«

»

PlanRadar: Prevenirea incendiilor in Romania – digitalizarea este o parte a solutiei

Share

 

 

Cand vorbim despre incendii, de obicei este prea tarziu. Vorbim despre ele atunci cand are loc un episod care ne determina sa reflectam asupra caracterului adecvat al legislatiei de prevenire si control si ne intrebam, asa cum este si firesc, daca s-a facut totul.

Desi este adevarat ca aceste evenimente ce devin imediat stiri sunt adesea un stimulent ‒ in bine sau in rau ‒ pentru legiuitori, este la fel de adevarat ca reactiile difera de la o tara la alta. Este bine cunoscut faptul ca, in Anglia, incendiul care a izbucnit in noaptea de 14 iunie 2017 la Grenfell Tower, un zgarie-nori de 24 de etaje situat in cartierul North Kensington din Londra, a ucis 72 de persoane si a ranit 74. Incidentul a determinat tara sa isi revizuiasca prompt si sistematic reglementarile privind prevenirea incendiilor. Si, desi, dupa mai bine de sase ani, ancheta nu a fost inca incheiata, legislatia a suferit o revizuire ampla, ceea ce o face acum un punct de referinta pentru alte tari, cu siguranta inclusiv pentru Romania.

 

 

Istoria recenta a incendiilor din Romania ne arata ca este nevoie urgenta de o revizuire a reglementarilor de prevenire a incendiilor. Este suficient sa amintim ca, intre 2020 si 2021, in spitalele din Romania au avut loc 18 incendii, o cifra alarmanta, cu atat mai mult avand in vedere contextul. Printre acestea se numara cel produs la Piatra Neamt, la Spitalul Judetean de Urgenta, si cel care a izbucnit in Pavilionul V al Spitalului Matei Bals din Capitala, in ambele cazuri zeci de persoane pierzandu-si viata ‒ iar cifrele sunt si mai tragice daca luam in considerare incendiul care a avut loc in octombrie 2015 in clubul Colectiv din Bucuresti, in timpul unui concert.

 

In ciuda acestor incidente grave, legislatia actuala de securitate la incendiu din Romania nu se afla inca intr-un stadiu optim, in comparatie cu cea din alte tari. De exemplu, revenind la legislatia Regatului Unit, noile reglementari prevad obligatia de a utiliza exclusiv materiale incombustibile in interiorul si pe peretii exteriori ai cladirilor noi de peste 18 metri, un criteriu esential pentru a preveni un eventual incendiu, sau pentru a-i opri propagarea, daca acesta totusi se produce. Aceasta obligatie legala a condus si la o analiza exhaustiva a cladirilor (atat a celor rezidentiale cat si a celor publice, mai ales scoli si spitale) de pe teritoriul national, pentru a se verifica unde s-au folosit materiale ignifuge, incepand cu acoperirile si izolatiile.

 

Odata cu Ordonanta de urgenta a Guvernului OUG 80/2021 ‒ introdusa la 30 iunie 2021 ‒ in Romania s-a facut un pas inainte in ceea ce priveste simplificarea procedurilor de securitate la incendiu, simplificare care sa aduca implicit o eficientizare a proceselor administrative privind securitatea la incendiu.

 

Dar intrebarea de baza la care trebuie sa raspundem astazi este daca exista alte instrumente care pot fi utilizate inainte, inca din faza de construire, pentru a preveni si monitoriza riscurile, facilitand intretinerea sistemelor de stingere a incendiilor si inspectiile efectuate de ofiterii de securitate. Anglia este un punct de referinta semnificativ si in acest sens: companiile britanice au investit in transformarea digitala a sectorului, imbunatatind in primul rand performanta inginerilor specializati in securitatea la incendiu, care, inca din faza de construire, pot raporta orice problema direct pe proiecte, insotita de o gama larga de continuturi multimedia care le permit sa aiba, dintr-o privire, o imagine de ansamblu completa a istoricului activitatilor lor. In al doilea rand, tehnologia a facilitat gestionarea documentatiei de autorizare.

 

 

Asa cum se intampla deja in alte tari, unde platformele tehnologice permit compilarea formularelor in-app, si in Romania un mediu digital ar putea contribui la o gestionare mai transparenta a autorizatiilor si reglementarilor, intr-un context in care complexitatea birocratiei este adesea un obstacol in respectarea regulilor. In cele din urma, tehnologia poate face mai rapide si eficiente procesele obisnuite de control pe durata de viata a unei cladiri si le poate asigura trasabilitatea, permitand, de exemplu, verificarea functionarii corecte a usilor antifoc prin aplicarea codurilor QR, monitorizarea termenelor de valabilitate ale stingatoarelor de incendiu, sau raportarea daunelor si defectelor.

 

Adoptarea platformelor si solutiilor digitale, cum ar fi PlanRadar, pentru a sprijini practicile de prevenire a incendiilor ar fi foarte benefica pentru companiile care, pe langa o imbunatatire semnificativa a performantelor de monitorizare, ar putea realiza economii de timp si de costuri datorate lucrarilor de remediere si refacerii santierului, pe langa prevenirea si limitarea eventualelor probleme ce pot aparea.

 

 

PlanRadar – Birou Romania   
Soseaua Orhideelor nr. 15A, Orhideea Towers, etaj 14, 060071, Bucuresti
Tel.: +40 364 228 040
E-mail: info@planradar.com
https://www.planradar.com/ro

 

 

  

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 215 – iulie 2024, pag. 4-5

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/07/09/planradar-prevenirea-incendiilor-in-romania-digitalizarea-este-o-parte-a-solutiei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.