Protectia pasiva la foc reprezinta ansamblul de masuri cu rol de prevenire, limitare sau stopare in raspandirea incendiilor la interiorul cladirilor. In cazul cladirilor noi de utilitate publica, aceasta protectie este integrata in proiectul initial, iar la cladirile aflate in reabilitare se poate realiza prin extinderea proiectului de modernizare.
Compartimentarea in interiorul cladirii este un aspect esential al sigurantei si rezistentei la foc a cladirilor, avand multiple roluri in protectia pasiva la foc, respectiv:
- Prevenirea propagarii incendiilor ‒ peretii de compartimentare impart cladirea in zone separate, limitand astfel raspandirea focului. Daca un incendiu izbucneste intr-o zona, compartimentarea impiedica extinderea rapida a flacarilor in alte spatii.
- Protectia persoanelor ‒ compartimentarea permite evacuarea in siguranta a persoanelor din zona afectata de incendiu, oferindu-le timp suplimentar pentru a ajunge la iesirea de urgenta.
- Protectia bunurilor materiale ‒ peretii de compartimentare reduc deteriorarea si distrugerea bunurilor din alte zone ale cladirii. Astfel, se minimizeaza pierderile materiale.
Crearea de compartimente protejate la incendiu intr-o cladire presupune conditii specifice de proiectare si instalare, in conformitate cu scenariul la incendiu, conceput pentru a proteja oamenii din cladire si din jurul cladirii, inclusiv echipele de interventie, de efectele raspandirii incendiului, prin retinerea acestuia in compartimentul de origine pentru o perioada de timp specificata.
In cadrul acestui sistem specific de protectie la foc, se acorda o atentie speciala etansarii trecerilor prin elementele de separare (pereti, pardoseli si tavane), in zonele strapunse de instalatiile tehnice, intrucat acestea reprezinta brese in protectia la foc a cladirii respective. Un compartiment de incendiu nu este executat complet si nu poate fi avizat pana cand aceste deschideri nu au fost sigilate in mod corect si cu solutii adecvate. Mai mult, nu putem vorbi despre o solutie unica, ce se poate utiliza pentru a proteja eficient toate trecerile, intrucat fiecare instalatie care strapunge elementele de rezistenta la foc ale cladirii reactioneaza diferit atunci cand are loc un incendiu.
Sub denumirea Professional Fire Protect – Penetration Services, Bostik promoveaza o gama completa de solutii pasive rezistente la foc pentru etansarea trecerilor prin elementele de separare ale compartimentelor de incendiu. Produsele ce compun sistemul Fire Protect sunt certificate si clasificate in urma testelor de eficienta in oprirea propagarii focului, atat prin incercari distructive, cat si prin testarea comportamentului la miscare al sistemului pentru o perioada lunga de timp, considerand parcursul ciclului de viata al cladirii.
Solutiile Bostik Fire Protect pentru etansarea trecerilor de cabluri sau conducte sunt dezvoltate si testate in conformitate cu cerintele reglementarilor EN 1366-3:2022 si EAD 350141-00-1106:2017 si reprezinta certificari privind atestarea conformitatii pentru instalatiile tehnice in compartimentele rezistente la foc. De asemenea, sistemul contribuie la certificarea 100% BREEAM. Oferta este adaptata unui spectru larg de utilizari, atat la trecerile canalelor de cabluri cat si la cele ale conductelor, si se refera la:
- Bostik FP 310 Intumescent Acoustic Acrylic
- Bostik FP 311 Intumescent Graphite
- Bostik FP 312 Fire Retardant Coating
- Bostik FP 320 Fire Batt
- Bostik FP 330 Pipe Collar
- Bostik FP 340 Pipe Wrap
- Bostik FP 350 Graphite Plate
- Bostik FP 360 Putty Cord
- Bostik FP 370 Fireseal Mortar
Siguranta pasiva la incendiu este o cerinta din ce in ce mai importanta atat in cladirile noi, cat si in lucrarile de renovare, iar Bostik isi concentreaza eforturile, pe de o parte, asupra dezvoltarii si extinderii permanente a solutiilor pentru protectia la foc si, pe de alta parte, asupra certificarilor extinse si complete si consultantei tehnice asigurate in santier.
Bostik este lider mondial in tehnologiile de etansare si lipire pe pietele industriale si de consum. De peste 130 de ani dezvoltam solutii inovatoare, deservind un spectru larg de piata, cum ar fi constructii, ambalaje, produse de inalta tehnologie, produse de igiena, bricolaj si multe altele, din intreaga lume. Bostik face parte din Grupul Arkema, jucator global specializat in crearea de materiale inovatoare pentru o lume mai durabila, si beneficiaza de capabilitati unice de cercetare si dezvoltare. In fiecare zi, dezvoltam solutii inteligente care contribuie la crearea unei lumi mai sigure si mai adaptate la provocarile dinamice ale mediului inconjurator.
Pentru mai multe detalii privind sistemele Fire Protect, va rugam sa contactati consultantii Bostik la buft.profesionalro@bostik.com sau folosind codul QR
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 215 – iulie 2024, pag. 10-11
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns