Pe masura ce planeta noastra devine mai urbanizata, cu previziuni ca pana la mijlocul secolului aproximativ 75% din populatia lumii va locui in orase, creste importanta parcurilor si a altor spatii publice urbane. Orasele sustenabile trebuie sa asigure accesul la apa potabila, aer fara toxine, energie regenerabila, mijloace alternative de transport, gestionare ecologica a deseurilor si spatii publice calitative. De asemenea, trebuie sa asigure accesul la cultura, divertisment si interactiune sociala, care atrag oamenii in comunitati mari si dinamice. Multe forme de infrastructura sustenabila atrag totodata si fluxuri de venituri: costuri de utilizare a energiei si a apei, taxe de tranzit si asa mai departe. Dar spatiile publice necesita subventionare si, in general, sunt oferite gratuit. Acest lucru inseamna ca uneori spatiile noastre publice sunt neglijate pentru ca nu beneficiaza de suficiente fonduri pentru intretinere.
Spatiile publice urbane bine concepute le ofera locuitorilor oraselor un loc de intalnire deschis pentru persoane diferite, fara discriminari. Oamenii se intalnesc, interactioneaza, copiii jucandu-se impreuna, iar barierele se diminueaza pe masura ce se dezvolta legaturi. Spatile publice sunt locuri in care familiile si prietenii petrec timp impreuna, au loc evenimente sportive, culturale sau de divertisment sau poate avea loc o contemplare linistita.
Toate aceste aspecte sunt luate in considerare inainte de a analiza beneficiile de mediu aduse oraselor de catre potentialul spatiilor publice urbane. Arborii pot atenua schimbarile climatice, in timp ce zonele vegetate si alte suprafete permeabile absorb apele pluviale in timpul furtunilor si previn inundatiile. Parcurile mentin biodiversitatea si contribuie la reducerea efectului de insula de caldura urbana generat de autovehicule si de suprafetele asfaltate care fac orasele mai fierbinti in timpul verii.
Chiar si atunci cand o persoana nu utilizeaza un spatiu public, simplul fapt de a sti ca acesta este disponibil, experienta utilizarii spatiului public si memoria experientei fac parte din structura unui stil de viata urban satisfacator. Absenta unor astfel de spatii sau inaccesibilitatea lor reduc perceptiile individuale asupra calitatii vietii.
Spatiul public urban reprezinta un spatiu disponibil pentru toate persoanele si ingredientul vital al oraselor de succes. In plus, aceste locuri sunt de o importanta majora in crearea sentimentului de comunitate, cultura si capital social. Spatiul public este un loc in care oamenii pot desfasura diverse activitati (miscare, recreere, activitati culturale, cumparaturi, socializare etc.) si reprezinta un loc de adunare, care cuprinde piete, parcuri, strazi si trotuare, acestea facand parte integranta din peisajul urban. In general, spatiile publice accesibile reflecta caracterul si identitatea unui oras, dandu-i sens din punct de vedere estetic, sustenabil si functional. Fiind elementul-cheie in construirea unor orase incluzive, sanatoase, functionale si productive, spatiile publice urbane ar putea fi observate ca un instrument de baza in dezvoltarea sustenabila, oferind beneficii de mediu, sociale, economice si de sanatate oraselor. Printre obiectivele de dezvoltare sustenabila ale Natiunilor Unite, actiunea climatica este de asemenea identificata ca un scop ce poate fi influentat de spatiile publice urbane. Importanta spatiilor publice este evidentiata in special in Obiectivul 11.7: „oferirea accesului universal la spatii verzi si publice sigure, incluzive si accesibile.” Calitatea spatiilor publice poate fi evaluata in mod corespunzator prin reconsiderarea indicatorilor de calitate si investigarea potentialului lor de dezvoltare.
Din punct de vedere al sustenabilitatii, spatiile publice pot beneficia de certificarea internationala Sustainable Sites Initiative. SITES ofera un cadru cuprinzator pentru proiectarea, dezvoltarea si gestionarea amenajarilor sustenabile si reziliente si a altor spatii deschise, reprezentand instrumentul ideal pentru a sprijini designul pozitiv al naturii. Astfel, certificarea SITES a inceput sa ocupe un loc important in lumea de raportare ESG, care evolueaza rapid, ca standard de angajament pentru sustenabilitate.
Proiectele certificate de SITES ajuta la reducerea necesarului de apa, filtreaza si reduc scurgerea apelor pluviale, sporesc biodiversitatea, ofera habitat pentru polenizatori si animale, reduc consumul de energie, imbunatatesc calitatea aerului si sanatatea umana, cresc oportunitatile de recreere in aer liber si multe altele. Prin furnizarea masurilor de performanta, mai degraba decat prin prescrierea de practici, SITES sustine conditiile unice ale fiecarui sit, incurajand echipele de proiect sa fie flexibile si creative pe masura ce dezvolta spatii urbane frumoase, functionale si regenerative.
Spatiile publice urbane sunt necesare pentru a sustine productivitatea oraselor, coeziunea si incluziunea lor sociala, identitatea lor civica si calitatea vietii, si reprezinta un subiect global emergent, un impuls global pentru orase si un interes reinnoit pentru bunurile publice.
Atat ca idee generala, cat si ca abordare practica pentru imbunatatirea unui cartier, oras sau regiune, conceptul de placemaking ii inspira pe oameni sa reinventeze in mod colectiv spatiile publice ca element central al fiecarei comunitati. Consolidand legatura dintre persoane si locurile pe care le impart, conceptul de placemaking se refera la un proces de colaborare prin care se poate modela domeniul public pentru a maximiza valorile comune, acordand o atentie deosebita identitatilor fizice, culturale si sociale care definesc un loc si sprijina evolutia lui continua.
Cu participarea comunitara in centrul sau, un proces eficient de placemaking sau creare de identitate a unei comunitati valorifica inspiratia si potentialul unei comunitati locale si are ca rezultat crearea de spatii publice calitative care contribuie la sanatatea, fericirea si bunastarea persoanelor. Conceptul de placemaking sau liantul comunitatilor prin spatiul public apartine tuturor: mesajul si misiunea sa sunt mai mari decat orice persoana sau organizatie. Crearea spatiilor publice ar trebui sa fie determinata de comunitate, vizionara, adaptabila, incluziva, furnizoare de destinatii, specifica unui context, dinamica, transdisciplinara, transformatoare, flexibila, colaborativa si axata pe sociabilitate.
Proiectarea conceptuala a spatiului urban reprezinta un element esential in crearea unor orase viabile, sustenabile, care sa raspunda nevoilor locuitorilor lor. Conceptul de placemaking reprezinta o abordare a planificarii urbane care acorda prioritate utilizatorilor fata de infrastructura. Acesta isi propune sa creeze spatii publice care sunt mai mult decat utilitare: mai degraba locuri care inspira si promoveaza interactiunea sociala si schimbul cultural. Conceptul recunoaste ca spatiile publice joaca un rol esential in viata sociala si culturala a comunitatilor si ca ele sunt fundamentale pentru crearea unui sentiment de apartenenta si identitate.
Conceptul de placemaking subliniaza, de asemenea, importanta practicilor sustenabile in proiectarea urbana. Acestea implica incorporarea infrastructurii de tip sustenabil, a transportului activ si a principiilor de proiectare eficiente din punct de vedere energetic in conceperea spatiilor publice. Prin incorporarea infrastructurii verzi in spatiile publice, acestea pot contribui la atenuarea impactului negativ al dezvoltarii urbane asupra mediului si la crearea unor orase mai sustenabile si reziliente. Spatiile publice sustenabile asigura totodata si sanatatea si bunastarea locuitorilor si sustin economia locala prin atragerea de afaceri si turisti. Procesul eficient de placemaking sau creare de identitate a unei comunitati valorifica inspiratia si potentialul unei comunitati locale si are ca rezultat spatii publice calitative care contribuie la sanatatea, fericirea si bunastarea persoanelor.
Prin natura sa multifunctionala si multidisciplinara, spatiul public ofera o viziune holistica asupra orasului, incluzand guvernare, legislatie, sanatate, siguranta, incluziune sociala, educatie, rezilienta in fata schimbarilor climatice, transport, abordare a energiei si economie urbana.
- Creeaza si sprijina economia locala echitabila
- Promoveaza sanatatea si sustenabilitatea
- Promoveaza sentimentul de confort si calitate a vietii
- Asigura accesibilitate imbunatatita
- Defineste un sentiment al apartenentei unei comunitati
- Asigura un transport imbunatatit
In concluzie, spatiul public reprezinta o abordare importanta a proiectarii urbane ce poate contribui la crearea unor orase vibrante, dezirabile, care sa raspunda nevoilor locuitorilor lor si sa dea nastere sentimentului de apartenenta. Prin acordarea de prioritate persoanelor fata de infrastructura, prioritizarea comunitatilor si promovarea sustenabilitatii si a incluziunii sociale, spatiile publice existente pot deveni centre urbane infloritoare.
Autor:
dr. arh. Laura AMAIEI (GABUREANU) – LEED AP BD+C, O+M, ID+C, ND | BREEAM NC Assessor | WELL AP | EDGE Expert&Auditor | SITES AP | Fitwel Ambasador | Active Score AP | LCA Specialist
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 218 – octombrie 2024, pag. 66-68
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns