«

»

GLULAM: CLT – materialul viitorului. Prima linie de presare hidraulica in Romania

Share

 

 

GLULAM SA produce din anul 2004 grinzi din lemn lamelat incleiat si structuri din glulam de mari dimensiuni. Compania cu capital integral romanesc este un brand recunoscut la nivel national si un colaborator preferat de multe dintre firmele de antrepriza dar si de catre beneficiari finali. In ultimii ani, si-a modernizat capacitatile de productie prin achizitia de utilaje performante, iar anul 2023 a adus o noua investitie strategica, anume linia pe presare CLT, care este deja functionala la Targoviste.

 

 

Preocuparile specialistilor in privinta dezvoltarii industriei constructiilor au dus la brevetarea in Franta, in anul 1985, a unui material structural inovator care ulterior a facut obiectul unor studii ingineresti aprofundate si a carui tehnologie a evoluat in anii ’90 in special in Austria.

Astfel, in 1998, este aprobat pentru comercializare produsul CLT, care duce la un nivel superior calitatile unui material utilizat de milenii: lemnul.

Dupa un start favorabil in Germania, utilizarea panourilor prefabricate din CLT a urmat un trend de crestere constanta in ultimele doua decenii, in special in tarile din vestul si din nordul Europei.

Datorita cresterii interesului pentru constructiile sustenabile, se apreciaza ca cererea specifica din piata se va dubla in mai putin de 10 ani.

De la locuinte cu un singur nivel si pana la cladiri cu 25 de etaje, constructiile realizate din sau cu panouri CLT satisfac, datorita versatilitatii produsului, o gama larga de exigente structurale si cerinte arhitecturale.

Panourile CLT, cross-laminated timber, cross-lam sau X-lam, sunt produse fabricate dintr-un numar intotdeauna impar de straturi succesive de cherestea din rasinoase care au lamelele dispuse perpendicular alternativ si care sunt lipite intre ele cu adeziv.

Tehnologia de fabricatie impune operatiuni de sortare a cherestelei, debitare, rindeluire, asezare in straturi si aplicare a adezivului, presare si prelucrare computerizata.

Se pot realiza astfel panouri cu dimensiuni de 3,20 x 13,20 m si grosimi cuprinse intre 60 – 400 mm, straturile exterioare avand calitate industriala, vizuala sau combinata, in functie de cerintele proiectului.

Prefabricatul structural rezultat este un compozit usor, dar cu proprietati mult superioare fata de cele ale materialului de baza, care se utilizeaza intr-o gama larga de aplicatii in constructii, la realizarea panourilor pentru pereti, acoperisuri si plansee, simplu sau in combinatie cu grinzi si cadre din glulam.

 

 

O serie de calitati recunoscute ale lemnului sunt specifice inclusiv acestor produse de inalta tehnologie, iar altele sunt imbunatatite datorita procesului de fabricatie.

Panourile structurale CLT valorifica si duc la un nivel superior rezistenta si stabilitatea naturala a lemnului, putand prelua incarcari considerabile, de valori apropiate celor preluate de planseele si peretii din beton armat.

Structurile realizate din panouri CLT sunt usoare, greutatea acestora fiind sub 5,0 kN/m³, in fapt, de aproximativ 4-5 ori mai mica decat a celor realizate din beton si zidarie. Acest aspect influenteaza calculul si alcatuirea infrastructurii si ajuta la reducerea costurilor de transport si de manipulare a elementelor structurale.

Tenacitatea este o alta caracteristica importanta a acestor structuri, ele rezistand cu succes la sarcini aplicate in mod repetitiv.

Asemanator grinzilor din glulam, panourile CLT se comporta bine la incendiu, in timpul expunerii la foc formandu-se un strat exterior carbonizat dublat de un strat de piroliza, care incetinesc arderea si protejeaza astfel straturile interioare, acestea pastrandu-si rezistenta structurala.

Panourile pot fi dimensionate din proiectare pentru a rezista la foc un numar impus de minute, iar in situatii speciale comportamentul la incendiu al acestora poate fi imbunatatit prin placarea cu materiale ignifuge. Putem considera ca CLT-ul asigura, printr-o dimensionare structurala corecta, rezistenta la foc RF30 min si se pot obtine relativ usor valorile RF60 sau RF90. Prin ignifugare se vor asigura clasele de reactie la foc B-s2,d0 sau B-s1,d0.

Structurile care includ panouri CLT pot rezista la actiunea seismelor datorita maselor de nivel reduse, lemnul reprezentand deja o alegere traditionala in regiunile cu miscari tectonice frecvente.

Produsul CLT aduce un avantaj logistic suplimentar, acesta ingloband un grad inalt de prefabricare datorita operatiunilor complexe de prelucrare care se pot realiza din fabrica pe robot CNC si care ajuta la executia unui montaj foarte rapid, precis si eficient in santier, cu utilaje de ridicat de tonaj redus.

Caracteristicile de izolare specifice lemnului si faptul ca acesta elimina formarea puntilor termice satisfac exigentele de eficienta energetica ale constructiilor nZEB si il recomanda inclusiv pentru realizarea caselor pasive.

Procesul de fabricatie a panourilor CLT le asigura acestora o etanseitate foarte buna la aer, completata si de etansarea imbinarilor dintre elementele structurale.

Datorita calitatilor termice superioare celor ale zidariei din caramida sau din blocuri BCA, panourile structurale din CLT, avand o conductivitate termica de aprox. 0,12 W/(mK), contribuie la micsorarea costurilor de termoizolare a constructiei si la reducerea consumului de energie necesara pentru incalzirea si racirea spatiilor.

Ca orice material inovator, CLT-ul aduce multiple avantaje dar si unele provocari, intre care se pot enumera costul initial al unei structuri si necesitatea protejarii materialului pentru a-i creste durabilitatea in timp si a-i imbunatati comportamentul la incendiu.

Dincolo de aspectele tehnice, structurile realizate cu panouri CLT asigura o conectivitate subtila a utilizatorului cu un material organic, pe care doar lemnul o poate oferi.

Studiile statistice dovedesc beneficiile constructiilor din lemn asupra sanatatii umane si starii de spirit a utilizatorilor. Astfel de constructii vor favoriza concentrarea atunci cand avem in vedere realizarea unui spatiu didactic, pot imbunatati atitudinea si implicarea angajatilor intr-un spatiu de birouri sau de productie, stimuleaza capacitatea de recuperare a pacientilor dintr-o unitate de tratament si au un impact important in reducerea stresului pentru locatarii unei case cat si pentru cei care utilizeaza un spatiu de agrement sau de relaxare.

Toate acestea pot fi obtinute folosind un material natural si regenerabil care, in procesul de crestere, absoarbe si stocheaza carbon din atmosfera, iar in procesul de productie utilizeaza o cantitate mult mai redusa de energie decat cea consumata la fabricarea otelului sau a betonului.

Lemnul asigura cea mai scazuta amprenta de carbon dintre materialele structurale folosite in prezent, contribuind decisiv la sustenabilitatea industriei de constructii si la mentinerea unui mediu sanatos pentru prezent cat si pe termen lung.

 

Aceste argumente ne dau certitudinea ca CLT-ul reprezinta materialul de constructii al viitorului.

 

Si viitorul a inceput deja!

 

 

Autor:

ing. Adrian PUICA ‒ Director Vanzari

 

GLULAM SA
Str. Cezar Ivanescu 17, ROU-130146 Targoviste
tel: +40 245 222 120
glulam@glulam.ro
www.glulam.ro

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 216 – august 2024, pag. 10-11

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/08/07/glulam-clt-materialul-viitorului/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.