«

»

FPSC: De la economia liniara la economia circulara in constructii

Share

 

Daca pana nu demult economia liniara a fost mentalitatea dominanta – inclusiv in industria constructiilor – iata ca omenirea se apropie, ireversibil, de conceptul economiei circulare, care valorifica la maximum materialele si resursele societatii. Trecem, astfel, de la a „a lua, a face, a risipi” la „a reduce, a reutiliza, a recicla”.

Irina FORGO − Director FPSC

Trecerea de la liniar la circular este, in sine, o calatorie, o schimbare de mentalitate, un nou model de afaceri, un proces complex si de durata, iar sectorul constructiilor si demolarilor ‒ considerat de Agentia Europeana de Mediu (European Environment Agency, 2016) ca fiind unul dintre cele cinci domenii prioritare in tranzitia catre o economie circulara ‒ este parte intrinseca a acestui proces.

Utilizarea globala a resurselor materiale s-a triplat din 1970. Cetatenii UE consuma 20% din resursele naturale ale planetei, desi reprezinta doar 7% din populatia lumii, ceea ce inseamna ca, pentru a acoperi necesarul de resurse naturale consumat in prezent de UE, am avea nevoie de 2,8 planete (sursa: https://wwf.ro/). In prezent, consumam o cantitate de resurse aproape dubla in comparatie cu ceea ce Pamantul poate regenera (WWF, Living Planet Report ‒ 2018: Aiming Higher). Daca luam ca indicator Earth Overshoot Day sau Ziua Depasirii/ Suprasolicitarii – adica data la care consumul uman depaseste resursele pe care Pamantul le poate produce/ regenera in decursul unui an –, in 2023, Romania a atins aceasta data calendaristica ilustrativa la 11 iunie, ceea ce inseamna ca tot ce am utilizat/ consumat dupa aceasta data a fost in contul generatiilor viitoare. Este o data ce ne indeamna si ne obliga sa analizam si sa revizuim modelele actuale de productie, consum si managementul deseurilor.

 

Sectorul constructiilor utilizeaza cca 50% din agregatele naturale extrase si este responsabil pentru peste 35% din totalul deseurilor generate in UE. Emisiile de gaze cu efect de sera din extractia materialelor, fabricarea produselor pentru constructii, precum si construirea si renovarea cladirilor sunt estimate la 5-12% din totalul emisiilor nationale de GES (sursa: https://single-market-economy.ec.europa.eu/industry/sustainability/buildings-and-construction_en).

 

In acest context a fost elaborata si aprobata, prin Hotararea 1172/2022, Strategia nationala privind economia circulara (SNEC), care isi propune ca obiectiv general sa ofere cadrul pentru tranzitia catre economia circulara, prin implementarea Planului de actiune. Indicatorul de succes al acestei tranzitii este decuplarea dezvoltarii economice de utilizarea resurselor naturale si degradarea mediului.

 

SNEC identifica faptul ca „cele mai mari potentiale de circularitate in sectorul constructiilor se refera la proiectarea cladirilor si a componentelor acestora in vederea asigurarii flexibilitatii si dezasamblarii, acordand prioritate materialelor durabile, prietenoase cu mediul si sustenabile, la cresterea ratei de renovare si la imbunatatirea eficientei energetice in cladirile existente, precum si la imbunatatirea gestionarii si tratarii corespunzatoare a deseurilor din constructii si desfiintari. La fel ca in sectorul constructiilor, proiectele de inginerie civila si de infrastructura de transport trebuie sa includa, de asemenea, aprovizionarea durabila, proiectarea pentru flexibilitate si dezasamblare, acordand prioritate materialelor durabile si ecologice.”

 

In raport cu analiza realizata la nivelul sectorului constructiilor, in cadrul Planului de actiune pentru SNEC au fost identificate 5 actiuni:

  • Actiunea 17: Stimularea cererii de produse circulare pentru sectorul de constructii prin implementarea progresiva a achizitiilor pe baza criteriilor care vizeaza economia circulara, in sectorul public si privat;
  • Actiunea 18: Cresterea si facilitarea recuperarii materialelor de constructii prin crearea unui cadru juridic si a unei infrastructuri care sa permita aplicarea modelului circular in sectorul constructiilor;
  • Actiunea 19: Prevenirea depozitarilor ilegale ale deseurilor din constructii si consolidari prin sporirea aplicarii legii si descurajarea practicilor ilegale;
  • Actiunea 20: Stimularea si facilitarea utilizarii de materiale/agregate reciclate in sectorul de constructii prin definirea domeniilor in care pot fi folosite si a caracteristicilor lor;
  • Actiunea 21: Consolidarea capacitatilor si a competentelor fortei de munca existente si viitoare pentru a favoriza adoptarea modelului circular in sectorul constructiilor.

 

Pentru atingerea obiectivelor prevazute in SNEC si pentru implementarea activitatilor prevazute in Planul de actiune pentru sectorul constructiilor, MDLPA a organizat, incepand cu 2024, un Grup de lucru, corespunzator Comisiei 4 ‒ Constructii, din care face parte si FPSC prin 4 reprezentanti.

Ramanem conectati si ne implicam in continuare pentru a promova si a sustine practicile de construire durabile pe tot lantul de aprovizionare, a gasi solutii pentru reducerea consumului de materii prime, a generarii de deseuri, reducerea impactul asupra mediului, astfel incat si sectorul constructiilor sa raspunda nevoilor generatiilor actuale, dar mai ales viitoare, legate de performanta, sustenabilitate sau bunastare si de protejare a viitorului planetei noastre. Nu avem la dispozitie 2,8 planete!

 

Autor:

Irina FORGO − Director FPSC

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 215 – iulie 2024, pag. 24

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/07/09/fpsc-de-la-economia-liniara-la-economia-circulara-in-constructii/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.