«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Care sunt principalele functii ale compartimentarilor antiincendiu?

Share

 

Compartimentarile antiincendiu limiteaza propagarea focului, protejand astfel sanatatea si viata oamenilor. Solutiile moderne in acest domeniu sunt fabricate din materiale ecologice, pe deplin aliniate cerintelor constructiilor sustenabile si indeplinesc in cladiri atat functii estetice, cat si utilitare.

 

Dawson ST. (Proiectul KELLS), Dublin, Irlanda. Sisteme utilizate: MB-SR50N, MB-SR50N EFEKT

 

Datorita inovatiilor continue, sistemele de protectie antiincendiu pot oferi un nivel tot mai ridicat de siguranta. In acelasi timp, se pune un mare accent pe adaptarea lor la tendintele din arhitectura si la nevoile constructiilor moderne: se ofera optiuni constructive tot mai mari, o gama larga de placari, feronerie si accesorii suplimentare.

 

Sistemul ALUPROF MB-78EI

 

 Limitarea propagarii incendiilor

Peretii antiincendiu sunt utilizati pentru delimitarea asa-numitelor zone antifoc in cladiri. Construirea lor previne propagarea focului in intreaga cladire. Persoanele aflate intr-o astfel de zona de protectie castiga timpul necesar pentru sosirea serviciilor de salvare sau pentru evacuarea in siguranta.

Printre principalele sarcini ale peretilor antiincendiu se numara:

  • prevenirea raspandirii incendiului in cladire,
  • limitarea propagarii focului si a fumului in alte incaperi si zone,
  • limitarea raspandirii incendiului la cladiri invecinate,
  • facilitarea evacuarii celor aflati in cladire,
  • garantarea sigurantei si facilitarea actiunilor echipelor de salvare.

Marea popularitate a suprafetelor vitrate de dimensiuni semnificative in cladirile de birouri a facut ca acestea sa fie tot mai des intalnite si la constructiile rezidentiale. In astfel de structuri, se utilizeaza in principal pereti rezistenti la foc construiti cu sisteme din aluminiu. Peretii despartitori impiedica in mod eficient raspandirea focului, deoarece aluminiul este incombustibil ‒ se topeste doar la temperaturi de peste 600°C. Tehnologia de fabricare a peretilor despartitori antiincendiu face posibila maximizarea timpului in care acest material isi pastreaza proprietatile.

Aluminiul se caracterizeaza prin elasticitate ridicata, rezistenta si durabilitate, motiv pentru care se prefera utilizarea lui in constructiile moderne de protectie la incendiu. Aceasta nu sunt insa singurele sale calitati. Produsele care incorporeaza aluminiu in structura sunt ecologice, ceea ce le face potrivite pentru constructii sustenabile si obtinerea de puncte suplimentare ‒ printre altele, la certificarea in sistemele BREEAM si LEED. Aluminiul poate fi reciclat in proportie de pana la 99% si poate fi reutilizat fara a-si pierde proprietatile sau a suferi modificari structurale, iar pentru procesarea sa este necesara doar 5% din energia necesara obtinerii metalului primar.

Tehnologia moderna in materie de protectie impotriva incendiilor include, de asemenea, sticla antiincendiu. Din dorinta de a le oferi clientilor solutii integrate, compania ALUPROF a lansat Glassprof ‒ o marca de sticla antiincendiu caracterizata nu doar prin rezistenta ridicata la foc, ci si prin faptul ca ofera estetica si functionalitate. Datorita straturilor si suprafetelor speciale, sticla Glassprof este capabila sa opreasca raspandirea focului, indeplinind in acelasi timp cerintele de transparenta si transmisie a luminii. Aceasta este solutia ideala pentru cladirile moderne in care designul este combinat cu siguranta.

 

Sediul companiei Press Glass, Konopiska, Polonia. Sisteme utilizate: MB-78EI, MB-86 SI, MB-SR50N IW

 

 Divizarea spatiului in cladire

Peretii moderni de protectie antiincendiu, realizati din sticla si aluminiu, sunt usori si transparenti. Acestia sunt folositi cu succes pentru impartirea spatiului in cladire ‒ de exemplu, pentru separarea salilor de conferinte de spatiul de birouri sau pentru divizarea spatiului deschis in birouri mai mici, destinate departamentelor companiei.

Implementarea variilor optiuni de protectie antiincendiu este facilitata de solutiile oferite de compania ALUPROF. Acestea permit combinarea diferitelor constructii in timp ce se mentine clasa corespunzatoare de rezistenta la foc. Un exemplu este reprezentat de usile si ferestrele din sistemul MB-78EI ‒ acestea pot fi integrate in fatada, iar constructia rezultata isi va pastra clasa de rezistenta la foc EI 30 sau EI 60. O alta solutie este inglobarea usilor unui sistem intr-un perete din alt sistem: usi MB-60E EI in peretele MB-78EI sau usi MB-60E EI sau MB-78EI in peretele MB-118EI.

Functia estetica

Peretii de protectie antiincendiu nu intra deloc in conflict cu aspectul estetic al cladirii. O mare varietate de solutii disponibile permite realizarea chiar si a celor mai indraznete proiecte ale arhitectilor.

Un exemplu de solutie care combina un nivel ridicat de siguranta, functionalitate si estetica este sistemul MB-78EI de perete si usa antiincendiu de la ALUPROF. Profilele sistemului au 3 camere, iar cea din mijloc serveste si ca zona de izolare termica. Aceasta solutie ofera o serie de optiuni care nu numai ca imbunatatesc functionalitatea si nivelul de siguranta oferit, dar se si reflecta in efectul vizual final.

 

Hiiumaa Sports Center, Hiiumaa, Estonia. Sisteme utilizate: MB-78EI DPA, MB-SR50N HI+, MB-SR50N EI, MB-SR50N, MB-70, MB-78EI

 

Let’s build a better future

Protectia antiincendiu are o importanta prioritara in constructiile moderne. Solutiile in acest domeniu trebuie nu doar sa ofere cel mai inalt nivel de siguranta, ci si sa fie ecologice si sa asigure o coerenta vizuala cu restul cladirii. Peretii antiincendiu realizati din aluminiu ofera o mare flexibilitate in adaptarea produsului la un proiect specific. Luand in considerare si amprenta de carbon si emisiile de CO2, aceasta solutie se dovedeste a fi inegalabila, deoarece aluminiul se numara printre cele mai ecologice materiale de constructie.

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 215 – iulie 2024, pag. 6-7

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/07/09/aluprof-aluminium-systems-care-sunt-principalele-functii-ale-compartimentarilor-antiincendiu/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.