldova, dl Vasilica CIOCAN, a subliniat, la randul sau, importanta colaborarii cu AICPS, in timp ce s. l. dr. ing. Ciprian-Ilie COZMANCIUC, prodecan al Facultatii de Constructii si Instalatii a Universitatii „Gheorghe Asachi” Iasi, a afirmat ca „pentru a face diferenta in domeniul nostru, este necesara munca in echipa. Asociatiile profesionale sunt cele care au si vor avea o importanta majora in viitor, ele fiind cele care au puterea de a capacita resursele si de a veni cu solutii”.

 

  • Nevoia de specialisti bine pregatiti in domeniu si rolul esential al perfectionarii profesionale continue

Presedintele FPSC, dl Cristian ERBASU, a trecut in revista o serie de probleme in domeniul constructiilor, printre care si nevoia unei mase critice de formatori care sa pregateasca specialisti. „O problema foarte mare o reprezinta lipsa de personal minim calificat in proiectare”. De asemenea, a precizat ca: „Baza problemelor este costul de 3% pentru proiectare, stipulat in prevederile legale si de care nu reusim sa scapam”.

In alocutiunea sa, si dl Alexandru FULGA, presedinte PPC, a punctat nevoia de specialisti bine pregatiti in domeniu.

„AICPS militeaza pentru perfectionarea profesionala continua a tuturor inginerilor, care a fost prorogata deja de 4 ori (2019‒2023) si, de asemenea, pentru certificarea inginerilor si a firmelor de proiectanti de structuri, pentru ca nu intotdeauna capabilitatea poate sa tina loc de capacitate si erorile in conditii de presiune de termen sau de volum nu sunt permise in domeniul nostru”, a precizat dr. ing. Lucian MELINCEANU, presedinte AICPS.

 

 

  • AICPS pune la dispozitia autoritatilor expertiza tehnica a comunitatii proiectantilor de structuri pentru un mediu construit mai sigur, rezilient si sustenabil

Reprezentantul Inspectoratului Judetean in Constructii Iasi, inspector-sef judetean Adrian MORARIU, a numit relatia ISC cu proiectantii ca fiind „un pilon al sigurantei si eficientei in constructii”. Aceasta relatie profesionala dintre ISC si AICPS este „o relatie fundamentala pentru asigurarea respectarii standardelor, reglementarilor si normelor de siguranta in constructii dar si in promovarea inovatiei in procesele de proiectare si construire”. Impreuna vom crea „un mediu sigur, durabil, competitiv”.

Reprezentantul IGSU Iasi, dl col. Ionut GRADINARU, a facut o trecere in revista a rolului inginerului proiectant de structuri, numindu-l „veriga esentiala in asigurarea rezistentei seismice a cladirilor”.

Iar partenerii AICPS de la Institutul National de Cercetare ‒ Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP), prin intermediul dlui Dragos TOMA‒DANILA, au facut apel la constientizarea faptului caeste important ca pe agenda publica sa existe si riscului seismic, nu doar hazardul seismic”.

 

 

Mesajele primarului orasului-gazda, Mihai CHIRICA ‒ inginer de profesie, ale reprezentantilor Facultatii de Constructii si Instalatii din Iasi, IGSU, ISC, INCDFP, FPSC, PPC, SRGF, OAR AIIR etc., partenerii AICPS de lunga durata, au intarit si reconfirmat valoarea evenimentelor care promoveaza schimbul de experienta tehnic si colaborarea dintre asociatiile profesionale si patronale, mediul universitar si institutiile statului.

AICPS s-a bucurat sa poata aduce impreuna si in acest an actorii principali din domeniul constructiilor. Doar uniti putem fi mai puternici!

 

 

  1. Alinierea la directivele europene si tema sustenabilitatii

In contextul in care noua versiune a SR EN 1992-1-1 (in vigoare de la inceputul anului 2024) a adus o multitudine de modificari semnificative referitoare la proiectarea structurilor din beton, initiativa coordonata de membri ai AICPS Cluj si finantata de catre AICPS, care presupune intocmirea de ghiduri practice de proiectare in conformitate cu aceasta versiune de normativ, este una extrem de importanta pentru ca ofera posibilitatea alinierii timpurii la normele actualizate si asigurarii unor standarde inalte de siguranta si eficienta in proiectarea structurala.

 

 

Pe de alta parte, ing. Will ARNOLD, directorul Departamentului Actiuni Climatice din cadrul IStructE – Institutul Inginerilor Proiectanti de Structuri din Marea Britanie, keynote speaker-ul AICPS32, a abordat tema sustenabilitatii din perspectiva Directivei UE privind energia si performanta cladirilor, facand o trecere in revista a realitatii actuale in ceea ce priveste consumurile de resurse in domeniul constructiilor, si a prezentat masuri ce pot fi adoptate pentru a atinge obiectivul net zero pana in anul 2050, obiectiv asumat si de tara noastra si care va deveni o prioritate. „Utilizarea materialelor de constructie este responsabila pentru aproximativ 15% din emisiile de carbon la nivel mondial, 30% din deseurile generate si 50% din totalul extractiei materialelor”, a afirmat Will ARNOLD.

Sustenabilitatea a fost o tema centrala a conferintei AICPS:Identificarea unor solutii ecologice pentru producerea materialelor folosite in constructii, precum ciment, beton, confectii metalice, astfel incat ele sa isi pastreze performantele structurale si sa asigure si durabilitate constructiilor, reprezinta o directie cruciala de cercetare si dezvoltare. Succesul acestui demers va avea implicatii semnificative asupra manierei in care concepem, proiectam si construim structurile”, a precizat dr. ing. Sorin-Codrut FLORUT, director de comunicare AICPS.

 

 

Pastrand traditia editiilor anterioare, si cea de-a 32-a editie a Conferintei Nationale AICPS a reunit peste 350 de participanti. Evenimentul de referinta al Asociatiei Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri, Conferinta, a imbinat dezbaterile tehnice cu prezentari de bune practici nationale si internationale si cu un targ expozitional unde am avut parteneri cu prezenta globala.

Pe site-ul conferintei AICPS32 gasiti programul si detalii despre cei peste 20 de vorbitori, dezbaterile, workshop-urile si premiile AICPS din cadrul celei de-a 32-a Conferinte Nationale AICPS – 32.aicps.ro

 

AICPS ‒ Impreuna, de 34 de ani, unim breasla!

Unitatea dintre generatii, rezilienta comunitatii!

 

Va asteptam in 2025, la cea de-a 33-a editie a Conferintei Nationale AICPS.

 


Parteneri principali: Holcim, Allbim Net, CYPE, Graitec, Terwa, Sika, Hilti, Prefbeton, Gabor Concrete, Fibre Net, CSi Structural Software Romania, Reflex Software, Consoft, Tecnoservice Equipment. Parteneri: Casa de Vinuri Cotnari, Mobila Dalin.

Revista Constructiilor este partener media al Conferintei Nationale AICPS.


 

office@aicps.ro | www.aicps.ro | 32.aicps.ro

 

 

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 215 – iulie 2024, pag. 38-41

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/07/09/aicps-3-puncte-de-interes-ale-proiectantilor-de-structuri-in-2024/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.