Ziua Constructorului, instituita prin Legea 350/2018, este in primul rand o zi de recunostinta pentru munca intensa depusa de toti lucratorii din sector, munca ce a facut ca in acest moment constructorii romani sa fie cei ce au contribuit decisiv la marile obiective nationale de dezvoltare. Bilantul ultimului an este cu atat mai onorant cu cat recordurile din constructii s-au realizat pe fondul multiplelor crize din economia romaneasca.
Printre marile obiective nationale de crestere economica si dezvoltare realizate cu aportul direct al constructorilor sunt de evidentiat:
- Conform datelor statistice, constructorii romani au pus in opera in anul 2023 cel mai mare volum de investitii publice din istoria Romaniei, de peste 100 mld. lei ‒ semnificativ fiind si ca prin acest efort constructiv s-a reusit un record de absorbtie a fondurilor europene nerambursabile, de 97,2%; in primele 6 luni din acest an s-au pus in opera investitii cu 41% mai mari decat in primele 6 luni din 2023.
- De peste doi ani de zile, constructiile au devenit motorul cresterii economice, contribuind semnificativ la crearea produsului intern brut; au fost perioade cand acest sector a reusit sa compenseze declinul productiei industriale; in anul 2023, cand produsul intern brut s-a majorat cu 2,1%, valoarea adaugata bruta din constructii s-a majorat cu 11%, in conditiile nefavorabile ale cresterii preturilor totale cu 13,8%; ritmul de crestere a constructiilor a fost cel mai ridicat comparativ cu dinamica tuturor celorlalte ramuri si sectoare de activitate.
- Contributia constructorilor la crearea produsului intern brut a ajuns, in anul 2023, la 8%, fata de 7,3% in anul 2022 si 6,4% in anul 2021. Acesta este rezultatul cel mai important al muncii intense si eficiente a celor peste 460.000 de angajati din cele peste 77.000 de societati.
- Mult-asteptata dezvoltare a retelei moderne de transport rutier: in ultimii doi ani, constructorii au reusit sa finalizeze peste 190 km de autostrazi si drumuri expres; in prezent, exista in lucru circa 780 km de autostrazi care solicita o mobilizare exemplara a resursei umane (deficitara in continuare) precum si a materialelor de constructii.
Inceputul de an 2024 a fost la fel de dificil ca si inceputurile anilor precedenti, dovada ca unele dintre crizele structurale din economia romaneasca se mentin.
In primele 5 luni, volumul lucrarilor de constructii s-a redus cu 1,1% fata de aceasi perioada din 2023, din cauza scaderii cu peste 20% a lucrarilor din sectorul imobiliar. Explicatiile sunt multiple, dar in principiu putem vorbi de o cerere mai redusa pe segmentul imobiliar, generata de inasprirea conditiilor de creditare, scaderea atractivitatii programului Prima Casa/Noua Casa, precum si de o penurie de forta de munca in celelalte sectoare din constructii. Chiar daca fluxul de specialisti catre alte tari e tot mai redus, iar firmele pot apela si la muncitori din spatiul extracomunitar, totusi criza de forta de munca va persista.
Efectivul de personal ramane relativ stabil, la 450-460.000 de salariati, chiar daca punctele de lucru se multiplica vizibil.
Dar, de Ziua Constructorului, optimismul trebuie sa ramana: ca importanta acestui sector este recunoscuta la adevarata sa valoare si facilitatile acordate angajatilor vor fi mentinute, pentru ca tot mai multi tineri sa se orienteze catre acest sector.
Speram, de asemenea, ca dificultatile temporare, precum platile intarziate care au afectat puternic sectorul la sfarsitul anului trecut, se vor diminua, iar firmele vor ramane viabile si concentrate pe calitatea lucrarilor de constructii si pe respectarea termenelor contractuale.
Din partea autoritatilor asteptam ca programele guvernamentale de sprijin sa fie un real sustinator pentru ca firmele de constructii si de materiale de constructii sa-si sporeasca contributia la dezvoltarea si modernizarea economica.
De Ziua Nationala a Constructorului, echipa FPSC adreseaza breslei un sincer „La multi ani, constructori!”
Autor:
Adriana IFTIME ‒ Director General FPSC
www.ziuaconstructorului.ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 217 – septembrie 2024, pag. 12
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns