Cea de-a cincea editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti, eveniment anual organizat de catre Uniunea Geodezilor din Romania (UGR), va avea loc la Bucuresti, la Hotelul Sheraton.
Editia din anul acesta este organizata in parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti (UTCB), si se va desfasura in perioada 23 – 26 octombrie 2024.
Mircea AFRASINEI, presedintele Uniunii Geodezilor din Romania, ne-a vorbit despre UGR, despre profesia de geodez, despre SGR – evenimentul care aduce impreuna comunitatea geodezica din Romania:
„Inca de la infiintarea sa, Uniunea Geodezilor din Romania si-a propus sa-i stranga in interiorul si in jurul ei pe toti cei care doresc sa se implice in recunoasterea acestei profesii, sa fie forumul in care solutiile profesionistilor la provocarile aparute in domeniile in care activeaza sa poata fi mai bine reprezentate si rezolvate, spre beneficiul intregii societati.
Saptamana Geodeziei Romanesti (SGR), cel mai important eveniment anual al comunitatii geodezice din Romania, reprezinta scena pe care toti actorii acestei profesii pot sa se prezinte, sa aduca solutii la noile provocari ale profesiei, sa transmita noi modalitati de abordare a problemelor geodeziei. Aici se prezinta aparatura geodezica de ultima generatie, cu gandul la progres, la cresterea calitatii si a preciziei lucrarilor pe care le realizam.
Sunt necesare aceste manifestari, aceste intalniri ale geodezilor din intreaga lume, stiind ca profesia de geodez se cladeste pe doua mari fundamente: precizie si responsabilitate. Geodezul este implicat intr-o arie larga de activitati, in marea lor majoritate fiind lucrari publice, cu responsabilitate foarte mare. El face parte din orice echipa de proiectare, conduce in executie orice proiect de infrastructura, retele edilitare, constructii industriale si civile.
Tot pe scena Saptamanii Geodeziei Romanesti sunt prezente institutiile statului ce reglementeaza aceasta profesie, personalitati din viata politica ce inteleg importanta geodezului in cadrul multor lucrari publice.
Sa nu uitam de tinerii geodezi, cei care trebuie sa fie in mijlocul oricaror dezbateri, pentru a putea patrunde cat mai repede in «tainele» profesiei. Uniunea Geodezilor din Romania si-a propus sa isi intinereasca randurile, si vreau sa spun ca ne mandrim cu tinerii studenti care au patruns in randurile noastre.
Ca de fiecare data, mesajul si obiectivul meu prioritar este unul de unitate a tuturor vocilor geodezilor din Romania intr-un «cor» coerent, fara disonante si distorsiuni ivite din orgolii marunte, adesea nefondate.
Uniunea Geodezilor din Romania va invita din nou sa ne fiti alaturi, la cea de-a cincea editie a Saptamanii Geodeziei Romanesti, organizata in parteneriat cu Facultatea de Geodezie din cadrul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti. Temele de dezbatere din cadrul simpozionului, dialogurile competitive si constructive dezvoltate in jurul acestora, cu siguranta vor conduce la solutii adaptate noilor provocari ale acestei frumoase profesii.”
Partea centrala a Saptamanii Geodeziei Romanesti o reprezinta Simpozionul International GeoPreVi, aflat si el tot la cea de-a cincea editie. Decanul Facultatii de Geodezie, prof. dr. ing. Gheorghe BADEA, ne-a vorbit despre GeoPreVi, despre cum acesta creeaza legaturi in cadrul comunitatii geodezice si in societate, cat si despre dezvoltarea domeniului geodezic.
„Simpozionul international GeoPreVi ‒ Godezie, Prezent si Viitor este evenimentul organizat in scopul cunoasterii, pe baza experientei, a noilor tehnologii care schimba modul in care sunt colectate, prelucrate si utilizate datele geospatiale.
Activitatea de cercetare stiintifica din domeniul geodeziei, materializata prin articole si proiecte, poate fi impartasita cu participantii la sesiunile de prezentari tehnice. Vor fi alaturi reprezentanti ai sectorului privat, ca executanti ai celor mai importante lucrari de specialitate, persoane cu functii de raspundere din sectorul public, din diferite institutii, cadre didactice din centrele universitare cu traditie in domeniu, reprezentanti ai ANCPI, invitati din strainatate, personalitati din lumea geoinformatiei.
Consider ca GeoPreVi este o punte de legatura intre oameni, intre generatii, intre scoala si angajatori, intre institutii. Dialogul fata in fata, intre persoane cu preocupari similare, este in beneficiul profesiei. Comisia 9 FIG ‒ Evaluarea si gestionarea proprietatilor imobiliare, prin presedintele sau, va aduce in discutie rolul central pe care il joaca geodezii in evaluarea terenurilor si cladirilor, cu accent pe transparenta, utilizarea inteligentei artificiale si a bazelor de date geospatiale.
Modernizarea societatii romanesti devine posibila prin implementarea de servicii eficiente, pe care generatia tanara de astazi, formata din doctoranzi, masteranzi si studenti, va trebui sa se concentreze. Exista potential in aceasta privinta, asistam la transformarea meseriei prin tehnologie, dezvoltarea de aplicatii, servicii online etc.”
Saptamana Geodeziei Romanesti a ajuns la cea de-a cincea editie datorita implicarii si determinarii tuturor membrilor UGR, dar si a partenerilor din tara si din strainatate ‒ mai ales a firmelor partenere, care an de an sunt alaturi de organizatori, sustinand desfasurarea intregului eveniment SGR la standarde din ce in ce mai inalte.
„Vedem cu totii ca sunt in derulare proiecte de dezvoltare a infrastructurii de transport, proiecte de dezvoltare imobiliara, investitii in sfera serviciilor, a utilitatilor publice, a protejarii ariilor naturale si monumentelor istorice etc. – toate aceste procese au nevoie de informatii cadastrale de incredere, de date digitale si de modelare spatiala. Prin urmare, sunt asteptate in cadrul expozitiei companii private, distribuitoare de echipamente topografice. Din acest punct de vedere, vor fi prezentate ultimele tendinte in materie de solutii, fluxuri de lucru, in pas cu schimbarile pe plan mondial.
SGR poate avea loc pentru ca exista implicarea firmelor din domeniul nostru de activitate”, a mai adaugat prof. dr. ing. Gheorghe BADEA, decanul Facultatii de Geodezie.
Cea de-a cincea editie a SGR se bucura de participarea reprezentantilor Comisiei 9 a Federatiei Internationale a Geodezilor (FIG), unul dintre co-organizatorii editiei din acest an. Comisia 9 ‒ Evaluarea si gestionarea proprietatilor imobiliare, impreuna cu EGoS (Grupul European al Geodezilor), vor avea, in cea de-a doua zi a evenimentului, 25 octombrie, o sesiune comuna, in cadrul careia vor fi prezentate lucrari privind domeniul evaluarilor imobiliare.
Despre conceptul FIG de transparenta in pietele imobiliare ne-a vorbit Peter ACHE, presedintele Comisiei 9 a FIG, Evaluarea si gestionarea proprietatilor imobiliare:
„Comisia 9 a FIG, in mandatul sau actual (2022-2026), lucreaza la imbunatatirea transparentei pe pietele imobiliare si va publica pana la sfarsitul anului 2024 un articol cu tema «FIG ‒ Punct de vedere privind transparenta pe pietele imobiliare: In contextul schimbarilor rapide si al provocarilor urgente, este necesara o noua definitie». Aceasta publicatie va sublinia necesitatea unei definitii clare a «transparentei pe piata imobiliara» si va oferi o abordare pentru definirea acestui termen.
Modelele economice traditionale presupun un proces decizional rational; cu toate acestea, economia comportamentala arata ca participantii la piata actioneaza adesea irational din cauza prejudecatilor cognitive si a emotiilor. Aceasta perspectiva explica comportamentele neasteptate ale pietei si evaluarile insuficiente ale impactului dezastrelor asupra pietelor.
Transparenta implica fluxul liber de informatii de inalta calitate pentru ca toti participantii, inclusiv statul, sa poata lua decizii in cunostinta de cauza. Componentele esentiale includ disponibilitatea si calitatea datelor brute si agregate, actualizate, detaliate si standardizate, precum si a evaluarilor. Punerea accentului pe gestionarea si planificarea bazate pe date asigura drepturi funciare pentru grupurile vulnerabile si sprijina obiectivele de mediu.
Scopul este de a stabili o noua definitie a transparentei pietei prin integrarea datelor empirice si a perspectivelor comportamentale in modelele decizionale. Aceasta abordare urmareste sa imbunatateasca transparenta pietei, sa sprijine deciziile in cunostinta de cauza si sa contribuie la evaluarea si gestionarea bunurilor imobiliare rezistente la schimbarile climatice.”
La SGR, comunitatea geodezilor din Romania s-a obisnuit sa interactioneze cu specialisti din strainatate, colegi din Europa si din intreaga lume. Anul trecut, in cadrul SGR a avut loc Adunarea Generala a CLGE (Consiliul European al Geodezilor), la care au participat reprezentanti din 34 de tari. In debutul editiei cu numarul cinci a SGR va avea loc cea de-a 7-a Intalnire Europeana a Tinerilor Geodezi din cadrul FIG, in a carei organizare Comisia de Tineret din cadrul UGR are un rol important.
„Young Surveyors European Meeting (YSEM) este un eveniment esential dedicat tinerilor profesionisti, studentilor si cercetatorilor din domeniul masuratorilor si stiintelor geospatiale, ce va avea loc la Bucuresti, in perioada 23-24 octombrie 2024. In acest an, evenimentul este organizat de FIG Young Surveyors Network, CLGE (Consiliul European al Geodezilor) si Uniunea Geodezilor din Romania ‒ Comisia de Tineret, oferind oportunitati valoroase de dezvoltare profesionala si networking, cu accent pe sustinerea tinerelor generatii de geodezi. Celor trei organizatori li se alatura FIG Foundation, prin acordarea de burse tinerilor geodezi europeni, si Leica Geosystems, ca sponsor principal, subliniind sprijinul international pentru dezvoltarea tinerilor geodezi si inovatia in domeniul geospatial”, ne-a declarat Iaroslav ZIFCEAC, presedintele Comisiei de Tineret a UGR.
Totodata, presedintele Comisiei de Tineret UGR a vorbit despre ce anume face ca evenimentul YSEM sa fie important.
„Urmatoarele aspecte fac din YSEM o manifestare importanta in randul tinerilor geodezi:
- Platforma pentru tinerii geodezi: YSEM ofera un spatiu unic unde tinerii geodezi pot colabora, impartasi cunostinte si rezolva impreuna provocarile profesiei.
- Tema evenimentului: «Construind impreuna: Geodezii conduc provocarile viitorului» («Building Together: Surveyors Leading Tomorrow’s Challenges») subliniaza importanta unitatii in abordarea problemelor globale si in construirea unei comunitati puternice si reziliente.
- Networking si colaborare: Evenimentul aduce impreuna colegi, mentori si lideri din industrie, oferind oportunitati de colaborare si mentorat.
- Influenta asupra viitorului profesiei: Tinerii geodezi au un rol crucial in modelarea viitorului profesiei prin inovare si abordarea provocarilor globale.
7YSEM ofera o platforma importanta pentru tinerii profesionisti si sponsori de a colabora si de a influenta viitorul geodeziei. Alaturati-va acestui eveniment pentru a sprijini inovatia si cresterea unei comunitati unite, pregatita sa faca fata provocarilor de maine.”
Profesia de geodez interactioneaza cu multe domenii de activitate din economia romaneasca. Gandindu-se la viitorul profesiei, acum multi ani, un grup de profesionisti a demarat un proiect legislativ privind legiferarea profesiei de geodez, dorindu-se ca si activitatea profesionistilor din domeniu sa se desfasoare pe baze legale.
Despre acest subiect, care a fost abordat si anul trecut, in cadrul celei de-a patra editii a SGR, ne-a vorbit Ionut-Cristian SAVOIU, Secretar de stat in cadrul Ministerul Transporturilor si Infrastructurii, fost antreprenor in domeniu si fost presedinte UGR:
„Parcurgerea procesului legislativ si adoptarea Legii profesiei de geodez si infiintarea Colegiului Geodezilor va fi o noua borna de hotar. Sper ca geodezii sa aiba sansa si puterea conferita de lege prin care sa inchida o perioada de trista amintire pentru profesionistii care isi exercita activitatea in sectorul privat. Astazi, acestia sunt doar niste voci razlete care deranjeaza din cand in cand birocratia institutiilor statului din domeniu.
Guvernul va avea astfel un partener institutional de care trebuie sa tina cont in reglementarea activitatii profesionale din domeniu. Legea profesiei in forma actuala va asigura un cadru de reglementare in care autoritatea de stat in domeniu va fi obligata, prin mecanisme legale, sa tina cont de opiniile geodezilor formulate in mod organizat si nu doar de niste comentarii pe texte supuse, in consultare, dezbaterii publice de catre autoritate.
