In anul 2022‒2023, firma Popp & Asociatii SRL s-a implicat in proiectul de modernizare a aeroportului international „Avram Iancu” din Cluj-Napoca, lucrare pentru care a realizat studiul de fezabilitate, scanarea laser 3D a cladirii existente, expertiza tehnica a terminalului existent si proiectul tehnic de arhitectura si de rezistenta. Beneficiarul investitiei: Aeroportul International „Avram Iancu” Cluj RA.
In prezentul articol vom descrie particularitatile de conformare aparute in proiectarea extinderii pe latura de nord a terminalului de pasageri plecari al aeroportului clujean.
DESCRIEREA TERMINALULUI EXISTENT
Cladirea terminalului plecari a fost proiectata in perioada 2006-2007 si este alcatuita din doua corpuri cu regim de inaltime S+P+E separate cu rosturi seismice la nivelul suprastructurii, si avand structura subsolului comuna.
Regimul de inaltime Subsol + Parter + Etaj partial ajunge la o inaltime maxima de 12,90 m.
Sistemul constructiv al suprastructurii cladirii existente este de tip cadre necontravantuite metalice cu urmatoarele elemente:
- stalpi metalici realizati din profile tip cruce de Malta cu sectiunea 2x HEB 800 dispusi pe un grid de 11,2 5 m x 11,25 m;
- grinzi principale din profile metalice laminate cu sectiunea HEB 900 la parter si HEB 800 la etaj;
- grinzi secundare din profile metalice laminate cu sectiunea IPN 550 dispuse la un pas de 2,25 m;
- placi din beton armat monolit cu grosimea de 60 mm turnat pe tabla cutata cu inaltimea cutei de 153 mm pentru planseele de la cotele +5,70 si +10,65.
La exterior, in zona de intrare in terminal, exista o copertina metalica.
Subsolul este alcatuit din:
- pereti perimetrali din beton armat cu grosimea de 40 cm;
- pereti interiori din beton armat cu grosimea de 25 cm, cu exceptia celor de ALA care au o grosime de 40 cm;
- placa din beton armat monolit cu grosimea de 15 cm si 25 cm cu grinzi principale cu sectiunea de 40×90 cm si secundare cu sectiunea 30×80 cm.
Adancimea de fundare este -5,70 m de la cota ±0,00 a cladirii.
In anul 2017, terminalul plecari a fost extins in zona axelor H/11-12 cu o zona cu regim de inaltime P+E cu functiunea de scari si lifturi. Structura de rezistenta a extinderii a fost realizata pe structura metalica, cu stalpi si grinzi si plansee de beton armat, fundatiile fiind izolate sub stalpii metalici.
DESCRIEREA EXTINDERII
Din punct de vedere structural, extinderea terminalului consta in extinderea celor doua corpuri de cladire existente, la parter si la etaj, cu o structura similara celei existente, cu un sistem structural in cadre necontravantuite metalice, cu plansee din beton armat compozite cu grinzile secundare metalice.
In mod practic s-au introdus doua linii de stalpi metalici cu sectiunea de tip cruce de Malta 2xHEA 700 si HEA 700+HEB 700 si s-au prelungit grinzile existente cu grinzi metalice cu sectiunea HEA 700 si HEB 700.
In zona dintre axele 2-12/F-H, actualul terminal de plecari s-a extins la etaj prin prelungirea stalpilor existenti din parter in etaj cu aceeasi sectiune si prin realizarea unui planseu cu grinzi metalice principale si secundare la cota +12,90.
Planseul zonelor de extindere a fost prevazut din beton armat compozit cu grinzi metalice secundare. Placa de beton armat a fost turnata intr-un cofraj pierdut din tabla cutata, similar solutiei de planseu utilizata la planseul existent. Grosimea planseului peste cute este de 127 mm, iar inaltimea cutei va fi de 53 mm, rezultand un planseu cu grosimea de 180 mm.
Toate planseele de beton armat s-au conectat de structura metalica prin conectori tip Nelson.
In zona axelor C/2-11 ale actualului terminal, placa de beton armat a planseului de peste parter s-a extins de la fatada spre interior pe o latime de 5,50 m. Solutia de extindere a placii consta in realizarea de console metalice ancorate in stalpii metalici existenti, realizarea de grinzi metalice suplimentare paralele cu axul C si realizarea unei placi de beton armat turnate intr-un cofraj pierdut din tabla cutata. De asemenea, s-au inchis golurile de luminatoare din placa de peste parter in zona axelor F-G, luminatoarele nefiind compatibile cu extinderea cu un etaj a terminalului de plecari.
Culoare | Semnificatie |
Verde | Extinderea planseului de peste parter |
Roz | Extindere locala a planseului de peste parter/ Inchidere goluri luminatoare |
Culoare | Semnificatie |
Albastru | Extinderea planseului de peste etaj |
Roz | Copertina etaj |
Fundatiile extinderii sunt fundatii continue din beton armat cu latimea de 3,00 m si 2,00 m si inaltimea de 1,55 m, cota de fundare fiind racordata la cota de fundare a actualului terminal plecari.
MATERIALE PRINCIPALE UTILIZATE LA REALIZAREA STRUCTURII
- INFRASTRUCTURA
Beton de egalizare: C8/10
Beton fundatii: C35/45, XC1 (RO), Cl 0,20, Dmax=16 mm, CEM II A-S 42,5R, S3
Otel-beton: BST500S
- SUPRASTRUCTURA
Beton placi: C25/30, XC1(RO), Cl 0,20, Dmax=16 mm, CEM II A-S 42,5R, S4
Otel beton: BST500S
Otel laminat: S355 J2 fy=355 N/mm2
ASPECTE DE PROIECTARE A STRUCTURII
Avand in vedere ca prin tema de proiectare s-a solicitat ca, pe perioada executiei extinderii, terminalul existent sa functioneze fara intrerupere, coroborat cu faptul ca adiacent terminalului existent, spre pista, erau pozitionate o serie de cabluri de alimentare cu energie electrica a utilajelor vitale in functionare, prin concept, stalpii extinderii s-au departat de terminalul existent la o distanta de aproximativ 7,50 m, astfel incat sa nu se realizeze interventii la nivelul fundatiilor in zonele adiacente terminalului existent.
Practic, s-a incercat mentinerea fatadei terminalui existent pe o perioada cat mai lunga, iar in zonele in care se conectau grinzile extinderii cu structura existenta s-au realizat alveole.
Legatura intre placa existenta si placa extinderii s-a realizat la final, dupa desfacerea fatadei existente.
Solutia de structura conceputa a necesitat realizarea unei expertize tehnice de catre expert atestat MDRAP la exigentele A1 si A2 ing. Ionel BADEA, expertiza ce a confirmat ca solutia de conlucrare a extinderii cu structura terminalului existent nu afecteaza structura de rezistenta a terminalului existent.
INTEGRAREA BIM
Proiectul de structura si arhitectura al aeroportului s-a realizat in sistem BIM, atat la nivel general cat mai ales la nivel de detalii.
CONCLUZII
Structura constructiei a fost proiectata in conformitate cu un concept ingineresc modern, tinandu-se cont de cerintele arhitecturale, termenul-limita de finalizare a lucrarilor si de bugetul in care a trebuit sa se incadreze investitia. Prin proiect s-a urmarit dimensionarea eficienta a elementelor, in vederea reducerii consumului de resurse, avand astfel un impact minim asupra mediului si beneficii economice.
S-au propus solutii in care sa poata fi utilizate materiale, tehnologie si forta de munca de pe piata locala, acest lucru conducand la un impact redus al lucrarii, atat din punct de vedere economic, cat si social sau de mediu.
Autori:
ing. Bogdan GAGIONEA, ing. Andrei ALDEA, ing. Pusa POPESCU, ing. Georgiana RADU, ing. Stefania ION, ing. Ionel BADEA, ing. Dragos MARCU ‒ Popp & Asociatii SRL
POPP & ASOCIATII
E-mail: office@p-a.ro
Website: www.p-a.ro
Adresa: Calea Grivitei nr. 136, Bucuresti
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 217 – septembrie 2024, pag. 60-63
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns