«

»

ARACO: Declaratie comuna pentru un FP10 ambitios: Investind in competitivitatea viitoare a Europei prin colaborare in cercetare, dezvoltare si inovare

Share

 

 

 

4 iulie 2024

 

In conturarea urmatorului Program-cadru european pentru cercetare si inovare (FP10), noi, cei 110 semnatari din partea asociatiilor europene care reprezinta partile-cheie europene interesate in domeniul RD&I (Research, Development & Innovation), prin prezenta, indemnam institutiile UE sa mareasca semnificativ bugetul actual in vederea FP10 si sa faca „pan-european” cercetarea in colaborare, aceasta fiind piatra de temelie a FP10, si raspunzand nevoilor industriale prin excelenta.

In timp ce cursa tehnologica globala se accelereaza, UE ramane semnificativ in urma in ceea ce priveste investitiile in RD&I, comparativ cu competitorii sai globali. Acest lucru este valabil in special pentru investitiile private. Acest deficit impiedica UE sa-si valorifice pe deplin potentialul stiintific si tehnologic. Din aceasta perspectiva, pe termen lung, competitivitatea UE trebuie sa faca mai mult pentru a atrage si a mentine investitiile private in RD&I in Europa.

 

In acest sens, Programul-cadru al UE joaca un rol important. Investitiile publice in RD&I activate prin Programul-cadru al UE sunt esentiale pentru a atenua esecurile pietei si pentru a stimula investitii private RD&I prin scaderea riscurilor pe care astfel de investitii le reprezinta pentru industrie. Prin punerea in comun a resurselor si expertizei prin Programul-cadru al UE, statele membre si tarile SEE, industria, RTO si mediul academic isi propun sa abordeze provocarile complexe in mod colectiv, accelerand ritmul de maturizare a tehnologiei si inovatiei si sprijinirea pozitionarii UE in cursa tehnologica de astazi, care este in prezent sub constrangere (vezi EU Innovation Score Board 2023).

Impactul unor astfel de investitii colective si coordonate ale UE in RD&I a fost demonstrat recent de catre Evaluarea ex-post a Orizont 2020, care a constatat ca cel mai inalt nivel financiar pentru fiecare euro investit a fost realizat in parteneriate europene. In parteneriatele institutionalizate, contributiile private ale partenerilor cu resurse (in numerar sau in natura) au dublat sau chiar triplat volumul de investitii UE.

Solicitam institutiilor UE sa mareasca in mod semnificativ bugetul actual pentru RD&I in perspectiva FP10. Astfel de investitii colective ale UE in cercetare si inovare trebuie sa fie consolidate in urmatorul buget al UE (MFF). Investitiile nationale in RD&I ar trebui sa fie asigurate in paralel si sa atinga cel putin tinta de 3% din PIB, avand ca scop mobilizarea investitiilor private in RD&I. Angajamentul fata de conducerea tehnologica a UE ar trebui sa garanteze ca se fac investitii adecvate si in timp util.

Pentru a sprijini si mai mult competitivitatea UE, FP10 trebuie sa se concentreze pe o excelenta colaborare transfrontaliera RD&I, cu o participare industriala puternica. Pentru a face acest lucru, accentul pus pe competitivitate trebuie sa fie consolidat in Pilonul II si ar trebui sa fie, in mod similar, un motor-cheie pentru activitatile din Pilonul I si Pilonul III. Pilonul II este singura parte cu adevarat colaborativa a FP astazi, rupand barierele pentru a promova fluxul de cunostinte intre si in interiorul sectoarelor privat si public, precum si intre cercetarea de baza si cea aplicata. O parte semnificativa din bugetul total al FP10 nu ar trebui sa fie alocata numai Pilonului II, cu un accent sporit pe competitivitatea industriala europeana, dar activitatile din Pilonul II trebuie sa fie, de asemenea, conduse de prioritatile strategice ale UE si de nevoile industriale clar definite.

 

Pilonul II este crucial pentru a:

  • Construi parteneriate public-private (PPP) pe termen lung, bazate pe incredere, intre o mare varietate a actorilor europeni de RD&I ‒ un element indispensabil in consolidarea RD&I din Europa ecosistemelor. Acest lucru asigura adoptarea de catre industrie a tehnologiilor noi si extinderea in solutii noi, produse si servicii, imbunatatirea bunastarii oamenilor si a calitatii vietii si cresterea competitivitatii europene pe termen lung. Actualul Pilon II al FP, care contine parteneriatele industriale-cheie ale UE, in special parteneriatele co-programate si institutionalizate, sprijina aceasta ambitie. Prin urmare, Pilonul II cu parteneriatele sale industriale va trebui consolidat in continuare cu un buget adecvat.
  • Reduce riscul si incertitudinea si stimula investitiile private in Europa prin demonstrarea sprijinului UE pentru sectoare ale tehnologiei intensive, pastrand in acelasi timp neutralitatea tehnologica, pentru o concurenta echitabila in domeniu pe piata interna. Acest lucru ar oferi stimulente adecvate industriei sa investeasca in RD&I in Europa, mai degraba decat in ​​tari terte, si pentru a sprijini realizarea tranzitiilor verzi si digitale ale UE.

 

Noi, asociatiile semnatare, suntem pregatite sa discutam in continuare despre proiectarea FP10 cu institutiile UE. Noi suntem pe deplin convinsi ca Europa are un potential mult mai bun in cursa globala a inovatiei performante decat ceea ce demonstreaza in prezent. Pentru a ramane un model de prosperitate economica si sociala, Europa trebuie sa investeasca puternic in pan-RD&I colaborativ european care incurajeaza actiunea comuna, stimuland maturizarea tehnologiei si inovarea, precum si valorificarea expertizei actorilor publici si privati din domeniul RD&I pentru a-si consolida competitivitatea si a-si afirma leadershipul in domenii tehnologice-cheie, precum si a deschide calea pentru un viitor prosper si durabil.

 

In cazul oricaror intrebari, va rugam sa contactati direct semnatarii sau pe coordonatorul de la EARTO.

Secretariat: Ms. DRITSAKOU, dritsakou@earto.eu

 

 

www.araco.org

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 216 – august 2024, pag. 14

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/08/07/araco-declaratie-comuna-pentru-un-fp10-ambitios-investind-in-competitivitatea-viitoare-a-europei-prin-colaborare-in-cercetare-dezvoltare-si-inovare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.