Legea profesiei trebuie sa contribuie major si la ridicarea nivelului de pregatire si la dezvoltarea unei conduite profesionale superioare. Acest lucru va avea un impact esential privind ridicarea calitatii serviciilor profesionistilor, precum si asigurarea unui cadru concurential corect in beneficiul intregii societati. Este la fel de importanta implicarea Colegiului Geodezilor pentru crearea si reglementarea unui mecanism sustenabil si transparent de investire a banilor publici pentru finantarea serviciilor de cadastru si inregistrare sistematica sau de digitalizare si management al informatiei geospatiale la dispozitia autoritatilor publice locale si centrale. Acest mecanism trebuie sa tina cont de capacitatea profesionala reala probata, raportata la numarul de lucrari derulate, eliminarea practicilor care produc distorsiuni in piata si asigurarea unui mod de decontare care sa asigure sumele necesare lunar functionarii si dezvoltarii sectorului privat din domeniu.
Profesionistii organizati in Colegiul Geodezilor, sper eu, vor avea, de asemenea, un rol esential in sprijinirea si stimularea ANCPI pe lungul si anevoiosul drum al transformarii institutionale care sa conduca la simplificare, debirocratizare si eficientizare a mecanismelor de verificare si inregistrare sistematica si la cerere. Toate acestea pot fi la un click distanta, puse pe principii tehnice solide care sa elimine subiectivismul birocratic si cheltuieli suplimentare nenecesare pentru bugetul de stat.
Este esential ca acei geodezi care isi vor asuma rolul de conducere in noua organizatie sa gaseasca in timp scurt cel mai bun model de asigurare a veniturilor proprii si sa se concentreze pe problemele esentiale ale profesionistilor din sectorul privat.”
Consiliul European al Geodezilor este un alt co-organizator al evenimentului geodezilor de la Bucuresti din perioada 23 – 26 octombrie 2024. Uniunea Geodezilor din Romania impreuna cu Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie sunt cele doua organizatii care reprezinta Romania in cadrul CLGE.
CLGE a fost unul dintre sustinatorii comunitatii geodezice din tara noastra in initiativa reglementarii profesiei de geodez. Pentru al doilea an consecutiv, CLGE onoreaza, prin prezenta reprezentantilor sai, evenimentul organizat de catre Uniunea Geodezilor din Romania.
Jean-Yves PIRLOT, directorul general al CLGE, care va participa la manifestarile ocazionate de SGR, a transmis urmatorul mesaj:
„Este o mare onoare si o adevarata placere pentru CLGE sa ia parte la editia din acest an a Saptamanii Geodeziei Romanesti. Putem folosi cu usurinta exemplul dumneavoastra ca buna practica pentru membrii nostri. Prin urmare, va incurajam ferm sa perpetuati aceasta traditie.
Felicitam initiativa dumneavoastra excelenta de a crea si mentine un Grup National de Legatura intre cele doua asociatii profesionale din Romania. Acest lucru este in deplina concordanta cu dorintele noastre si reprezinta inca o buna practica. Doar sectorul public romanesc lipseste din cadrul CLGE. Invitam calduros Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara sa ni se alature in curand ca membru institutional.
Romania este recunoscuta ca un membru CLGE foarte activ, cu gazduirea a doua adunari generale in ultimii 15 ani ‒ doua evenimente de neuitat: Bucuresti, 2010, si Oradea, 2023.
CLGE lucreaza la multe proiecte diferite, unul dintre acestea fiind aproape de progresul dvs. recent cu noua lege privind organizarea si exercitarea profesiei de geodez si infiintarea Colegiului Geodezilor din Romania, si care merita atentia noastra.
Dupa cum probabil stiti, CLGE a demarat un proiect important in acest domeniu. Se numeste Legea europeana a topografilor geodezi sau EGSAct. Prin aceasta cercetare subliniem rolul si importanta actuala si viitoare a topografilor geodezi. EGSAct vizeaza, de asemenea, sprijinirea membrilor nostri in timp ce isi reglementeaza profesia, daca nu intr-un mod armonizat, cel putin cu un set de instrumente si bune practici care sa le permita sa aleaga calea inteligenta.
De multi ani, personal, colaborez cu reprezentantii asociatiilor profesionale din domeniul geodeziei romanesti – Uniunea Geodezilor din Romania si Asociatia Patronala din Cadastru, Geodezie si Cartografie – Cornel PAUNESCU, Valeriu MANOLACHE, si, mai recent, Ionut-Cristian SAVOIU si Mircea AFRASINEI. Aceasta colaborare a fost intotdeauna foarte eficienta si, de-a lungul anilor, a fost marcata de stima si prietenie. CLGE va ramane angajata in sprijinul membrilor sai, in general, si al Romaniei, in particular, si va ureaza o conferinta fructuoasa si viata lunga geodeziei romanesti.”
SGR nu este singurul eveniment organizat de catre Uniunea Geodezilor din Romania. In decursul anilor, UGR a fost partener principal, co-organizator sau sustinator in organizarea evenimentelor initiate de facultati de profil din tara.
Despre radacinile SGR si alte evenimente la care UGR a avut rol important ne-a vorbit Cornel PAUNESCU – presedinte onorific al UGR:
„Saptamana Geodeziei Romanesti este cel mai important eveniment legat de meseria pe care o profesam. Denumirea evenimentului a aparut in 2019, dar manifestari care au adunat specialisti autohtoni si din strainatate au mai avut loc de-a lungul timpului.
Inainte de 1989 nu am avut evenimente cu participare internationala. Reprezentanti ai meseriei participau la conferinte internationale, dar numai in tarile socialiste.
Cel mai important eveniment a avut loc in noiembrie 1988 la Bucuresti, cand participarea a fost la cote inalte si a fost publicat volumul lucrarilor prezentate.
In 1995, UGR, in colaborare cu Facultatea de Geodezie din Bucuresti, au organizat un eveniment important la care au participat specialisti din Romania si din strainatate (15 tari) precum si presedintele FIG de la acea vreme. Facultatea de Geodezie a incercat si a reusit sa organizeze evenimente la care a invitat specialisti din tara si de peste hotare. Asa a luat nastere GeoPreVi.
Incepand cu anul 2016, UGR s-a implicat din ce in ce mai activ in sustinerea organizarii evenimentelor facultatilor de profil: in 2016, evenimentul GEOMAT, organizat de catre Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii «Gheorghe Asachi» Iasi, iar in 2017 si 2018, Simpozionul International GeoPreVi, organizat de catre Facultatea de Geodezie din cadrul UTCB.
Asa cum am mentionat, 2019 a reprezentat anul in care a fost lansat evenimentul organizat de catre UGR, Saptamana Geodeziei Romanesti, a carei prima editie a avut loc la Cluj-Napoca, in parteneriat cu Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Au urmat editiile 2021 – in parteneriat cu Universitatea Transilvania din Brasov, Facultatea de Silvicultura si Exploatari Forestiere, 2022 – in parteneriat cu Facultatea de Hidrotehnica, Geodezie si Ingineria Mediului din cadrul Universitatii «Gheorghe Asachi» Iasi, si 2023 – in parteneriat cu Facultatea de Constructii, Cadastru si Arhitectura din Oradea.
Evenimentele mentionate mai sus au rolul de a reuni specialistii din domeniul geodeziei. La toate evenimentele organizate de catre UGR are loc si o expozitie de tehnologie, prilej cu care sunt prezentate lucrari deosebite realizate de firme precum si aparatura de ultima generatie.
Asa cum stiti, in cadrul tuturor evenimentelor organizate de catre UGR exista sectiuni dedicate tinerilor absolventi sau studenti. Acestia pot participa cu costuri minime la manifestarile din cadrul SGR.
Impactul participarii la SGR este unul pozitiv pentru cei care aleg sa fie alaturi de comunitatea geodezica, deoarece au ocazia de a vedea pe viu realizari ale unor lucrari de interes national precum si utilizarea noilor tehnologii in domeniu. Nu in ultimul rand, pot vedea si afla direct modul de lucru si organizare din alte tari.”
Saptamana Geodeziei Romanesti este despre colaborare, impartasire, inovatie, educatie, comunitate, unitate!
https://sgr.ugr.ro/
…citeste articolul integral in Revista Constructiilor nr. 218 – octombrie 2024, pag. 60-63
Daca v-a placut articolul de mai sus
abonati-va aici la newsletter-ul Revistei Constructiilor
pentru a primi, prin email, informatii de actualitate din aceeasi categorie!
Lasă un răspuns