«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Inovatii pentru bunastarea dumneavoastra – modul in care tehnologiile sustenabile imbunatatesc confortul locuintei

Share

 

Arhitectura moderna evolueaza, iar una dintre cele mai importante evolutii ale acesteia este construirea sustenabila, care nu numai ca ajuta la reducerea impactului asupra mediului in sectorul constructiilor, dar promoveaza si confortul in utilizarea zilnica. Confortabil, sanatos si in armonie cu natura ‒ acestea sunt obiectivele constructiilor moderne, orientate spre solutii noi si inovatoare.

 

Circle Wood House, Izabelin, Polonia. Sisteme utilizate: MB-77HS, MB-SR50N

 

 Tehnologiile de construire sustenabila au potentialul de a imbunatati in mod semnificativ confortul celor care folosesc cladirea. Aceasta se realizeaza, printre altele, prin cresterea eficientei energetice a instalatiilor, gestionarea eficienta a energiei termice si in conformitate cu stilul de viata al rezidentilor, imbunatatirea calitatii aerului interior si reducerea zgomotului si a altor factori care afecteaza negativ confortul utilizatorilor.

 

Aer mai curat in interiorul cladirii

In Romania, nivelurile de poluare a aerului depasesc de doua ori nivelul recomandat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (WHO). In Capitala, valorile sunt de pana la cinci ori mai mari decat standardele maxime considerate sigure pentru sanatate. Acestea sunt concluziile raportului international publicat de The Guardian la finalul anului trecut.

 

Cu toate acestea, poluarea atmosferica externa nu este singurul risc pentru sanatate. Se detecteaza, de asemenea, o poluare a aerului in interior care rezulta din patrunderea particulelor eliberate de materialele de constructie utilizate la construirea cladirii, finisaje si elemente decorative. Utilizarea unor materiale de constructie adecvate, cat si a unor sisteme precum ventilatia mecanica cu recuperare de caldura pot contribui la reducerea acestor probleme.

 

Fatade din sticla pentru imbunatatirea calitatii aerului

Cercetarile arata ca materialele de constructie conventionale fabricate din resurse neregenerabile reprezinta o sursa majora de poluare a aerului din interior, in timp ce utilizarea de materiale de constructie cu impact redus poate imbunatati calitatea aerului din interior si reduce emisiile toxice cu pana la 20-50%.

 

Utilizarea fatadelor vitrate ne asigura ca nu sunt emise substante nocive in atmosfera. Sticla este unul dintre cele mai pure materiale din punct de vedere biologic. Este compusa din ingrediente 100% naturale (nisip, cenusa de soda si calciu), iar compozitia sa nu s-a schimbat de peste 5000 de ani.

 

„Dezvoltarile in tehnologia moderna a constructiilor includ, de asemenea, materiale de constructie din sticla. Un exemplu in acest sens este cel mai recent brand al nostru, GLASSPROF, care se ocupa cu productia de sticla rezistenta la foc si cu prelucrarea sticlei arhitecturale”, explica Hubert NUCKOWSKI, Managing Director la ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS ROMANIA. „In prezent, ne concentram pe productia de sticla securizata si stratificata. Aceasta are o rezistenta unica la impact si, datorita straturilor de gel de protectie impotriva incendiilor dintre geamuri, indeplineste conditiile de protectie impotriva incendiilor, oferindu-le ocupantilor si utilizatorilor instalatiilor un spatiu sigur, fara riscuri”.

 

Villa Havet, Lovisa, Finlanda. Sisteme utilizate: MB-77HS HI, MB-79N SI

 

Sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura

Accesul la aer proaspat si curat in timp ce se recupereaza caldura reprezinta una dintre cele mai importante tehnologii de construire ecologica. Nu numai ca reduce consumul de energie al cladirii, permitand economii de pana la 30% la incalzire, dar ofera si confort pentru ocupanti. O functie suplimentara a acestui tip de ventilatie este si aceea de a curata aerul de poluanti.

 

Cercetari recente efectuate de Passivhaus Trust au aratat ca ventilatia mecanica cu recuperare de caldura poate fi utilizata si in casele mai putin etanse (de exemplu, chiar si in casele cu curenti de aer destul de mari, de 9 m3/h/m2 @50Pa), deoarece va avea in continuare o amprenta de carbon mai mica decat ventilatia naturala.

 

Iluminatul si controlul accesului la lumina naturala

Europenii isi petrec 80-90% din viata in cladiri. Accesul la lumina naturala este, in aceste conditii, esential pentru sanatatea lor fizica si mentala. Efectele benefice pentru sanatate ale prezentei in spatii cu acces constant la lumina naturala sunt dovedite stiintific. Persoanele care lucreaza in incaperi vitrate dorm mai bine, sunt mai putin predispuse sa sufere de tulburari de somn si tind sa fie mai active din punct de vedere fizic in timpul zilei.

 

In prezent, fatadele moderne din sisteme de aluminiu fac posibila crearea de geamuri panoramice complete, care ofera atat acces la lumina naturala pe tot parcursul zilei, cat si un contact mai mare cu natura, o perspectiva deschisa si o impresie de spatiu nelimitat.

 

Terasa si casa pe malul lacului Konin, Polonia. Sisteme utilizate: MB-86ST, MB-SR50N

 

In acelasi timp, utilizarea acestui tip de solutie devine o procedura prietenoasa pentru mediu, deoarece indeplineste cerintele de dezvoltare sustenabila.

 

Remarcabil, pentru astfel de implementari, este peretele de aluminiu din sistemul MB-MT50N, proiectat pe baza orientarilor de certificare Cradle to Cradle, adica pe baza ideii de economie in circuit inchis. Noul sistem reduce timpul de construire a fatadei, ceea ce-l face ideal chiar si pentru constructii complexe. Adaugati la aceasta parametrii sistemului, si anume etanseitatea la apa de RE 1.950 Pa, rezistenta la vant de 3.000 Pa si transmisia de caldura foarte scazuta, de 0,55 W/(m2K), si veti avea o tehnologie care permite construirea unor cladiri ale viitorului cu adevarat exigente.

 

Tehnologiile Smart Home

  • adaptarea temperaturii incaperii in functie de confortul ocupantilor
  • automatizarea iluminatului care ii urmareste pe rezidenti
  • incuietori inteligente la usile de intrare si portile de garaj
  • sisteme de securitate care permit monitorizarea si protectia de la distanta a obiectivului
  • sisteme de monitorizare a consumului de energie sau de apa in cadrul cladirii

 

Acestea sunt doar cateva exemple de utilizare a tehnologiilor inteligente in constructiile rezidentiale.

 

Desi scopul lor principal este de a imbunatati confortul utilizatorilor, in practica acestea contribuie la reducerea amprentei de carbon a cladirii, deoarece reduc in mod activ consumul de energie al obiectivului si ocupantilor sai.

 

„Toate jaluzelele noastre de fatada SkyFlow, ecranele SkyRoll sau sistemele SkyTwin, care combina jaluzelele si ecranele intr-o singura unitate, pot fi controlate cu ajutorul emitatoarelor de perete sau mobile, al telecomenzilor sau ‒ nu in ultimul rand ‒ al unei unitati centrale de control care gestioneaza intregul sistem de automatizare a cladirii. Aceasta permite crearea de diferite tipuri de scenarii de utilizare, adaptate la nevoile utilizatorilor”, explica Hubert NUCKOWSKI. „De asemenea, folosim senzori solari si eolieni pentru a maximiza economiile de energie. Jaluzelele se vor deschide singure intr-o zi insorita de iarna pentru a atrage cat mai multa energie solara in cladire, dar se vor inchide intr-o zi calduroasa pentru a impiedica incalzirea incaperii”.

 

 Ecran si jaluzea exterioara SkyTwin

 

Let’s Build a Better Future

Utilizarea tehnologiilor sustenabile de mai sus permite ca obiectivele construite, in ansamblul lor, sa devina mai eficiente din punct de vedere energetic, mai confortabile si mai usor de utilizat, ceea ce se traduce, la randul sau, printr-o imbunatatire a calitatii vietii rezidentilor si o reducere a impactului negativ al instalatiilor asupra mediului. Aceasta nu este doar o masura pentru utilizatorii actuali, ci vizeaza si viitorul. Merita sa alegeti tehnologii sustenabile atat pentru dumneavoastra, cat si pentru generatiile viitoare.

 

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 216 – august 2024, pag. 28-29

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/08/07/aluprof-aluminium-systems-inovatii-pentru-bunastarea-dumneavoastra-modul-in-care-tehnologiile-sustenabile-imbunatatesc-confortul-locuintei/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.