PORR Romania a finalizat lucrarile de modernizare a liniei de cale ferata Bucuresti Nord ‒ Jilava ‒ Giurgiu Nord ‒ Giurgiu Nord Frontiera, ceea ce a permis ca, dupa o pauza de aproape 20 de ani, circulatia pe acest tronson sa fie reluata in 1 iunie 2024.
Acest prim traseu feroviar construit in Romania, parte a retelei centrale TEN-T, preia traficul international european derulat pe doua coridoare centrale de pe teritoriul Romaniei si face legatura intre Coridorul Rin ‒ Dunare (fostul Coridor IV) si tarile din sud-estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia), prin traversarea Dunarii pe Podul Prieteniei, in sectorul de granita dintre Romania si Bulgaria.
Din cauza inundatiilor din 13 august 2005, podul de cale ferata de la km 23+577 peste raul Arges de la Gradistea, situat pe linia 103 Bucuresti Progresu ‒ Giurgiu Nord, s-a prabusit. De atunci, transportul calatorilor si al marfurilor pe distanta Bucuresti – Giurgiu s-a facut, timp de aproape doua decenii, pe o ruta ocolitoare, Bucuresti – Videle – Giurgiu, cu implicatii negative atat pe plan economic, cat si social.
Lucrarile derulate de PORR Romania
In cadrul acestui proiect-reper pentru infrastructura feroviara romaneasca, compania PORR Romania a fost responsabila, printre altele, cu reabilitarea a aproximativ 70 de kilometri de cale ferata existenta si construirea a 14 kilometri de linie noua. Lucrarile au presupus, de asemenea, construirea a patru poduri cu o lungime cuprinsa intre 45 si 136 de metri, a unui viaduct de 1.226 metri si a zece podete de tip C2.
In zona de constructii civile, au fost realizate doua cladiri noi si 650 de metri peroane si a fost reabilitata o cladire existenta.
Cu scopul de a asigura eficienta si siguranta operatiunilor feroviare, sistemul de semnalizare a fost modernizat pentru a corespunde standardelor europene si a face posibila o gestionare fara intreruperi a traficului de-a lungul liniei feroviare nou construite.
Dat fiind faptul ca amplasamentul traverseaza zone de parc natural (situri Natura 2000), lucrarile au presupus colaborarea cu autoritatile competente si biologii Parcului Natural Comana, astfel incat sa se asigure protejarea faunei si avifaunei din zona. In acest sens, au fost realizate 8 subtraversari pentru mamifere mari, 89 subtraversari pentru amfibieni si reptile si au fost instalati 6.350 m de panouri fonoabsorbante.
Podul peste Arges, unul dintre cele mai lungi din Romania
Dintre cele patru poduri, cel mai complex a fost cel peste raul Arges, de la km 23+602, cu o lungime totala de 1.362,1 metri. Acesta este unul dintre cele mai lungi poduri din Romania, pentru executia sa utilizandu-se, in premiera in tara noastra, Slab Track, un sistem de cale ferata nebalastata.
O alta particularitate a acestui pod o reprezinta primul tablier din Romania integral sudat, format din grinzi cu zabrele cu calea jos (GZCJ).
La celelalte poduri, Sabar I (km 18+272, cu o deschidere de 45 m si o lungime totala a podului de 54,5 metri), Sabar II (km 18+411, cu deschidere de 45 m si lungime totala de 54,5 m), Neajlov (km 28+395, cu 2 deschideri x 35 m = 70 m, in lungime totala de 79,5 m), PORR Romania a utilizat de asemenea o solutie moderna, cu tabliere metalice.
Premiera in cadrul unui proiect de cale ferata din Romania – PORR, pionier in utilizarea sistemului Slab Track la podul de peste raul Arges
PORR Romania este prima companie care a utilizat in Romania un sistem de cale ferata nebalastata. Sistemul inovator PORR Slab Track reprezinta o alternativa viabila la calea ferata conventionala cu traverse de beton si sina si permite personalizarea in functie de necesitatile proiectului. Acesta foloseste ca elemente principale placi prefabricate din beton armat, special concepute pentru a prelua incarcarile din traficul feroviar si a le transfera catre straturile de sprijin. Printre avantajele utilizarii acestei solutii se numara: adaptabilitatea, fiabilitatea, durata de viata mult mai mare, precizia, montajul rapid, intretinerea la intervale lungi de timp si la costuri minime. Datorita acestui sistem, nu mai este necesar burajul la poduri, iar in cazul unei deraieri, se schimba pur si simplu placa afectata, interventie ce nu va dura mai mult de 3-4 ore.
Lucrari de reparatii si intretinere pe restul liniei
Intrucat sina de cale ferata intre Jilava si Gradistea nu a fost utilizata de aproape 20 ani, infrastructura, suprastructura, instalatiile si semnalizarile feroviare au suferit degradari semnificative. In acest sens, pentru redeschiderea circulatiei in conditii optime de siguranta, PORR Romania a efectuat lucrari de reparatii si intretinere si pe tronsoanele Bucuresti Nord ‒ Vidra si Comana ‒ Giurgiu Nord.
Aceste lucrari au constat in:
- intretinerea curenta, necesara pentru punerea in siguranta a circulatiei feroviare la redeschiderea liniei, pe aproximativ 97 kilometri;
- curatarea terenului, inlocuirea traverselor, schimbarea prinderilor sina ‒ traverse, completarea componentelor lipsa sau defecte ale aparatelor de cale existente, completari de piatra sparta, inlocuirea dalelor din beton distruse de la trecerile la nivel, curatarea santurilor si rigolelor din lungul liniei;
- igienizarea cladirilor de calatori si a celor tehnice (cladiri CED) din toate statiile si haltele de pe traseu;
- verificarea si testarea instalatiilor si echipamentelor de semnalizare feroviara existente pe intreg traseul Bucuresti Nord ‒ Jilava ‒ Giurgiu Nord ‒ Giurgiu Nord Frontiera;
- completarea instalatiilor si echipamentelor de semnalizare feroviara existente avand componentele lipsa sau defecte;
- verificarea si testarea instalatiilor si echipamentelor de telecomunicatii feroviare (TTR) existente pe intreg traseul Bucuresti Nord – Jilava ‒ Giurgiu Nord ‒ Giurgiu Nord Frontiera;
- completarea instalatiilor si echipamentelor de telecomunicatii feroviare existente avand componentele lipsa sau defecte;
- verificarea si completarea instalatiilor de informare a publicului calator (audio si video) din toate statiile si haltele de pe traseu, mai putin din H.m. Gradistea si din H.m. Comana.
Acest proiect de interes national se adauga portofoliului PORR Romania si contribuie semnificativ la dezvoltarea infrastructurii feroviare din tara noastra.
www.porr.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 215 – iulie 2024, pag. 48-49
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns