Suntem la inceput de toamna si am trecut de o vara cu perioade de canicula extrema. S-au turnat betoane la temperaturi foarte ridicate si s-au gasit solutiile pentru reducerea cantitatii de apa, pentru mentinerea lucrabilitatii si protectia betoanelor astfel incat, in final, constructiile sa atinga potentialul de durabilitate la care au fost proiectate. Totusi, mai e putin si … vine iarna!
Vremea rece aduce alt tip de dificultati si probleme in prepararea, turnarea si intarirea betonului, care pot avea un efect negativ asupra proprietatilor si duratei sale de viata. Uneori e indicat sa ne intoarcem si sa revedem principiile fundamentale ale betonului:
In literatura de specialitate, e.g. Ghid pentru betonarea pe vreme rece, se afirma: „Conditiile betonarii pe vreme rece exista atunci cand temperatura aerului a scazut la sau este de asteptat sa scada sub 4 °C in perioada de protectie. Perioada de protectie este definita ca perioada de timp recomandata pentru a preveni afectarea negativa a betonului de expunerea la vreme rece in timpul constructiei.”
Timpul de intarire al betonului, asa cum este prezentat in Tabelul 1, creste cu aproximativ o treime pentru fiecare scadere a temperaturii cu 5°C. Temperaturile scazute incetinesc procesul de hidratare si intarzie semnificativ timpul de priza al betonului, ceea ce are ca rezultat o rezistenta redusa la compresiune la varste fragede si o rezistenta crescuta la varste ulterioare (fig. 1).
Betonul turnat pe vreme rece, proiectat corespunzator si protejat impotriva inghetului pentru o perioada suficienta de timp, are potentialul de a dezvolta o rezistenta finala mai mare si o durabilitate mai mare decat betonul pus in opera la temperaturi mai ridicate. Este susceptibil la mai putine fisuri termice decat un beton similar plasat la temperaturi mai ridicate.
Aflat in stare plastica, betonul va ingheta cand temperatura amestecului scade sub -2°C si este lasat „nederanjat” suficient timp pentru a se forma gheata. Odata ce s-a format gheata, hidratarea normala nu va avea loc si timpul de priza al betonului va fi grav afectat.
Cand apa de amestec, care inca nu a reactionat chimic cu cimentul, ingheata, ea isi mareste volumul cu aproximativ 10%. Daca acest lucru se intampla cand betonul incepe sa se intareasca, pot aparea tensiuni de o asemenea amploare incat sa cauzeze o serie de probleme grave, precum: dezlipirea agregatelor de pasta, rezistente si compactare mult reduse, fisuri/deteriorari de suprafata etc.
- Betonul care a inghetat in primele 24 de ore poate suferi o pierdere de pana la 50% a rezistentei la compresiune la 28 de zile.
- Betonul protejat pana cand atinge o rezistenta de cel putin 3,5 MPa nu va fi deteriorat prin expunerea la un singur ciclu de inghet.
- Nu trebuie lasat sa inghete/se dezghete succesiv in stare saturata inainte de a atinge RC de 24 MPa.
Betonarea pe timp friguros este foarte bine si complet tratata in normele si standardele de specialitate, fiind prescrise recomandari privind materiile prime „favorabile”, proiectarea si compozitia amestecurilor si precautii pentru protejarea betonului. Majoritatea recomandarilor vizeaza accelerarea procesului de hidratare a cimentului si conservarea caldurii.
Suntem producatori si furnizori de aditivi pentru betoane, asa ca putem „interveni” prin solutii chimice care:
- reduc raportul A/C fara sa intarzie priza betonului
- accelereaza priza si dezvoltarea rezistentelor betonului la varste timpurii
In completarea gamei de aditivi acceleratori traditionali si aditivi multifunctionali reducatori de apa si acceleratori de intarire, Master Builders a dezvoltat o tehnologie unica, patentata, bazata pe nanoparticule CSH care initiaza procesul natural de hidratare a cimentului.
Incorporand MasterX-Seed in amestecul de beton se imbunatateste hidratarea generala prin cresterea silicatului de calciu hidrat (CSH) cristale intre granulele de ciment. Rezultatul este o utilizare mai eficienta a cimentului.
MasterX-Seed ‒ suspensie stabilizata de nanoparticule CSH cristale sintetice de silicat de calciu hidratat.
Utilizat in Europa de aproximativ 10 ani, a trecut testul timpului si a ramas cea mai eficienta si performanta tehnologie pentru accelerarea procesului de hidratare si crestere a rezistentelor la varste foarte mici.
Modalitatile in care tehnologia inglobata in MasterX-Seed poate fi exploatata si valorificata sunt destul de variate, depinzand de conditiile si cerintele fiecarui proiect:
- betonari in conditii de temperaturi scazute
- reducerea termenelor de decofrare / transfer
- economisirea costurilor cu energia electrica
- inlocuirea CEM I cu CEM II sau inlocuirea partiala cu filer, e.g. calcar, cenusa
Producatorii au la indemana instrumentele necesare pentru a optimiza in continuare amestecurile de beton combinand tehnologia MasterX-Seed cu aditivi de reducere a apei MasterGlenium si utilizarea cimenturilor cu adaosuri, cu un potential de reducere a emisiilor de carbon de pana la 50%.
www.master-builders-solutions.com/ro-ro
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 217 – septembrie 2024, pag. 58-59
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns