«

»

ALUPROF ALUMINIUM SYSTEMS: Rolul materialelor de constructii sustenabile in procesul de reabilitare

Share

 

Aproximativ 35% din parcul imobiliar al Uniunii Europene are deja peste 50 de ani. Pana la 75% dintre cladirile existente se caracterizeaza prin ineficienta energetica. Ne putem permite luxul de a ignora necesitatea reabilitarii acestor cladiri? Cu siguranta nu. Totusi, pentru ca reabilitarea sa aiba un impact pozitiv asupra mediului, este esential sa se desfasoare conform principiilor dezvoltarii sustenabile, ceea ce inseamna, inainte de toate, utilizarea unor materiale care sa garanteze ca reabilitarea va avea un efect pozitiv asupra mediului.

Imagine din arhiva aluprof.com

 

 

De ce reabilitarea este unul dintre trendurile cele mai in voga in constructii?

In prezent, reabilitarea reprezinta unul dintre cele mai importante aspecte in constructii, avand in vedere cresterea gradului de sensibilizare ecologica, economica si sociala. Redarea farmecului de odinioara cladirilor vechi, in locul demolarii si construirii acestora de la zero, permite economisirea de resurse naturale, reducerea cantitatii de deseuri din constructii si limitarea emisiilor de CO2.

In plus, reabilitarea este adesea mai rentabila din punct de vedere financiar, deoarece sunt evitate costuri ridicate asociate cu demolarea, eliminarea deseurilor de constructie si construirea unor noi structuri. Din punct de vedere social, cladirile reamenajate pot deveni un catalizator pentru dezvoltarea comunitatilor locale, prin atragerea de noi locatari, afaceri si investitii, ceea ce conduce la revitalizarea cartierelor neglijate. Ca urmare, reabilitarea se incadreaza in conceptul dezvoltarii sustenabile, imbinand protejarea patrimoniului cultural cu necesitatile urbanistice moderne.

 

Silk Factory Cultural Quarter. Mohacs, Ungaria. Sisteme utilizate: MB-45, MB-70HI, MB-SR50N

 

Cum se poate desfasura reabilitarea intr-un mod sustenabil?

Proiectele de reabilitare constau, in esenta, in asocierea dintre ceea ce are de oferit un anumit spatiu, nevoile comunitatii locale si reconstructie, prin care este redusa amprenta de carbon generata de structura respectiva, datorita utilizarii de materiale si tehnologii ecologice.

 

Orientare catre necesitatile utilizatorilor si ale comunitatii

Reabilitarea trebuie sa protejeze nevoile actuale si viitoare ale utilizatorilor si ale intreprinderilor. Fara acest aspect, nu se poate realiza o gestionare eficienta a spatiului.

Din fericire, observam tot mai adesea exemple de reabilitari reusite pe aproape intregul teritoriu al Europei. Putem mentiona aici The Ark in Bucuresti, Weir Mill in Stockport (Regatul Unit), Manufaktura in Łódź (Polonia), reamenajarea spatiului in paragina din preajma garii din Ljubljana sau Scheldt Quays in Anvers.

 

Weir Mill, Stockport, Regatul Unit. Sisteme utilizate: MB-70HI, MB-78EI, MB-SLIMLINE

 

Termoreabilitarea si utilizarea materialelor si proceselor sustenabile din punct de vedere ecologic

Cladirile care urmeaza a fi reconditionate, adesea cladiri istorice, nu indeplinesc cerintele actuale referitoare la modernizarea termica.

„In zonele in care procesul de renovare creeaza posibilitatea de modificare a aspectului fatadelor, se poate lua in considerare utilizarea unor fatade prefabricate sau cresterea numarului de ferestre montate. Cand este esential sa se pastreze designul initial, merita sa acordam atentie tehnologiilor care permit reconstructia fidela a aspectului original al fatadei, cum ar fi formele din aluminiu”, explica Hubert NUCKOWSKI, Managing Director la ALUPROF SYSTEM ROMANIA.

 

Materiale de constructii care pot fi reciclate

Desi, in timpul procesului de modernizare, ne gandim in principal la modul in care noua cladire ‒ reabilitata ‒ va deservi generatiile urmatoare de utilizatori, nu putem uita de aspectul ecologic, din perspectiva generatiilor viitoare. In dezvoltarea sustenabila este esentiala utilizarea unor materiale care nu vor deveni deseuri problematice sau care sa nu poata fi procesate in etapele viitoare de renovare sau amenajare.

Sticla si aluminiul sunt exceptionale in acest caz. Ambele materiale pot fi prelucrate la infinit, fara sa isi piarda proprietatile.

Hubert NUCKOWSKI subliniaza ca: „In prezent, ALUPROF utilizeaza in procesul de productie deseuri de aluminiu, la un nivel mediu de 65%. Datorita acestui fapt, reducem considerabil amprenta de carbon, deoarece la productia de aluminiu reciclat folosim doar 5% din energia necesara pentru producerea aluminiului primar.

La randul sau, noua marca pe care am lansat-o, Glassprof, care se deosebeste prin rezistenta la foc, permite utilizarea unei alte materii prime pentru constructii, prietenoase cu mediul. Toate acestea ‒ pentru a fi un partener de incredere in proiectele de reabilitare a cladirilor de pe intregul teritoriu al Europei”, explica expertul.

 

Provocarile reabilitarii sustenabile

Daca, in teorie, reabilitarea orientata catre principiile dezvoltarii sustenabile constituie un element crucial in protejarea mediului, in practica, coordonarea unei reconditionari eficiente nu este chiar atat de simpla.

Pentru ca o cladire sa fie restaurata corespunzator si sa fie reintegrata in spatiul public, trebuie sa fie asigurata nu doar adaptarea acesteia la noile sale functii sau la modernizarea realizata, ci si, deseori, chiar o reconstructie aproape completa. Cu toate acestea, designul original si structura initiala a cladirii trebuie sa fie pastrate pe cat de mult posibil. In anumite cazuri (reabilitarea cladirilor istorice), pastrarea aspectului initial este prioritara.

In tot acest timp, intregul proces este insotit de ideea reducerii cantitatii deseurilor rezultate in urma reconstructiei cladirii si incadrarea ei in noile standarde energetice. Astfel pot fi solutionate aspectele legate de necesarul energetic si de emisiile de CO2, pentru ca efectul pe care il are cladirea respectiva asupra mediului sa fie minim. De aceea, trebuie utilizate materiale care permit mentinerea formei originale a cladirii si care, simultan, ii amelioreaza parametrii energetici.

„La ALUPROF, am intampinat aceasta provocare de multe ori. Un exemplu perfect in acest sens este proiectul de reabilitare a Fabricii Norblin din Varsovia”, precizeaza Hubert NUCKOWSKI. „Fabrica de articole din metal din secolul al XIX-lea a fost transformata intr-o cladire de birouri si de expozitii. Au fost esentiale pastrarea specificului istoric al cladirii si, in acelasi timp, imbunatatirea parametrilor energetici, precum si introducerea unor elemente de constructie moderne, in ton cu vremurile. Printre altele, am folosit pentru aceasta cladire fatadele MB-SR50N HI+ cu proprietati superioare de izolare termica. Ca rezultat, cladirea a obtinut certificarea BREEAM, iar din punct de vedere estetic imbina modernitatea cu spiritul istoric al fabricii.”

 

Fabrica Norblin, Varsovia, Polonia. Sisteme utilizate: MB-SR50N HI+

 

In prezent, in procesul de reabilitare a cladirilor asemanatoare, poate fi folosit cel mai nou sistem de fatada ALUPROF, MB-MT50N SI, care a obtinut clasa A+ in ceea ce priveste eficienta energetica pentru cladirile pasive si certificarea prestigioasa a Institutului pentru Case Pasive (Passive House Institute), cu sediul in Darmstadt.

 

Stapaneste riscul schimbarilor climatice, stapaneste costurile

Reabilitarea spatiilor si a cladirilor reprezinta o sansa pentru revitalizarea locurilor abandonate si transformarea cladirilor ineficiente energetic in spatii moderne, prietenoase cu mediul. Materialele de constructii sustenabile si proiectarea adecvata pot produce efecte spectaculoase, dupa cum arata exemplele din Romania si de pe intregul teritoriu al Europei. Activitatea de restaurare sprijina atat locuitorii, cat si planeta, avand grija astfel de patrimoniul cultural si de mediu.

ALUPROF se preocupa de aspectul ecologic, fabricand produse din materiale reciclate, cu folosirea tehnologiilor avansate. Noua campanie, „Stapaneste riscul schimbarilor climatice, stapaneste costurile”, al carei ambasador este Szymon MARCINIAK, arbitrul international de fotbal, promoveaza solutiile din aluminiu care imbunatatesc eficienta energetica, sustinand dezvoltarea sustenabila in constructii.

 

 

ALUPROF SYSTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com

 

 

…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 217 – septembrie 2024, pag. 8-9

 



Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Share

Permanent link to this article: https://www.revistaconstructiilor.eu/index.php/2024/09/09/aluprof-aluminium-systems-rolul-materialelor-de-constructii-sustenabile-in-procesul-de-reabilitare/

Lasă un răspuns

Adresa de email nu va fi publicata.